Mrvičasta pita: Hrskava izvana, sočna iznutra

Jannette Razum
Ako ste ljubitelj voćnih kolača, onda je ovo pravi recept za vas!
Vidi originalni članak

U lijenim danima izbor voća velik je i raznolik pa možemo birati od kojeg voća ćemo pripremati deserte! Mi smo izabrali slatko kiselkaste domaće marelice od kojih je pripremljena ova ukusna pita!


Osim hladnu, pitu od marelica možete poslužiti i toplu, a u tom slučaju odličan prilog bit će joj kuglica sladoleda od vanilije

 

Stvoreno za ljeto! Super brze marelice u lisnatom tijestu sa slatkim dodacima

 

Tijesto:
•    2 jaja
•    130 g šećera
•    1 vanilin šećer
•    125 g maslaca sobne temperature
•    180 g glatkog brašna
•    1 žličica praška za pecivo
•    prstohvat soli


Nadjev od marelica:
•    500 g marelica
•    1 vanilin šećer

Mrvičasti posip:
•    75 g glatkog brašna
•    80 g šećera
•    50 g hladnog maslaca
•    50 g sjeckanih badema
•    2 žlice zobenih pahuljica

Postupak:

  1. Šećer pjenasto izmiksajte s maslacem sobne temperature. Dodajte jaja pa još kratko sve izmiksajte.
  2. Zatim dodajte brašno, sol i prašak za pecivo pa izmiksajte smjesu još jednom na najmanjoj brzini.
  3. Pripremljenu smjesu razmažite po dnu okruglog kalupa za pečenje (26 cm) kojeg ste prethodno obložili masnim papirom.
  4. Preko smjese ravnomjerno rasporedite oprane i očišćene marelice. Marelice posipajte vanilin šećerom pa preko svega rasporedite i mrvičasti posip. Za pripremu posipa pomiješajte navedene sastojke pa prstima lijepo sve razmrvite.
  5. Pitu s marelicama pecite 30-35 minuta na temperaturi od 180 °C.

 

Ohlađenu pitu posipajte sa šećerom u prahu i poslužite se! 

 

Posjeti Gastro.hr