gastro postao
Ovo je jednostavan, sezonski, ljetni kolač sa sočnim breskvama a savršeno paše uz popodnevnu kavicu i slatko druženje
Umjesto s breskvama, ovaj kolač možete napraviti i s drugim mekanim sezonskim voćem.
Kolač možete poslužiti uz kuglicu sladoleda.
Sastojci:
(za okrugli lim promjera 26 cm)
- 4-5 bresaka
Za karamel:
- 50 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera (light muscovado)
- 1 žlica vode
- malo cimeta
Za biskvit:
- 120 g maslaca (sobne temperature)
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 100 ml mlijeka
- 200 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema:
- Breskve operite, izrežite na kriške (ja sam svaku breskvu izrezala na 6 jednakih dijelova) i ogulite.
- U tavi otopite maslac i šećer, dodajte žlicu vode i miješajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta.
- Pripremljeni karamel izlijte u okrugli lim za pečenje (ili u okrugli vatrostalni pekač), zatim rasporedite pripremljene breskve.
- Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Brašno malo posolite, dodajte prašak za pecivo i sve dobro promiješajte.
- U drugoj posudi mikserom miješajte maslac i šećer, kada se dobro sjedine dodajte jedan po jedan žumanjak (između dodavanja dobro promiješajte) a zatim naizmjence dodajte pripremljeno brašno i mlijeko, tako da počnete i završite s brašnom. Na kraju u tijesto lagano umiješajte snijeg od 2 bjelanjka.
- Ovu smjesu pažljivo rasporedite po breskvama, poravnajte i stavite u zagrijanu pećnicu.
- Pecite 40-50 minuta na 180°C.
- Izvadite iz pećnice i odmah prođite nožem uz rub posude za pečenje. Nakon 15 minuta preko posude s kolačem stavite veliki tanjur za serviranje pa koristeći kuhinjsku krpu ili rukavice, preokrenite kolač na tanjur.
Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštam i Facebook stranici