Špajza Gastro zvijezda 05. prosinca 2017.

Neka igre počnu: Karlin cheesecake brownie

foto: Sweet life by Karla
gastro postao gastro.24sata.hr
Našim smo finalistima za najblogera godine u tri glavne kategorije (tradicionalna i zdrava hrana i slastice) zadali zadatak da od dobivenih namirnica pripreme slasticu. Odluka je pala na brownie cheesecake, a kako to izgleda kada ga priprema Karla s bloga Sweet life by Karla, pogledajte u nastavku.

Odabrati izazov za kategoriju slastice u natječaju Gastro zvijezda na prvu se činio kao super lagan zadatak. Deserata ima na tisuće, samo je trebalo izvući jedan koji će biti dostojan izazova.

 

 | Author: Sweet life by Karla foto: Sweet life by Karla

 

Razmišljali smo klasičnoj Sacherici, čokoladnoj torti ili čupavcima, a onda smo se dosjetili! Zašto ne bismo spojili dva omiljena kolača naše male redakcije i stvorili sasvim poseban, slatki zadatak.

Odluka je pala, finalistice u kategoriji slastice dobile su zadatak pripremiti svoju verziju brownie cheesecakea. 

 

 | Author: Sweet life by Karla foto: Sweet life by Karla

 

Osim što su nas obje oduševile svojim vještim potezima kada je u pitanju dekoracija kolača, Karla s bloga Sweet life by Karla i Andrea s bloga Cukar zadale su nam dodatne slatke muke. Zašto?

U nastavku donosimo recept za brownie cheesecake naše Karle, a kada se u potpunosti oduševite ovom varijantom, bacite pogled i na onaj koji je pripremila Andrea. Slatke muke prijeđite na drugog...

 

Možda vas zanima... Može li bolje: Brownie cheesecake by Cukar Špajza

 

 | Author: Sweet life by Karla foto: Sweet life by Karla


Za brownie podlogu trebat će vam:

  • 115g Zvijezda margarina
  • 180g šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica vanilija ekstrakta
  • 35g kakaa u prahu
  • 65g glatkog brašna
  • ¼ žličice soli
  • ¼ žličice praška za pecivo
  • 20g čokoladnih kapljica

Za cheesecake kremu trebat će vam:

  • 600g krem sira sobne temperature
  • 130g šećera
  • 115g kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 1 žličica vanilija ekstrakta

Za dekoraciju:

  • 45g Zvijezda margarina
  • 35g šećera u prahu
  • 175g kiselog vrhnja (20% mm)
  • 50ml umućenog slatkog vrhnja

Priprema:
 

1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. S malo margarina premažite kalup (30x10) i pospite ga s malo
kakaa u prahu. U velikoj posudi kratko izmiksajte šećer, jaja i ekstrakt vanilije pa smjesi dodajte
otopljeni margarin. Još malo promiksajte. Prosijte sve preostale suhe sastojke pa ih dodajte u smjesu,
pritom stalno miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Izlijte smjesu u kalup te 1-2 puta udarite
kalupom o podlogu. Stavite ga u pećnicu i pecite 20-25 minuta. Izvadite brownie prije nego bude
sasvim gotov. Krajevi će biti ispečeni dok sredina mora biti čvrsta, ali i dalje ne dovoljno ispečena.
Prije nego na njega izlijete cheesecake kremu, ostavite ga u hladnjaku oko 5 minuta kako bi očvrsnuo
prije stavljanja kreme.

2. U velikoj zdjeli miksajte krem sir i šećer jednu do dvije minute dok smjesa ne postane kremasta. Sve
još jednom promiješajte špatulom. Dodajte kiselo vrhnje i ponovno sve izmiksajte te špatulom
umiješajte i ono što je ostalo na rubovima zdjele. Dodajte vanilija ekstrakt te jedno po jedno jaje,
pritom stalno miješajući.

3. Cheesecake kremu prelijte preko browniesa. Vratite kalup u zagrijanu pećnicu te smanjite
temperaturu na 160 stupnjeva Pecite oko 40 minuta. Ako se sredina pri laganom treskanju kalupa
miče kao puding, a na lagan dodir se vraća u prvobitan položaj, cheesecake je gotov. Pripazite da ga
ne prepečete jer tada može doći do pucanja površine. Isto se može dogoditi i ako promjena
temperature bude prenagla. Prije nego ga izvadite iz pećnice, ostavite ga oko 20 minuta u njoj
otvorenih vrata. Hladite ga izvan hladnjaka sve dok ne postigne sobnu temperaturu, a tek tada ga
stavite u hladnjak minimalno 6 sati.

4. Za dekoraciju sam koristila kremu od kiselog vrhnja. Margarin sobne temperature dobro izmiksajte
dok ne postane kremast, a boja mu problijedi. Dodajte krem sir. Miksajte dok ne dobijete kremastu i
glatku smjesu. Dodajte kiselo vrhnje i sve još jednom dobro izmiksajte. Smjesu stavite u hladnjak na
sat vremena dok ne postane čvršća a zatim u nju špatulom laganim kružnim pokretima umiješajte
slatko vrhnje. Prebacite kremu u slastičarsku vrećicu i dekorirajte kolač po želji.

U slast!

Ostalo je još jaaaako malo vremena, stoga požurite na Gastro zvijezda stranicu i dajte glas svom najdražem blogeru!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.