Napravi brzinski cheesecake sa šumskim voćem

Irena Gavran
Ako imaš zalihu smrznutog voća, svakako pripremi ovaj jednostavan cheesecake!
Vidi originalni članak

Opet kolač od ostataka iz frižidera. Svega je bilo, sve otvoreno i sve se moralo brzo eliminirati. Ispalo savršeno, a sve počelo jer sam morala potrošiti one tone smrznutog voća koje sam nakupovala na akcijama. 

 

Pregacha Slatko, kiselo, kremasto: Panna cotta s breskvama

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potraži na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.


Za podlogu:

  • 300 g mljevenog keksa
  • 120 g maslaca (može i 150 g, kako bi bilo stabilnija podloga, ali nama je bilo OK i 120 g)
  • 30 g šećera
  • Prstohvat soli

Za kremu:

  • 200 g krem sira
  • 200 g kiselog vrhnja (moje je bilo ono masnije, ako svako će biti dobro)
  • 100 g šećera
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 1 vrećica želatine
  • 100 ml vrhnja za šlag

Preljev:

  • 200 g šumskog voća
  • 40 g šećera
  • 1 žličica vode

Priprema:

  1. Vatrostalnu ili tepsiju obloži papirom za pečenje. Moja je bila cca 20 x 30 cm, to je ona srednje veličine, inače korištena najčešće za lazanje.
  2. Prvo napravi preljev jer traži malo hlađenja prije slaganja. U posudu stavi šumsko voće, šećer i vodu i na srednje jakoj vatri kuhaj dok ne dobiješ sirupastu smjesu s voćem. Ostavi da se hladi.
  3. Želatinu potopi u hladnoj vodi i pusti da nabubri.
  4. Mljeveni keks pomiješaj sa šećerom i prstohvatom soli, pa dodaj otopljeni maslac i dobro promiješaj. Istresi u tepsiju i dobro poravnaj i "nabij". Ostavi da se hladi dok radiš kremu.
  5. 120 ml vrhnja za šlag zagrij do vrenja pa u njemu otopi želatinu. Pusti sa strane da čeka svoj red dalje. 300 ml vrhnja za šlag miksaj dok ne postane čvrsta, ali mekana smjesa. Ostavi sa strane. U drugoj posudi smiksaj krem sir, kiselo vrhnje i šećer. Ulij onih 120 ml vrhnja u kojem je otopljena želatina. Kad se sve sjedinilo, dobit ćeš finu, relativno rijetku kremicu. Sad špatulom umiješaj istučeni šlag.
  6. Izlij na podlogu od keksa i poravnaj.
  7. Preljev rasporedi po kremi u točkicama i štapićem, nožem ili čačkalicom išarajte po kremi.
  8. Sad slijedi najteži dio - ostavi na hlađenju bar tri sata i uživaj.

 

 

Posjeti Gastro.hr