gastro postao
Ovi biskviti su toliko hrskavi da ih treba - umakati. A onda, savršenstvo...
Cantuccini su najpoznatiji talijanski hrskavi kolačići koji se serviraju uz slatko vino, čaj ili kavu. Za njihovu izradu treba malo najjednostavnijih namirnica poput brašna, šećera, jaja uz dodatak badema i raznih aroma po želji.
Kada se cantuccini ohlade, skuhajte kavu i uživajte! Krajnji rezultat su mirišljavi, tvrdi, hrskavi biskviti, prepuni badema.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 200 g grubo narezanih badema
- 1 žlica praška za pecivo
- 180 g šećera
- 2 vanilin šećera
- bočica arome badema
- prstohvat soli
- 50 g omekšanog maslaca
- pola žličice cimeta
- 2 jaja
- rum
- naribana korica limuna ili naranče, prema želji
Priprema:
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, cimet, aromu badema, malo soli i prema želji koricu limuna ili naranče te malo ruma.
- U sredini napravite udubinu i u nju stavite putar i jaja. Zamijesite glatko tijesto. Na kraju umiješajte bademe.
- Od tijesta oblikujte kuglu, omotajte ju u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
- Pećnicu zagrijte na 200 C. Podijelite tijesto na 4 djela. Svaki dio oblikujte na pobrašnjenoj radnoj površini u kruščić dužine oko 25 cm. Posložite ih na lim za pečenje. Obavezno ostavite dovoljno razmaka između dvaju kruščića.
- Pecite 15-20 minuta. Dok su još mlaki, narežite ih na šnitice.
- Ponovo ih posložite na lim i na 50 C u otvorenoj pećnici pecite dok se ne osuše i dobiju lijepu zlatno smeđu boju.
Čuvajte ih u dobro zatvorenoj limenoj kutiji.
Bademi mogu biti krupniji ili sitniji, ovisi kako volite, a krupniji su dekorativniji.