Kaiserschmarrn - carska poslastica za hladne dane

Darko Kontin
Ova neuredna palačinka austrijski je klasik za jesensku i zimsku sezonu. Pripremili smo odličan recept!
Vidi originalni članak

Kaiserschmarrn je tradicionalna austrijska slastica, poznata još kao carski drobljenac. Zapravo je riječ o "neurednoj" palačinki, koja se nerijetko poslužuje uz umak od jabuka. Naravno, odlično pristaje i uz karamel, ali i različite vrste džemova te namaz od lješnjaka. 

Za pripremu ukusnog kaiserschmarrna ključno je izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu žumanjaka i šećera. U tome je značajno pomogao i Kenwood Elite kuhinjski robot, koji je posao odradio u tren oka. 

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 300 ml mlijeka
  • 75 ml mineralne vode
  • 125 g brašna
  • Prstohvat soli
  • 40 g maslaca

Priprema:

  1. Odvoji žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke u kuhinjskom robotu istuci u čvrsti snijeg.
  2. Žumanjke dobro izmiksaj sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli.
  3. U žumanjke dodaj brašno, mlijeko i mineralnu vodu. Na kraju pažljivo umiješaj snijeg.
  4. Na tavi promjera 30-ak cm otopi kocku maslaca pa izlij smjesu. Peci četiri do pet minuta, preokreni, a potom silikonskom špatulicom natrgaj na komade. Peci dok ne poprimi lijepu zlatnosmeđu boju.

Posluži odmah!

Posjeti Gastro.hr