gastro postao
Ako imaš zalihu smrznutog voća, svakako pripremi ovaj jednostavan cheesecake!
Opet kolač od ostataka iz frižidera. Svega je bilo, sve otvoreno i sve se moralo brzo eliminirati. Ispalo savršeno, a sve počelo jer sam morala potrošiti one tone smrznutog voća koje sam nakupovala na akcijama.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Irena Gavran
Za podlogu:
- 300 g mljevenog keksa
- 120 g maslaca (može i 150 g, kako bi bilo stabilnija podloga, ali nama je bilo OK i 120 g)
- 30 g šećera
- Prstohvat soli
Za kremu:
- 200 g krem sira
- 200 g kiselog vrhnja (moje je bilo ono masnije, ako svako će biti dobro)
- 100 g šećera
- 300 ml vrhnja za šlag
- 1 vrećica želatine
- 100 ml vrhnja za šlag
Preljev:
- 200 g šumskog voća
- 40 g šećera
- 1 žličica vode
Irena Gavran
Priprema:
- Vatrostalnu ili tepsiju obložite papirom za pečenje. Moja je bila cca 20 x 30 cm, to Vam je ona srednje veličine, inače korištena najčešće za lazanje.
- Prvo napravite preljev jer traži malo hlađenja prije slaganja. U posudu stavite šumsko voće, šećer i vodu i na srednje jakoj vatri kuhajte dok ne dobijete sirupastu smjesu s voćem. Ostavite da se hladi.
- Želatinu potopite u hladnoj vodi i pustite da nabubri.
- Mljeveni keks pomiješajte sa šećerom i prstohvatom soli, pa dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte. Istresite u tepsiju i dobro poravnajte i "nabijte". Ostavite da se hladi dok radite kremu. 120 ml vrhnja za šlag zagrijete do vrenja pa u njemu otopite želatinu. Pustite sa strane da čeka svoj red dalje. 300 ml vrhnja za šlag miksajte dok ne postane čvrsta ali mekana smjesa. Ostavite sa strane. U drugoj posudi smiksajte krem sir, kiselo vrhnje i šećer. Ulijete onih 120 ml vrhnja u kojem je otopljena želatina. Kad se sve sjedinilo, dobit ćete finu rijetku kremicu. Sad špatulom umiješajte istučeni šlag.
- Istresite na podlogu od keksa i poravnajte.
- Preljev rasporedite po kremi u točkicama i štapićem, nožem ili čačkalicom išarajte po kremi.
- Sad slijedi najteži dio - ostavite na hlađenju bar 3 sata i uživajte.
Irena Gavran