Prhka pita ili jednostavan kolač od sira

Željka Gulan
Šarenilo jeseni zamijenila je kiša koja neumorno pada. Barem u Zagrebu. Stiže zima, a ona stara - "ak' je zima nije lav", u mom slučaju znači barem dva lava.
Vidi originalni članak

Prije tri dana obukla sam zimsku jaknu i ne skidam je do 1. svibnja. Ok 1. travnja u najboljem slučaju. Uvijek mi je hladno. Daj mi 50 stupnjeva, nema problema, ali kad idemo u minus - plačem.

 

 

Najljepše u zimi ipak mi je snijeg. Onaj prvi, čisti. Nepotrošeni. Sjećam se iz djetinjstva "našeg brda" u Velikoj Gorici gdje sam živjela - nismo se dali s njega satima. Kad se već počela nazirati trava koliko smo ga izlizali, pristali bi na to da odemo kući. Blatnjavi. Mokri. 

Sanjkanje i skijanje na "skijicama" kako smo ih zvali nestalo je kako su godine išle do trenutka kad sam i ja dobila djecu. A život je htio da mi je kuća sada zadnja na brdu tako da snijega u ovim mojim planinama uglavnom ne nedostaje. Ni sanjkanja. Unazad nekoliko godina i ja se spuštam pod izlikom "moram zbog djece". A zapravo se u meni probudi ona mala Željka na velikogoričkom brdu.

Ovaj recept upravo me i podsjeća na te dane ali i one koji nam dolaze.

Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.

 

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 100 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 150 g margarina
  • prstohvat soli
  • 1 prašak za pecivo
  • korica cijelog limuna
  • 1/2 dcl mlijeka
  • 1 žlica vrhnja

Postupak pripreme:

  1. Brašno prvo izmiješati s praškom za pecivo, zatim s margarinom. 
  2. Dodati  dodati šećer, žumanjke, mlijeko, vrhnje, sol, naribati koricu limuna. 
  3. Razdijeliti na dva dijela, zamotati u foliju i ostaviti malo u frižideru.

Za to vrijeme napraviti kremu od sira za koju vam je potrebno:

  • 3 bjelanjka
  • 1 žumanjak
  • 600 g svježeg sira
  • 150 g šećera
  • sok od pola limuna

Postupak pripreme:

  1. Napraviti snijeg od bjelanjka, za to vrijeme izmiješati sir, šećer i žumanjak sa sokom od pola limuna. 
  2. Smjesa se mora sjediniti, najbolje je da je izmiksate. 
  3. Kada dodajete bjelanjke, umiješajte ih kuhačom.

Pečenje:

  1. Protvan namazati uljem, posuti brašnom staviti papir za pečenje.
  2. Razvaljati jedan dio tijesta, staviti na dno, probosti vilicom.
  3. Rasporediti preko toga kremu.
  4. Razvaljati drugi dio tijesta i staviti preko toga, također ga malo ispikati s vilicom.
  5. Peći na 180 stupnjeva 30 minuta.
  6. Kad je gotovo, pustiti da se malo ohladi (ako odolite) i posuti šećerom u prahu.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr