Pavlova tortice - sve o delikatnoj slastici koju voli cijeli svijet

Sweety and Spicy
Hrskava, kremasta i osvježavajuća pridjevi su koji najbolje opisuju Pavlovu tortu, jednu od najpoznatijih slastica na svijetu.
Vidi originalni članak

Iako se priprema diljem svijeta najpoznatija je u Australiji i Novom Zelandu, državama koje ju svojataju kao svoju nacionalnu slasticu. Torta je nastala u čast Ane Pavlove, ruske balerine poznate po krhkom i nježnom stasu, a izuzetne snage. Upravo takva je i torta - nježna, ali raskošna izgledom i okusom.

Baza ove torte je beze kora napravljena od bjelanjaka i upravo je zato ova torta hrskava i krhka. Tradicionalno se na beze bazu stavlja tučeno vrhnje za šlag, no postoje varijacije s kojima se možete igrati pa umjesto šlaga možete koristiti običnu slastičarsku kremu, kremu od sira ili neku vama omiljenu.

 

Sweety&Spicy M'hanncha - hrskavi, slatki smotuljci punjeni bademom

 

Torta se na kraju ukrašava obilato voćem koje joj daje svježinu, ali i svu raskoš njenoga izgleda. Najčešće voće koje se stavlja je razno tropsko voće, tipično za Australiju.

Zbog nepristupačnosti tropskog voća kod nas se najčešće priprema s jagodama i ostalim drugim bobičastim voćem. Naizgled torta je delikatna, ali u suštini je vrlo jednostavna za pripremu te je to ujedno jedan od razloga zašto je često pripremam.

Gotovo uvijek spremam je na tradicionalan način odnosno samo s vrhnjem za šlag, što je i moj mali trik prilikom izrade ove torte. Naime, kako je osnovni sastojak ove torte bjelanjak pripremam je gotovo uvijek kada mi radi pripreme nekog drugog kolača ostanu najmanje dva ili tri bjelanjka viška.

To je za veliku tortu često nedovoljno, a meni je žao ne utrošiti bjelanjke i samo ih baciti pa pripremim ove preslatke mini Pavlove odnosno beze puslice koje vam mogu stajati na suhom i do par dana prije nego li ih ukrasite šlagom i voćem.

 

Sweety&Spicy Tarta de Santiago - španjolska torta od tri sastojka

 

Želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
 

Sweety&Spicy Savjeti i recept za pripremu savršenih krafnica

 

Za 16 tortica trebat će vam:

  • 4 bjelanjka (sobne temperature)
  • 250 grama šećera u prahu
  • malo limunovog soka
  • prstohvat soli
  • 1 žlica gustina
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • voće po želji

Postupak pripreme:

  1. Umutite bjelanjke s prstohvatom soli i postupno dodavanim šećerom i par kapi limuna u čvrsti snijeg. (Neka mikser radi najmanje 10 min).
  2. U smjesu prosijati žlicu gustina i špatulom lagano ujednačiti.
  3. U slastičarsku vrećicu staviti čvrsti snijeg i na pleh istiskujte malena gnijezda. Ako nemate vrećicu snijeg od bjelanjaka možete stavljati i žlicom samo pritom ostavite malenu udubinu na sredini gdje ćete kasnije staviti šlag ili kremu po želji.
  4. Beze puslice sušiti oko 1 sat na 100 stupnjeva.
  5. Gotove su kada se više ne lijepe za papir za pečenje i kada pod prstima osjetite hrskavu koricu.
  6. Puslice pustite da se hlade te ih po želji ukrasite tučenim šlagom i voćem.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr