Ovo moraš probati: Obrnuta pita od jabuka u čaši

Petra Terner
Danas je zaista mnogo recepata od jabuka, ali svi nekako najviše volimo pitu od jabuka, naročito ako je rađena prema recepturi naših mama ili baka.
Vidi originalni članak

Ja se ovoga puta nisam držala njihovog recepta, nego sam osmislila svoj originalni recept pite od jabuka u čašicama.

Više Petrinih recepata možete potražiti na blogu To Live a Life i pratećem Instagram profilu!

 

petra terner Snack iz snova: Slasne povrtne košarice

 

Za pitu od jabuka u čašicama potrebno je (za cca 8 čašica):

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g odstajalog maslaca (preporučuje se ghee maslac)
  • 2 žličice šećera
  • Malo soli
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • 1 žumanjak
  • ½ praška za pecivo
  • 3 naribane jabuke
  • 1 žlica meda
  • Malo cimeta
  • 1 puding od vanilije
  • 3 žlice mascarpone sira
  • 2 žličice meda

 

petra terner Juha od mrkve i buče u samo dva jednostavna koraka

 

Priprema:

  1. Postupak pripremanja pite je zaista jednostavan no uzmite u obzir da će vam slaganje čašica oduzeti malo vremena, ali isplati se. Prvo napravite prhko tijesto. Prosijajte brašno te mu dodajte sve ostale sastojke, maslac, šećer, sol, jogurt, žumanjak i prašak za pecivo. Kada ste zamijesili tijesto omotajte ga u foliju i ostavite ga da malo odstoji.
  2. Dok tijesto miruje, naribajte jabuke, dodajte im med i cimet i pustite da odstoje kako bi pustile sok.
  3. Na kraju pripremite kremu od vanilije. Skuhajte puding prema uputama s pakiranja no stavite malo manje mlijeka kako vam krema ne bi bila pre rijetka kada umiješate mascarpone sir. Kada je puding gotov, umiješajte mascarpone i med i pustite da se ohladi. Povremeno miješajte kako se ne bi napravila korica na kremi.
  4. Svi slojevi su pripremljeni i sada počinje slaganje čašica. 
  5. Prhko tijesto naribajte na malo veće mrvice.
  6. U čašice prvo stavite tijesto, jabuke koje ste malo ocijedili od soka, kremu od vanilije te ponovno malo mrvica tijesta. Ponovite postupak dok ne popunite čašicu, ali završite s mrvicama tijesta.
  7. Pecite na 170 °C dok gornji sloj tijesta ne poprimi smeđu boju. Ja sam pekla oko 1 h.
  8. Desert ohladite i poslužite uz ostatak kreme od vanilije.

U slast!

Posjeti Gastro.hr