Ja se ovoga puta nisam držala njihovog recepta, nego sam osmislila svoj originalni recept pite od jabuka u čašicama.
Više Petrinih recepata možete potražiti na blogu To Live a Life i pratećem Instagram profilu!
Za pitu od jabuka u čašicama potrebno je (za cca 8 čašica):
- 200 g glatkog brašna
- 100 g odstajalog maslaca (preporučuje se ghee maslac)
- 2 žličice šećera
- Malo soli
- 3 žlice grčkog jogurta
- 1 žumanjak
- ½ praška za pecivo
- 3 naribane jabuke
- 1 žlica meda
- Malo cimeta
- 1 puding od vanilije
- 3 žlice mascarpone sira
- 2 žličice meda
Priprema:
- Postupak pripremanja pite je zaista jednostavan no uzmite u obzir da će vam slaganje čašica oduzeti malo vremena, ali isplati se. Prvo napravite prhko tijesto. Prosijajte brašno te mu dodajte sve ostale sastojke, maslac, šećer, sol, jogurt, žumanjak i prašak za pecivo. Kada ste zamijesili tijesto omotajte ga u foliju i ostavite ga da malo odstoji.
- Dok tijesto miruje, naribajte jabuke, dodajte im med i cimet i pustite da odstoje kako bi pustile sok.
- Na kraju pripremite kremu od vanilije. Skuhajte puding prema uputama s pakiranja no stavite malo manje mlijeka kako vam krema ne bi bila pre rijetka kada umiješate mascarpone sir. Kada je puding gotov, umiješajte mascarpone i med i pustite da se ohladi. Povremeno miješajte kako se ne bi napravila korica na kremi.
- Svi slojevi su pripremljeni i sada počinje slaganje čašica.
- Prhko tijesto naribajte na malo veće mrvice.
- U čašice prvo stavite tijesto, jabuke koje ste malo ocijedili od soka, kremu od vanilije te ponovno malo mrvica tijesta. Ponovite postupak dok ne popunite čašicu, ali završite s mrvicama tijesta.
- Pecite na 170 °C dok gornji sloj tijesta ne poprimi smeđu boju. Ja sam pekla oko 1 h.
- Desert ohladite i poslužite uz ostatak kreme od vanilije.
U slast!