Kung pao - slasni guverner sečuanske kuhinje

Sweety and Spicy
Kada pomislite na azijsku kuhinju, zasigurno će vam jedna od prvih misli biti Kina. Razlog tome vjerojatno je činjenica da Hrvatska još uvijek nije pretjerano razvijena u pogledu restorana koji nude nešto drugačije od jela s roštilja.
Vidi originalni članak

Konkretno govoreći za Zagreb, dugo su godina kineski i talijanski restorani bili dominantni i praktički jedini zastupnici nekakve međunarodne kuhinje u mojem gradu. Tu i tamo pronašao se koji indijski restoran, ali dalje od toga se i nije baš išlo. U proteklih godinu-dvije primijetio sam da se i to polako mijenja. Osim kineskih, talijanskih i sve većeg broja indijskih restorana, danas u Zagrebu možemo pronaći i šrilankanski, grčki, afrički, brazilski...

 

Sweety&Spicy Ramen - kako su Japanci učinili klasičnu juhu zanimljivom

 

Nešto o kineskoj kuhinji

Kina je zemlja s bogatom poviješću, ali i gastronomskim putem. Njezina teritorijalna veličina bitno utječe na gastronomiju jer se brojne regije međusobno razlikuju u načinu pripreme jela te korištenju začina i namirnica. No ipak im je svima nešto zajedničko, a to je da se kineska kuhinja smatra jednom od najzdravijih. Razlog tome je svakako korištenje raznolikog povrća, mesa i ribe te brzi način pripreme u woku čime se zadržavaju sve hranjive tvari u namirnicama.

Svakako treba naglasiti da je Kina bitno utjecala na sve okolne azijske zemlje te tako oblikovala današnji pojam azijske kuhinje - brza priprema, začini i raznovrsnost namirnica. A koje to namirnice koriste Kinezi? Naravno posebno mjesto u njihovoj kuhinji zauzima riža, ali i tofu, tuna, piletina, razne vrste školjaka (posebice kamenice), smeđi šećer, različite žitarice, gustin, sezamovo ulje.

 

Bake me by Nina Kineski kolačići sudbine i kako ih pripremiti kod kuće

 

Kinezi su poznati i po korištenju umaka. Primjerice soja sos je izvorno kineski proizvod, ali koriste još i sos od kamenica, kikirikija, ribe, riže. Kad smo kod riže, koriste i rižino vino ili ocat. Od začina tu su naravno đumbir, češnjak, čili, korijander, zvjezdasti anis...

Kina je i zemlja čaja, pa tako vjerojatno najbolje zelene, crne i bijele čajeve možete nabaviti baš iz Kine. Ako ste mislili da su Britanci razvili praksu ispijanja čajeva, prevarili ste se. Kinezi su se toga prvi dosjetili.

Što se tiče samih vrsta jela, osim različitih wokova Kinezi još kuhaju i Jiaoze/Gioze/dumplingse (ima bezbroj naziva, ali sve se svodi na isto - azijska verzija naših knedla), proljetne rolice (Spring rolls), Dim sum, Kung pao...

Kung pao chicken

Kung pao ili još poznat kao Gong bao kinesko je jelo od piletine, kikirikija i sečuanskog papra. Originalno ovo jelo potječe iz sečuanske pokrajine, a postoje dvije verzije legende kako je Kung pao nastao. Obje verzije su povezane sa sečuanskim guvernerom Ding Baom koji je vladao tom regijom sredinom 19. stoljeća.

Prva priča kaže kako je odlučio jednog dana sići među puk prerušen u običnog seljaka s ciljem da osjeti kako njegov narod živi. Kada je ogladnio zastao je u jednom lokalnom restoranu i sa skepticizmom naručio jelo od piletine i kikirikija. Skepsi nije bilo mjesta jer ga je jelo toliko oduševilo da je odlučio zaposliti kuhara na svojem dvoru.

Druga verzija kaže kako je jednoga dana upao u jezero, a spasio ga je lokalni čovjek iz obližnjeg sela. Čovjek ga je pozvao u svoju kuću na večeru i pripremio, pogađate, piletinu s kikirikijem. Krajnji epilog priče bio je jednak iz prve verzije.

Bilo kako bilo, mogu samo reći kako je ovo jelo i mene oduševilo jednako kao i Ding Boma. Za njega vam ne treba puno vremena, a piletina je toliko ukusna da ćete odmah poželjeti pojesti još jednu porciju.

 

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa 
  • 2 žličice gustina
  • malo vode
  • ulje
  • đumbir veličine 2 cm
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica šećera ili meda
  • 1 žličica sečuanskog papra
  • 4-5 žlica soja sosa
  • 3 žlice rižina octa
  • sušena  chilli papričica
  • 1 crvena paprika 
  • 50 g nesoljenog kikirikija
  • mladi luk
  • basmati riža
  • sol

Postupak pripreme:

  1. Pileća prsa narežite na malo veće kocke te ih pomiješajte s mješavinom gustina, malo soli i vode.
  2. U wok tavi zagrijte ulje te ubacite chilli papričicu/e (ovisno koliko ljuto jelo želite) i pustite par minuta dok se malo ne preprži i otpusti arome. Zatim dodajte na trake rezanu papriku i pustite dok malo ne uvene, ali neka ostane hrskava.
  3. Izvadite chilli i papriku van te ubacite piletinu i popržite do zlatno smeđe boje.
  4. Za to vrijeme nasjeckajte na sitno đumbir i češnjak te pomiješajte sa soja sosom, rižinim octom, sečuanskim paprom i šećerom (ili medom).
  5. Kada se ispekla, izvadite piletinu u posudicu gdje je paprika i pokrijte da se ne osuši. U wok dodajte kikiriki te ga kratko prepržite, a zatim ga dodajte u posudu s piletinom. 
  6. U woku prodinstajte mješavinu začina, zatim vratite kikiriki i piletinu te pustite još kratko da se sjedini. Na kraju dodajte sitno sjeckani mladi luk.
  7. U 2 šalice vode skuhajte 1 šalicu riže. Prethodno rižu properite barem 5 puta tako da natočite vodu u posudu s rižom, prođete rukom kroz rižu i lagano ocijedite vodu. Postupak ponovite dok voda ne bude bistra.
  8. Vodu malo posolite i poklopite lonac te pustite da voda zakuha, a nakon toga kuhajte pokriveno dok riža ne upije svu vodu i postane pahuljasta.
  9. Na kraju lagano vilicom prođite kroz rižu.

Dobar tek!

P.S. Želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

Posjeti Gastro.hr