Zbog ovih košarica odlučit ćete upaliti pećnicu za vrijeme nesnosnih ljetnih vrućina. Budite samo što maštovitiji u punjenju jer varijante mogu biti zaista različite.
Više Petrinih recepata možete potražiti na blogu To Live a Life i pratećem Instagram profilu!
Za prhko tijesto potrebno vam je:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g pročišćenog maslaca sobne temperature
- Pola žličice šećera
- Žličica soli
- ½ praška za pecivo
- 1 žumanjak
- 2 žlice grčkog jogurta
Priprema tijesta:
- Prosijte brašno te mu dodajte šećer, sol i prašak za pecivo.
- Kada ste izmiješali suhe sastojke, dodajte im žumanjak, maslac i grčki jogurt.
- Zamijesite tijesto, formirajte ga u kuglu te zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite da se odmori nekoliko sati u hladnjaku.
Ova količina tijesta bit će dovoljna za oko 8 košarica, a ako imate male kalupe dobit ćete ih čak i više.
Punjenje od povrća:
- Povrće po želji (tikvice, šparoge, špinat, rajčica)
- Umak od rajčice
- Prstohvat soli
Kod punjenja pustite mašti na volju. Moje košarice imaju uvijek drugo punjenje, ovisno o povrću koje imam u hladnjaku, ali otkrila sam najbolju varijantu i to onu od špinata, tikvica, šparoga i rajčice.
Priprema punjenja:
- Narežite tikvicu i šparoge na sitne komadiće te ih stavite na gril tavu na par minuta dok ne poprime zlatno smeđu boju.
- Nakon toga dodajte rajčicu koju ste prethodno narezali na male komadiće. Predlažem da koristite koktel rajčicu jer ju možete podijeliti samo na četiri dijela. Sve zajedno posolite i grilajte dok se povrće malo ne popari.
- Na kraju dodajte malo umaka od rajčice kako povrće ne bi bilo previše suho. Na ovu količinu trebat će vam 1 rajčica, 6 – 8 šparoga te jedno 16 koktel rajčica.
- Špinat prelijte vrućom vodom kako bi omekšao (trebat će vam oko 16 malih listova baby špinata).
Kako složiti košarice?
Tijesto podijelite na male loptice i razvaljajte. Pripazite da stavite dovoljno brašna da vam se ne lijepi. Stavite ih u kalup za muffine te dodajte povrće. Prvo stavite blanširani špinat i na to grilano povrće. Zatvorite na vrhu kako biste dobili male paketiće. Košarice pecite na 200 °C dok ne porumene. Obično im treba oko 20 minuta, ali sve ovisi o pećnici.
Zeleni umak, zašto ne?
Super je da pripremite i neki umak uz košarice. To može biti običan grčki jogurt pomiješan sa svježim sirom, a možete se malo i poigrati. Ja sam odlučila napraviti zeleni umak od šparoga i mrkve. Stavite kuhati 1 debelu mrkvu i jedno 5 - 6 manjih šparoga. Vodu malo posolite i kada je povrće kuhano, izmiksajte ga u gustu smjesu. Ako je umak pregust, možete dodati malo vode u kojoj se povrće kuhalo.