Povod tome je poprilično neobičan, a riječ je o fakultetskoj obvezi. Naime, u ovom semestru pohađao sam jedan zanimljiv kolegij o državama Bliskog istoka i sjeverne Afrike, a kao obvezu sam izabrao izraditi prezentaciju o Maroku.
No kakve veze ima pravo i marokanska kuhinja?
Iako zvuči kao doista nespojiva kombinacija, ležerna atmosfera i slobodne ruke koje smo dobili od profesora ponukale su me da osim prikaza marokanskog državno-pravnog sustava prezentiram ovu državu i kroz aspekt gastronomije.
Kako je nespretno na prezentaciju donijeti nešto kao Chicken Tagine, odlučio sam se za finger food, a izbor je pao na tradicionalnu slasticu koja me na prvu oduševila izgledom i kombinacijom namirnica.
M'hanncha, Mancha ili Mhencha s pastom od badema jedna je od popularnijih marokanskih slastica. Riječ je o vučenim korama koje se pune pastom koja po sastavu i okusu jako sliči marcipanu, ali postoji razlika. U pastu od badema stavlja se masnoća i ona je po svojem sastavu nešto grublja nego li marcipan te se koristi za punjenje tijesta. S druge strane, u marcipan ne ide masnoća i njegova tekstura omogućava da se koristi kao pokrov za slastice, ali i za izradu različitih jestivih ukrasa.
Pužići punjeni pastom od badema na prvu su mi se činili možda preslatki s obzirom na to da se pečeni umaču u rastopljeni med, ali na kraju to nije bilo tako. Kod baklava, urmašica i sličnih orijentalnih slastica koje se prelijevaju smjesom vode i šećera taj šećer daje jednu jaču dozu slatkoće.
Med, iako je dosta sladak ipak nije toliko i za razliku od šećera ima svoju aromu. Ja sam koristio bagrem, ali vjerujem da bi i druge vrste bile prikladne.
Ako ste se ovim tekstom zainteresirali za ovu slasticu, svakako preporučujem da ju probate i sami napraviti. Vrlo je jednostavna, ne zahtijeva puno vremena te je idealna za ovo hladno i sivo zimsko vrijeme. Skuhajte si još i šalicu zelenog čaja sa svježim listovima mente i na trenutak zamislite da ste u toplom Maroku.
Sastojci za pastu od badema:
- 200 g badema
- 100 g šećera u prahu
- malo cimeta
- malo soli
- 8-10 čajnih žličica vode
- 5 g maslaca
Ostali sastojci:
- 10 listova vučenih kora za savijaču
- ulje
- 300 g meda
Postupak pripreme:
- Bademe blanširajte u kipućoj vodi i ogulite, a zatim ih dobro posušite u pećnici.
- Osušene bademe sameljite u multipraktiku sa šećerom. U takvu mrvičastu smjesu dodajte omekšali i na listiće narezani maslac i vodu te rukama umijesite mekanu pastu (po potrebi dozirajte vodu).
- Oblikujte pastu u oblik valjka, a zatim ju podijelite na 10 jednakih dijelova. Od svakog komada napravite kuglicu koju zatim rukama razvaljajte u duguljasti oblik dužine šire stranice tijesta. Kako se smjesa ne bi lijepila za površinu poželjno je površinu prethodno posipati šećerom u prahu.
- Uzmite list vučenog tijesta te ga dobro premažite uljem, a zatim na početak stavite pastu od badema i zarolajte. Pritom pazite da tijesto ne stegnete prejako kako u idućoj fazi ne bi popucalo.
- Takvo zarolano tijesto zatim zamotajte u oblik puža i još malo namastite te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 20-ak minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Za to vrijeme u lončiću na laganoj vatri polako zagrijte med dok se ne pojavi pjena.
- Pečenu Manchu ubacite u zagrijani med i svaki komad držite oko 2 minute dok se dobro ne obloži sa svih strana, a zatim posipajte tostiranim i grubo tučenim bademima ili sušenim bobičastim voćem.
Dobar tek!
P.S. Želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.