Kolumne 22. kolovoza 2020.

Napravi brzinski cheesecake sa šumskim voćem

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako imaš zalihu smrznutog voća, svakako pripremi ovaj jednostavan cheesecake!

Opet kolač od ostataka iz frižidera. Svega je bilo, sve otvoreno i sve se moralo brzo eliminirati. Ispalo savršeno, a sve počelo jer sam morala potrošiti one tone smrznutog voća koje sam nakupovala na akcijama. 

 

Možda vas zanima... Slatko, kiselo, kremasto: Panna cotta s breskvama Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potraži na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.


 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Za podlogu:

  • 300 g mljevenog keksa
  • 120 g maslaca (može i 150 g, kako bi bilo stabilnija podloga, ali nama je bilo OK i 120 g)
  • 30 g šećera
  • Prstohvat soli

Za kremu:

  • 200 g krem sira
  • 200 g kiselog vrhnja (moje je bilo ono masnije, ako svako će biti dobro)
  • 100 g šećera
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 1 vrećica želatine
  • 100 ml vrhnja za šlag

Preljev:

  • 200 g šumskog voća
  • 40 g šećera
  • 1 žličica vode

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Priprema:

  1. Vatrostalnu ili tepsiju obloži papirom za pečenje. Moja je bila cca 20 x 30 cm, to je ona srednje veličine, inače korištena najčešće za lazanje.
  2. Prvo napravi preljev jer traži malo hlađenja prije slaganja. U posudu stavi šumsko voće, šećer i vodu i na srednje jakoj vatri kuhaj dok ne dobiješ sirupastu smjesu s voćem. Ostavi da se hladi.
  3. Želatinu potopi u hladnoj vodi i pusti da nabubri.
  4. Mljeveni keks pomiješaj sa šećerom i prstohvatom soli, pa dodaj otopljeni maslac i dobro promiješaj. Istresi u tepsiju i dobro poravnaj i "nabij". Ostavi da se hladi dok radiš kremu.
  5. 120 ml vrhnja za šlag zagrij do vrenja pa u njemu otopi želatinu. Pusti sa strane da čeka svoj red dalje. 300 ml vrhnja za šlag miksaj dok ne postane čvrsta, ali mekana smjesa. Ostavi sa strane. U drugoj posudi smiksaj krem sir, kiselo vrhnje i šećer. Ulij onih 120 ml vrhnja u kojem je otopljena želatina. Kad se sve sjedinilo, dobit ćeš finu, relativno rijetku kremicu. Sad špatulom umiješaj istučeni šlag.
  6. Izlij na podlogu od keksa i poravnaj.
  7. Preljev rasporedi po kremi u točkicama i štapićem, nožem ili čačkalicom išarajte po kremi.
  8. Sad slijedi najteži dio - ostavi na hlađenju bar tri sata i uživaj.

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.