Karlina čoko-lješnjak alphabet torta

Sweet life by Karla
Naša draga blogerica Karla Kovačić donosi vam odličan recept za najpopularniju tortu na društvenim mrežama - alphabet cake!
Vidi originalni članak

Torta koju već sigurno svi znate, ali ovaj put u čokoladnoj verziji. Uz pomoć Julije i njenog recepta na blogu Torta, pinjur, pjat napravila sam čokoladne kore i dodala im ukusnu kremu od mascarponea, lješnjaka i Nutelle. Može li bolje?!

 

Gastro zvijezda Neka igre počnu: Karlin cheesecake brownie

 

Sastojci:

  • 1 jaje srednje veličine
  • 60 g maslaca
  • 25 ml mlijeka
  • 115 g šećera
  • prstohvat soli
  • 55 g meda
  • 300 g glatkog brašna+cca 20 g
  • 35 g nezaslađenog kakaa 
  • 1 žličica praška za pecivo

KREMA

  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera u prahu
  • 500 g mascarponea
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 1 šlagfix
  • 10 g šećera u prahu
  • 10 ml likera od lješnjaka
  • 140 g Nutelle/Linolade

DODATNO

  • cca 100 g Nutelle

 

Priprema

  1. U veliku posudu prosijte 300 g brašna, 35 g kakaa i žličicu praška za pecivo. Na pari otopite i miješajte ostale sastojke za kore sve dok se ne otopi šećer ( jaje, sol, šećer, med, maslac i mlijeko). Smjesu iz lonca lagano prebacite u veliku posudu i umijesite tijesto. Da bi dobili tijesto koje se ne lijepi za ruke potrebno je dodati još brašna, dodajte ga postupno, meni je trebalo oko 20 g.
  2. Razdijelite tijesto na 3 dijela i svaki razvaljajte između 2 komada papira za pečenje. Uz pomoć prethodno napravljenog kalupa od svakog dijela izrežite željeno slovo ili broj i stavite koru peći na 160 stupnjeva 8-10 minuta s opcijom ventilatora. Vruće kore stavite između 2 pek papira na ravnu površinu i pritisnite svaku od njih nečim ravnim (daska, knjiga...). Kore možete napraviti i 1-2 dana ranije, ali čuvajte ih pritisnute kako se ne bi iskrivile.
  3. Žumanjke i šećer u prahu izmiksajte pa ih stavite kuhati na pari dok se smjesa ne zgusne (15-ak minuta). Ostavite je da se dobro ohladi, može i u hladnjaku. Ohlađenu smjesu prebacite u veću posudu pa joj dodajte mascarpone i liker te sve kratko izmiksajte dok se ne poveže. Dodajte čokoladni namaz pa sve još jednom izmiksajte. U drugoj posudi umutite mliječno slatko vrhnje s šlagfixom i šećerom u prahu i pripazite da ga ne pretučete. Umućeno slatko vrhnje lagano špatulom umiješajte u kremu. Gotovu kremu prebacite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom.
  4. Kore prije nanošenja kreme premažite Nutellom, ja sam mazala sve osim zadnje kore. Na podlogu na mjesto gdje dolazi prva kora stavite malo kreme kako bi spriječili pomicanje torte. Torta se slaže na ovaj način: malo kreme, 1. kora, 1. dio Nutelle, krema, 2. kora, 2. dio Nutelle, krema, 3. kora, krema, dekoracije.

 

Karline recepte potražite na blogu Sweet life by Karla, a obavezno pogledajte i njen Instagram profil!

 

Gastro zvijezda Pogledajte kako izgleda Karlin slatki život

 

Uživajte!

 

Posjeti Gastro.hr