Opet kolač od ostataka iz frižidera. Svega je bilo, sve otvoreno i sve se moralo brzo eliminirati. Ispalo savršeno, a sve počelo jer sam morala potrošiti one tone smrznutog voća koje sam nakupovala na akcijama.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potraži na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Za podlogu:
- 300 g mljevenog keksa
- 120 g maslaca (može i 150 g, kako bi bilo stabilnija podloga, ali nama je bilo OK i 120 g)
- 30 g šećera
- Prstohvat soli
Za kremu:
- 200 g krem sira
- 200 g kiselog vrhnja (moje je bilo ono masnije, ako svako će biti dobro)
- 100 g šećera
- 300 ml vrhnja za šlag
- 1 vrećica želatine
- 100 ml vrhnja za šlag
Preljev:
- 200 g šumskog voća
- 40 g šećera
- 1 žličica vode
Priprema:
- Vatrostalnu ili tepsiju obloži papirom za pečenje. Moja je bila cca 20 x 30 cm, to je ona srednje veličine, inače korištena najčešće za lazanje.
- Prvo napravi preljev jer traži malo hlađenja prije slaganja. U posudu stavi šumsko voće, šećer i vodu i na srednje jakoj vatri kuhaj dok ne dobiješ sirupastu smjesu s voćem. Ostavi da se hladi.
- Želatinu potopi u hladnoj vodi i pusti da nabubri.
- Mljeveni keks pomiješaj sa šećerom i prstohvatom soli, pa dodaj otopljeni maslac i dobro promiješaj. Istresi u tepsiju i dobro poravnaj i "nabij". Ostavi da se hladi dok radiš kremu.
- 120 ml vrhnja za šlag zagrij do vrenja pa u njemu otopi želatinu. Pusti sa strane da čeka svoj red dalje. 300 ml vrhnja za šlag miksaj dok ne postane čvrsta, ali mekana smjesa. Ostavi sa strane. U drugoj posudi smiksaj krem sir, kiselo vrhnje i šećer. Ulij onih 120 ml vrhnja u kojem je otopljena želatina. Kad se sve sjedinilo, dobit ćeš finu, relativno rijetku kremicu. Sad špatulom umiješaj istučeni šlag.
- Izlij na podlogu od keksa i poravnaj.
- Preljev rasporedi po kremi u točkicama i štapićem, nožem ili čačkalicom išarajte po kremi.
- Sad slijedi najteži dio - ostavi na hlađenju bar tri sata i uživaj.