Kolumne 17. veljače 2019.

Kineski kolačići sudbine i kako ih pripremiti kod kuće

foto: Bake Me by Nina
gastro postao gastro.24sata.hr
Sigurno ste čuli za kineske kolačiće u kojima se nalazi poruka zapisana na papiriću. Ovi keksići su dio kineske kulture za kojima je poludio cijeli svijet.

Ako ste gledali američke filmove u kojima se dio radnje odvija u kineskom restoranu, sigurno ste ugledali i njih. Meni su oduvijek bili interesantni, vjerujem da su svima. Tako da sam ih odlučila napraviti sama. Naime, ovi keksići se sastoje od bjelanjaka,
šećera, vanilije i/ili arome po želji, brašna i masnoće.

 

Kroštule Možda vas zanima... Kroštule - najdraže su nam u doba karnevala Kolumne

 

Ja sam pronašla svoj idealan omjer sastojaka, savladala nekoliko trikova bitnih za njihovu izradu i sada je idealno vrijeme da vam to prenesem. Moram naglasiti da su jako, jako jednostavni za pripremu. Vjerujte mi, svatko ih može napraviti.

 

Možda vas zanima... Padišpanj - tradicionalni kolač od samo tri sastojka Kolumne

 

Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

 

Možda vas zanima... Pita od jabuka - poslastica koja nestaje u trenu Kolumne

 

 | Author: Bake Me by Nina foto: Bake Me by Nina

Potrebno vam je:

  • 2 bjelanjka
  • 65 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1 žličica arome badema po želji
  • 65 g maslaca
  • 100 g glatkog brašna
  • prstohvat soli

Postupak pripreme:

  1. Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje. Na papiru za pečenje s obrnute strane nacrtajte 3 kruga promjera 6 centimetara. Poslužite se čašom. Ja sam krugove crtala kemijskom olovkom. Kada okrenete papir za pečenje na ispravnu stranu trebali bi vam biti vidljivi krugovi.
  2. Pripremite papiriće s porukama. Pripremite i šalicu za oblikovanje i kalup za muffine.
  3. Maslac rastopite i pustite da se malo ohladi.
  4. Bjelanjke i šećer pjenasto stucite, dovoljno je nekoliko minuta mikserom na najvećoj brzini.
  5. Dodajte im arome (vanilija prvo pa onda po želji, ja dodam i badem).
  6. Dodajte rastopljeni maslac pa smjesu sjedinite mikserom.
  7. Dodajte brašno pomiješano s prstohvatom soli. Sve smiksajte.
  8. Smjesa će vam biti rijetka, kao za fritule.
  9. Uzmite 3/4 žličice i postavite na sredinu jednog ocrtanog kruga na papiru za pečenje.
  10. Stražnjom stranom žličice razvucite tijesto tanko i ravnomjerno po krugu radeći kružne pokrete. Možete se poslužiti i malom špatulom za kolače.
  11. Tri kruga, odnosno tri kolačića najviše pecite u jednoj turi. Kolačići se moraju jako brzo složiti u finalni oblik dok se ne ohlade.
  12. Kada ste sva tri kruga ispunili tijestom, stavite lim u pećnicu i pecite ih dok vam rubovi ne krenu tamniti. Za ovo će vam trebati otprilike 8 minuta (ovisno o vašoj pećnici).
  13. Kada ste kolačić izvadili iz pećnice, vrhom noža odvojite kolačić od papira za pečenje. Okrenite kolačić na donju stranu. Postavite papirić s porukom. Preklopite kolačić. Pazite, vruć je – poslužite se čistom kuhinjskom krpom dok spajate vrhove (meni pomogne). Odmah ga “nataknite” na rub šalice i pritisnite kako bi se pri sredini udubio. Na zadnjoj slici imate prikaz kako ga pritisnuti. Prebacite ga potom u kalup za muffine dok se ne ohladi.

 
TIPS & TRICKS

  • Kada radite krug od tijesta pazite da vam rub nije tanak jer će vam izgorjeti u pečenju.
  • Kolačiće možete ukrasiti i nekom dekoracijom poput mrvica u boji i sl. To napravite kada tijesto razvučete u krug. Pospite rub kolačića i onda ga ispecite. Ostatak pripreme je isti kao i bet dekoracije.

 
Dobar tek!

 | Author: Bake Me by Nina foto: Bake Me by Nina

 | Author: Bake Me by Nina foto: Bake Me by Nina

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.