Odabrati izazov za kategoriju slastice u natječaju Gastro zvijezda na prvu se činio kao super lagan zadatak. Deserata ima na tisuće, samo je trebalo izvući jedan koji će biti dostojan izazova.
Razmišljali smo klasičnoj Sacherici, čokoladnoj torti ili čupavcima, a onda smo se dosjetili! Zašto ne bismo spojili dva omiljena kolača naše male redakcije i stvorili sasvim poseban, slatki zadatak.
Odluka je pala, finalistice u kategoriji slastice dobile su zadatak pripremiti svoju verziju brownie cheesecakea.
Osim što su nas obje oduševile svojim vještim potezima kada je u pitanju dekoracija kolača, Karla s bloga Sweet life by Karla i Andrea s bloga Cukar zadale su nam dodatne slatke muke. Zašto?
U nastavku donosimo recept za brownie cheesecake naše Karle, a kada se u potpunosti oduševite ovom varijantom, bacite pogled i na onaj koji je pripremila Andrea. Slatke muke prijeđite na drugog...
Za brownie podlogu trebat će vam:
- 115g Zvijezda margarina
- 180g šećera
- 2 jaja
- 1 žličica vanilija ekstrakta
- 35g kakaa u prahu
- 65g glatkog brašna
- ¼ žličice soli
- ¼ žličice praška za pecivo
- 20g čokoladnih kapljica
Za cheesecake kremu trebat će vam:
- 600g krem sira sobne temperature
- 130g šećera
- 115g kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 1 žličica vanilija ekstrakta
Za dekoraciju:
- 45g Zvijezda margarina
- 35g šećera u prahu
- 175g kiselog vrhnja (20% mm)
- 50ml umućenog slatkog vrhnja
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. S malo margarina premažite kalup (30x10) i pospite ga s malo
kakaa u prahu. U velikoj posudi kratko izmiksajte šećer, jaja i ekstrakt vanilije pa smjesi dodajte
otopljeni margarin. Još malo promiksajte. Prosijte sve preostale suhe sastojke pa ih dodajte u smjesu,
pritom stalno miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Izlijte smjesu u kalup te 1-2 puta udarite
kalupom o podlogu. Stavite ga u pećnicu i pecite 20-25 minuta. Izvadite brownie prije nego bude
sasvim gotov. Krajevi će biti ispečeni dok sredina mora biti čvrsta, ali i dalje ne dovoljno ispečena.
Prije nego na njega izlijete cheesecake kremu, ostavite ga u hladnjaku oko 5 minuta kako bi očvrsnuo
prije stavljanja kreme.
2. U velikoj zdjeli miksajte krem sir i šećer jednu do dvije minute dok smjesa ne postane kremasta. Sve
još jednom promiješajte špatulom. Dodajte kiselo vrhnje i ponovno sve izmiksajte te špatulom
umiješajte i ono što je ostalo na rubovima zdjele. Dodajte vanilija ekstrakt te jedno po jedno jaje,
pritom stalno miješajući.
3. Cheesecake kremu prelijte preko browniesa. Vratite kalup u zagrijanu pećnicu te smanjite
temperaturu na 160 stupnjeva Pecite oko 40 minuta. Ako se sredina pri laganom treskanju kalupa
miče kao puding, a na lagan dodir se vraća u prvobitan položaj, cheesecake je gotov. Pripazite da ga
ne prepečete jer tada može doći do pucanja površine. Isto se može dogoditi i ako promjena
temperature bude prenagla. Prije nego ga izvadite iz pećnice, ostavite ga oko 20 minuta u njoj
otvorenih vrata. Hladite ga izvan hladnjaka sve dok ne postigne sobnu temperaturu, a tek tada ga
stavite u hladnjak minimalno 6 sati.
4. Za dekoraciju sam koristila kremu od kiselog vrhnja. Margarin sobne temperature dobro izmiksajte
dok ne postane kremast, a boja mu problijedi. Dodajte krem sir. Miksajte dok ne dobijete kremastu i
glatku smjesu. Dodajte kiselo vrhnje i sve još jednom dobro izmiksajte. Smjesu stavite u hladnjak na
sat vremena dok ne postane čvršća a zatim u nju špatulom laganim kružnim pokretima umiješajte
slatko vrhnje. Prebacite kremu u slastičarsku vrećicu i dekorirajte kolač po želji.
U slast!
Ostalo je još jaaaako malo vremena, stoga požurite na Gastro zvijezda stranicu i dajte glas svom najdražem blogeru!