03. rujna 2015.

Seks i hrana: 10 lako dostupnih afrodizijaka

kamenica
Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Čovjek je vjerojatno još od kamenih špilja u potrazi za hranom i biljem koji potiču spolni nagon i seksualnu želju.

Tijekom stoljeća redala su se vjerovanja da određene namirnice imaju svojstvo afrodizijaka. Štoviše, potrudimo li se dovoljno naići ćemo na napis ili pučko vjerovanje o gotovo svakoj poznatoj namirnici i njezinom povoljnom djelovanju na spolnu moć. Iako velik dio stručnjaka smatra da se sve priče o afrodizijačkom djelovanju mogu svesti na običan placebo učinak i autosugestiju koja dolazi iz "malih sivih stanica“, a FDA nije dodijela službenu potvrdu za afrodizijačko djelovanje pojedine namirnice, moderna znanost ipak je pružila dokaze o pozitivnom učinku određenih namirnica na libido.

Lubenica

Znanstvenici su otkrili da sastojak lubenice citrulin utječe na krvne žile jednako kao tableta Viagre i tako može na prirodan način poslužiti kao pomoć pri postizanju i održavanju erekcije. Lubenicu jedite samu, u sklopu voćne salate, dodajte je u shake ili napravite ukusan i osvježavajući sorbet. Jednostavno u posudi zagrijte ½ šalice agavinog sirupa i sok jednog limuna te im dodajte ½ šalice šećera te miješajte dok se šećer ne otopi. Ostavite da se ohladi. Zatim 1 kg očišćene lubenice usitnite u blenderu dodajte joj ohlađenu smjesu sirupa i šećera te promiješajte do homogene smjese. Stavite u zamrzivač na 4 sata, nakon toga sorbet dobro promiješajte vilicom i servirajte.

Rajčice

Osvježavajući okus na suncu dozrele domaće rajčice upečatljiv je ljetni doživljaj. Iako u današnje doba rajčicu možemo naći na tržnici tijekom cijele godine, sve blagodati rajčice najbolje osjećamo u ljetnim mjesecima – od lipnja do rujna. Rajčici se od davnina pripisuje djelovanje afrodizijaka pa i ne čudi da je prati naziv "jabuka ljubavi“. Tradicionalno se vjeruje da rajčica može poboljšati seksualnu performansu, među ostalim, na način da pomaže u kontroli mišića.

pomidori | Author: Thinkstock Thinkstock

Kamenice

Vjerojatno najpoznatiji afrodizijak jesu kamenice. Jedno od objašnjenja kako su kamenice postale afrodizijak leži u njihovom izgledu koji neodoljivo podsjeća na ženske genitalije. Drugo je vjerovanje da je Afrodita (božica ljubavi) rođena u moru te se možda upravo iz ovog razloga cijeli niz morske hrane smatra afrodizijacima. Kamenice su izrazito bogate cinkom, mineralom koji učestalo nedostaje u prehrani modernog čovjeka. Cink je neophodan za sintezu muškog spolnog hormona testosterona te povećava produkciju sperme kao i volumen ejakulata. Osim neupitne uloge na muški libido, neki znanstvenici smatraju da sudjeluje i u stimulaciji ženskog spolnog nagona.

Feferoni i ljute paprike

Namirnice poput feferona i ljutih paprika sadrže aktivnu tvar kapsaicin. Kapsaicin ima brojne fiziološke učinke – povećava broj otkucaja srca, ubrzava metabolizam i uzrokuje znojenje – a svi ovi "simptomi“ prisutni su i prilikom vođenja ljubavi. Znanstvenici smatraju da konzumacija ljute hrane uzrokuje izlučivanje endorfina – tjelesnih kemikalija koje uzrokuju osjećaj dobrog raspoloženja i uzbuđenja.

Smokve

Smokve, čiji su list Adam i Eva koristili kao "odjeću“, obiluju tvarima koje djeluju kao antioksidansi, vlaknima i kalijem. Od davnina se smatraju afrodizijakom zbog svog senzualnog izgleda te su se brojne koštice koje sadrži povezivale s plodnošću. Mnoge su drevne kulture smokvu smatrali simbolom ljubavi, među njima i Egipćani te Grci. Prema tradicionalnom vjerovanju, poškropite li smokve medom afrodizijačko djelovanje bit će još snažnije.

Čokolada

Za neke od nas nema ništa senzualnije od mirisa i teksture otopljene čokolade. Reputaciju afrodizijaka čokolada nosi još od 16. stoljeća, kada je astečki vladar Montezuma, navodno, pio 50 šalica čokolade prije posjeta svome hramu jer bi mu osigurala seksualnu moć. Među ženama omiljena čokolada znanstveno dokazano budi želju za seksom, ali riječ je o čokoladi s visokim udjelom kakaa. Osim toga, istraživanja pokazuju da žene koje svaki dan jedu tamnu čokoladu lakše postižu orgazam od onih koje se suzdržavaju od ove popularne slastice. Učinak se pripisuje stimulansu feniletilaminu, koji potiče osjećaj "blaženosti“ i uzbuđenja. Stoga i ne čudi da neki znanstvenici ovu tvar smatraju "kemikalijom ljubavi“. Za učinak možete svakodnevno grickati kockice tamne čokolade ili pripremiti toplu čokoladu s dodatkom ljute papričice – efekt će biti dvostruki.

tartuf | Author: Thinkstock Thinkstock

Tartufi

Tartufi su poznati i kao "crni dijamanti“. To su vrste gljiva koje posjeduju specijalnu i jedinstvenu aromu, a rastu pod površinom zemlje. Osim što im se pripisuje afrodizijačko djelovanje te se nalaze u samom vrhu gastronomije, također sadrže mikronutrijente poput fosfora, natrija, kalija, magnezija, kalcija, sumpora i željeza. Tradicionalno se smatra da tartufi podižu raspoloženje te se vjeruje da sadrže takozvane feromone, tvari slične onima koje životinje oslobađaju tijekom seksualnog zova.

Sjemenke suncokreta

Zahvaljujući sadržaju cinka i sjemenke suncokreta nalaze se na popisu namirnica sa svojstvom stimulacije libida. Želite li "osjetiti“ njezine moći sjemenke grickajte ih same ili dodajte u jogurt, namaze, juhe, variva, jela od tjestenine.

Orašasti plodovi

Za ovu skupinu su karakteristični plodovi bogati uljima zbog čega sadrže i obilje vitamina E. Afrodizijačko djelovanje posebno se veže uz bademe, orahe i brazilske oraščiće. Bademi su od davnina povezivani s plodnošću jer osim vitamina E sadrže i druge mikroelemente poput cinka koji doprinosi normalnoj plodnosti. Brazilski oraščići predstavljaju jedan od najbogatijih izvora selena, minerala koji pozitivno utječe na broj i kvalitetu spermatozoida, a orasi obiluju cinkom koji sudjeluje pri sintezi testosterona te je neophodan za zdravu spolnu funkciju muškaraca.

Rose vino

U Shakespeare-ovom Macbeth-u alkohol se opisuje kao sredstvo koje "budi želju, ali remeti izvedbu“. Naime, previše alkohola često uzrokuje spolnu nemoć i nedostatak želje, dok male količine kvalitetnog vina ili šampanjca potiču želju i kod muškarca i kod žene. Slično je u svim drugim fiziološkim aspektima – prilikom umjerene konzumacije alkohol djeluje povoljno, a kada pretjeramo pretvara se u otrov.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.