Ako ste gledali američke filmove u kojima se dio radnje odvija u kineskom restoranu, sigurno ste ugledali i njih. Meni su oduvijek bili interesantni, vjerujem da su svima. Tako da sam ih odlučila napraviti sama. Naime, ovi keksići se sastoje od bjelanjaka,
šećera, vanilije i/ili arome po želji, brašna i masnoće.
Ja sam pronašla svoj idealan omjer sastojaka, savladala nekoliko trikova bitnih za njihovu izradu i sada je idealno vrijeme da vam to prenesem. Moram naglasiti da su jako, jako jednostavni za pripremu. Vjerujte mi, svatko ih može napraviti.
Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 2 bjelanjka
- 65 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 1 žličica arome badema po želji
- 65 g maslaca
- 100 g glatkog brašna
- prstohvat soli
Postupak pripreme:
- Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje. Na papiru za pečenje s obrnute strane nacrtajte 3 kruga promjera 6 centimetara. Poslužite se čašom. Ja sam krugove crtala kemijskom olovkom. Kada okrenete papir za pečenje na ispravnu stranu trebali bi vam biti vidljivi krugovi.
- Pripremite papiriće s porukama. Pripremite i šalicu za oblikovanje i kalup za muffine.
- Maslac rastopite i pustite da se malo ohladi.
- Bjelanjke i šećer pjenasto stucite, dovoljno je nekoliko minuta mikserom na najvećoj brzini.
- Dodajte im arome (vanilija prvo pa onda po želji, ja dodam i badem).
- Dodajte rastopljeni maslac pa smjesu sjedinite mikserom.
- Dodajte brašno pomiješano s prstohvatom soli. Sve smiksajte.
- Smjesa će vam biti rijetka, kao za fritule.
- Uzmite 3/4 žličice i postavite na sredinu jednog ocrtanog kruga na papiru za pečenje.
- Stražnjom stranom žličice razvucite tijesto tanko i ravnomjerno po krugu radeći kružne pokrete. Možete se poslužiti i malom špatulom za kolače.
- Tri kruga, odnosno tri kolačića najviše pecite u jednoj turi. Kolačići se moraju jako brzo složiti u finalni oblik dok se ne ohlade.
- Kada ste sva tri kruga ispunili tijestom, stavite lim u pećnicu i pecite ih dok vam rubovi ne krenu tamniti. Za ovo će vam trebati otprilike 8 minuta (ovisno o vašoj pećnici).
- Kada ste kolačić izvadili iz pećnice, vrhom noža odvojite kolačić od papira za pečenje. Okrenite kolačić na donju stranu. Postavite papirić s porukom. Preklopite kolačić. Pazite, vruć je – poslužite se čistom kuhinjskom krpom dok spajate vrhove (meni pomogne). Odmah ga “nataknite” na rub šalice i pritisnite kako bi se pri sredini udubio. Na zadnjoj slici imate prikaz kako ga pritisnuti. Prebacite ga potom u kalup za muffine dok se ne ohladi.
TIPS & TRICKS
- Kada radite krug od tijesta pazite da vam rub nije tanak jer će vam izgorjeti u pečenju.
- Kolačiće možete ukrasiti i nekom dekoracijom poput mrvica u boji i sl. To napravite kada tijesto razvučete u krug. Pospite rub kolačića i onda ga ispecite. Ostatak pripreme je isti kao i bet dekoracije.
Dobar tek!