Ova neuredna palačinka austrijski je klasik za jesensku i zimsku sezonu. Pripremili smo odličan recept!
Kaiserschmarrn je tradicionalna austrijska slastica, poznata još kao carski drobljenac. Zapravo je riječ o "neurednoj" palačinki, koja se nerijetko poslužuje uz umak od jabuka. Naravno, odlično pristaje i uz karamel, ali i različite vrste džemova te namaz od lješnjaka.
Za pripremu ukusnog kaiserschmarrna ključno je izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu žumanjaka i šećera. U tome je značajno pomogao i Kenwood Elite kuhinjski robot, koji je posao odradio u tren oka.
Sastojci:
- 4 jaja
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 300 ml mlijeka
- 75 ml mineralne vode
- 125 g brašna
- Prstohvat soli
- 40 g maslaca
Priprema:
- Odvoji žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke u kuhinjskom robotu istuci u čvrsti snijeg.
- Žumanjke dobro izmiksaj sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli.
- U žumanjke dodaj brašno, mlijeko i mineralnu vodu. Na kraju pažljivo umiješaj snijeg.
- Na tavi promjera 30-ak cm otopi kocku maslaca pa izlij smjesu. Peci četiri do pet minuta, preokreni, a potom silikonskom špatulicom natrgaj na komade. Peci dok ne poprimi lijepu zlatnosmeđu boju.
Posluži odmah!