Preokrenuti kolač s breskvama

Tatjana Pastuović Klaić
Ovo je jednostavan, sezonski, ljetni kolač sa sočnim breskvama a savršeno paše uz popodnevnu kavicu i slatko druženje
Vidi originalni članak

Umjesto s breskvama, ovaj kolač možete napraviti i s drugim mekanim sezonskim voćem.

Kolač možete poslužiti uz kuglicu sladoleda.

Sastojci:

(za okrugli lim promjera 26 cm)

  • 4-5 bresaka

Za karamel:

  • 50 g maslaca
  • 100 g smeđeg šećera (light muscovado)
  • 1 žlica vode
  • malo cimeta

Za biskvit:

  • 120 g maslaca (sobne temperature)
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • 200 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Breskve operite, izrežite na kriške (ja sam svaku breskvu izrezala na 6 jednakih dijelova) i ogulite.
  2. U tavi otopite maslac i šećer, dodajte žlicu vode i miješajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta.
  3. Pripremljeni karamel izlijte u okrugli lim za pečenje (ili u okrugli vatrostalni pekač), zatim rasporedite pripremljene breskve.
  4. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  5. Brašno malo posolite, dodajte prašak za pecivo i sve dobro promiješajte.
  6. U drugoj posudi mikserom miješajte maslac i šećer, kada se dobro sjedine dodajte jedan po jedan žumanjak (između dodavanja dobro promiješajte) a zatim naizmjence dodajte pripremljeno brašno i mlijeko, tako da počnete i završite s brašnom. Na kraju u tijesto lagano umiješajte snijeg od 2 bjelanjka.
  7. Ovu smjesu pažljivo rasporedite po breskvama, poravnajte i stavite u zagrijanu pećnicu.
  8. Pecite 40-50 minuta na 180°C.
  9. Izvadite iz pećnice i odmah prođite nožem uz rub posude za pečenje. Nakon 15 minuta preko posude s kolačem stavite veliki tanjur za serviranje pa koristeći kuhinjsku krpu ili rukavice, preokrenite kolač na tanjur.

Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštam i Facebook stranici

Posjeti Gastro.hr