Kolumne 9766 prikaza 10. rujna 2019.

Napravite brzinski cheesecake sa šumskim voćem

Irena Gavran
Ako imate zalihu smrznutog voća, svakako pripremite ovaj jednostavan cheesecake!

Opet kolač od ostataka iz frižidera. Svega je bilo, sve otvoreno i sve se moralo brzo eliminirati. Ispalo savršeno, a sve počelo jer sam morala potrošiti one tone smrznutog voća koje sam nakupovala na akcijama. 

 

Možda vas zanima... Slatko, kiselo, kremasto: Panna cotta s breskvama Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.


 | Author: Irena Gavran Irena Gavran

Za podlogu:

  • 300 g mljevenog keksa
  • 120 g maslaca (može i 150 g, kako bi bilo stabilnija podloga, ali nama je bilo OK i 120 g)
  • 30 g šećera
  • Prstohvat soli

Za kremu:

  • 200 g krem sira
  • 200 g kiselog vrhnja (moje je bilo ono masnije, ako svako će biti dobro)
  • 100 g šećera
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 1 vrećica želatine
  • 100 ml vrhnja za šlag

Preljev:

  • 200 g šumskog voća
  • 40 g šećera
  • 1 žličica vode

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran

Priprema:

  1. Vatrostalnu ili tepsiju obložite papirom za pečenje. Moja je bila cca 20 x 30 cm, to Vam je ona srednje veličine, inače korištena najčešće za lazanje.
  2. Prvo napravite preljev jer traži malo hlađenja prije slaganja. U posudu stavite šumsko voće, šećer i vodu i na srednje jakoj vatri kuhajte dok ne dobijete sirupastu smjesu s voćem. Ostavite da se hladi.
  3. Želatinu potopite u hladnoj vodi i pustite da nabubri.
  4. Mljeveni keks pomiješajte sa šećerom i prstohvatom soli, pa dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte. Istresite u tepsiju i dobro poravnajte i "nabijte". Ostavite da se hladi dok radite kremu. 120 ml vrhnja za šlag zagrijete do vrenja pa u njemu otopite želatinu. Pustite sa strane da čeka svoj red dalje. 300 ml vrhnja za šlag miksajte dok ne postane čvrsta ali mekana smjesa. Ostavite sa strane. U drugoj posudi smiksajte krem sir, kiselo vrhnje i šećer. Ulijete onih 120 ml vrhnja u kojem je otopljena želatina. Kad se sve sjedinilo, dobit ćete finu rijetku kremicu. Sad špatulom umiješajte istučeni šlag.
  5. Istresite na podlogu od keksa i poravnajte.
  6. Preljev rasporedite po kremi u točkicama i štapićem, nožem ili čačkalicom išarajte po kremi.
  7. Sad slijedi najteži dio - ostavite na hlađenju bar 3 sata i uživajte.

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.