20. prosinca 2014.

Poklonite cantuccine začinjene ljubavlju

Jadrana Cantuccini
1/3
foto: Mila Batinica
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukoliko ste razmišljali o tome da sami napravite neku slasticu i darujete je za blagdane, ovi cantuccini su jako dobar odabir.

Bez obzira što su prilično povoljni zbog samo par sastojaka, i jednostavni za pripremu, sigurna sam da ćete njima nekoga jako razveseliti. Tu nema nekih jačih začina, no zanimljiva je gradacija okusa. Na prvu se u lijepoj mjeri osjeti kakao, nakon toga prevlada tostirani badem, pa se ponovo javi kakao naglašen s ono malo slanosti koja tu i tamo probije sa slanih pistacija. Ovi cantuccini su idealna grickalica uz kavu, čaj ili kuhano vino, ili u jednom od onih brojnih trenutaka kroz dan (ili noć) kada nam treba neki mali slatki zalogaj.

Možete ih zapakirati u prozirne vrećice, staklenke ili kutijice. Pakiranje uljepšava prezentaciju, no ono što je najljepše kod takvog poklona je to što ste ga napravili sami, razmišljajući o osobi kojoj ćete ga pokloniti. A to je upravo taj tajni sastojak koji cantuccine čini najfinijima, iako ga nećete naći u popisu sastojaka koji slijedi:

120 g cijelih oguljenih badema

50 g očišćenih slanih pistacija

260 g brašna

1 i 1⁄2 žličica praška za pecivo

180 g šećera

3 jaja

1 žličica ekstrakta od vanilije

2 žlice gorkog kakaa

1-2 žlice hladne vode

Priprema:

1. Ugrijte pećnicu na 160°. Tostirajte oguljene bademe u suhoj tavici, dok ne puste intenzivan miris. Pazite da ne zagore; s obzirom da su oguljeni, brže poprime boju od neoguljenih. Slane pistacije očistite od ljuske. Bademe ohladite na dasci, pa ih grubo narežite velikim nožem. Nije problem ako vam se pritom neki izmrve u sitnije komadiće, cantuccini sve to lijepo podnose.

2. Brašno izmiješajte s praškom za pecivo, kakaom, šećerom i soli. Jaja razmutite s ekstraktom vanilije, polako dodajte mješavinu s brašnom i vodu, pa umijesite glatko tijesto. Na kraju umiješajte bademe i pistacije. Tijesto do kraja umijesite na dasci, ukoliko se lijepi dodajte malo brašna. Tijesto razdvojite u dvije "kobasice" veličine oko 30 cm, pa ih položite na lim obložen papirom za pečenje. Lagano pritisnite tijesto, kako bi u presjeku dobili više elipsasti oblik. Ne morate previše jer će se i samo tijesto raširiti.

3. Pecite 25 min i provjerite čačkalicom jesu li pečeni u sredini. Kada su pečeni, izvadite ih iz pećnice i ohladite. Narežite na dasci šnitice do 1 cm debljine, pa ih posložite na lim za pečenje i pecite još 10 minuta, na 150°. Okrenite ih na drugu stranu, pa pecite još 5 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade. Dobro ih je ostaviti na zraku još neko vrijeme, dok se skroz ne osuše.

4. Cantuccine spremite u limenu kutiju, vrećicu ili staklenku. Ostaju li vama ili ako ih poklonite nekome, tako spremljeni mogu stajati i više od mjesec dana. Iako ne vidim razloga da do toga dođe.

Jadranu možete pratiti i na njezinoj Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.