Keksi s brusnicama i orasima

Lili Bašić
Ovi divni keksi napravljeni su sa zdravijim sastojcima poput kokosovog ulja i kokosovog šećera koji ima niži glikemijski indeks od običnog šećera, a i nutritivno je bogatiji.
Vidi originalni članak

Kombinacija brusnica i brazilskih oraščića je upravo savršena. Ako želite, u receptu možete upotrijebiti i običan šećer, a i zamijeniti brazilske - običnim orasima.

Keksi s brusnicama i orasima

(za 25 keksa)

Sastojci:

1/2 šalice kokosovog ulja, rastopljenog

1/2 šalice kokosovog šećera

1/3 šalice običnog šećera

1 jaje

2 žličice vanili ekstrakta

1 šalica glatkog brašna

1/2 šalice pirovog brašna (ili običnog glatkog)

1 žličica sode bikarbone

prstohvat soli

1/3 šalice sušenih brusnica

1/3 šalice brazilskih oraščića, nasjeckanih (ili običnih oraha)

Napomena: 1 šalica = 250 ml

 

Priprema: 

  1. U velikoj posudi pomiješajte rastopljeno kokosovo ulje, šećer, jaje i vanili ekstrakt, i miksajte električnim mikserom 2-3 minute dok se smjesa dobro ne poveže.
  2. Dodati brasno, sodu bikarbonu i sol i mijesati dok se ne poveze.
  3. Umiješati brusnice i nasjeckane oraščiće.
  4. Oblikovati tijesto u male kuglice (1 žlica tijesta po kuglici) i staviti ih na veliki tanjur, prekriti prozirnom folijom i staviti u frižider dva sata.
  5. Zagrijati pećnicu na 175 C i staviti kuglice tijesta na pleh prethodno obložen papirom za pečenje.
  6. Ostaviti dovoljno razmaka između (barem 5 cm) jer će se keksi širiti kad se budu pekli.
  7. Peći 10 minuta.

Keksi će biti vrlo mekani i izgledati kao da nisu dokraja pečeni, ali će se stvrdnuti prilikom hlađenja. Ostavite ih da se dobro ohlade i pohranite u metalnu kutiju za kekse.

Dobar tek!

Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, instagramu, kao i na Fb stranici.

Posjeti Gastro.hr