Rolani lungić s finim povrtnim ražnjićima

Matija Plašć
Postoje tri bitne komponente kada me pitate što roštilj čini „roštiljem“. Naravno najbitnija stvar mi je meso, zatim prilozi (povrće, lepinje, salate) te posljednje, ali nikako nebitno, umaci.  Ako dobro odradiš sve tri komponente, budi siguran da će ti roštilj biti vrhunski i da će svi oko tebe biti zadovoljni. No kako to postići?
Vidi originalni članak

Dvije su vrste roštiljanja koje prakticiram. Prva je ona uobičajena verzija u kojoj ne kompliciram previše nego jednostavno ispečem ćevape, vratinu, krmiće, kobasice, tikvice, par šnita kupljene lepinje te sve poslužim uz kupovne umake i rajčicu i luk narezane na šnite. I takav roštilj je odličan kada se želiš fokusirati na druženje s ekipom i uživanje, no ako želiš napraviti pravi gurmanski roštilj nakon kojeg ćete svi još danima razmišljati, e onda trebaš zasukati rukave i dobro se primiti posla.

Nedavno sam u suradnji s Lidlom odlučio svojim ukućanima prirediti jedan takav gurmanski roštilj. Između ostalog na vrućoj rešetki našao se i lungić punjen krem sirom i kaduljom te omotan u Okusi zavičaja pancetu. Volim da je hrana šarena pa su mi se ražnjići s povrćem činili kao dobra kombinacija, a za umak sam se odlučio na još malo mediteranskog duha pa sam pomiješao Okusi zavičaja kiselo vrhnje s grčkim jogurtom, češnjakom, limunom i svježim ružmarinom. Sve zajedno bilo je eksplozija divnih okusa, a kako to pripremiti pročitaj u receptu koji slijedi.

I ne zaboravi grillati i chillati uz odlične recepte Gastrolovaca!

Sastojci za rolani lungić:

  • 400 g lungića iz Lidlove mesnice
  • 200 g krem sira
  • listovi svježe kadulje
  • pakiranje pancete Okusi zavičaja
  • sol
  • papar

Priprema rolanog lungića:

  1. Lungić očistite od opne, a potom zarežite po sredini pritom pazeći da ga ne prerežete. Laganim potezom noža zarezujte lungić od sredine prema lijevoj i desnoj strani kako biste ga rastvorili. Nakon što poprimi oblik pravokutnika, batom ga stanjite do željene debljine. Trebao bi biti barem centimetar debeo.
  2. Pomiješajte u posudi krem sir, nasjeckane listove kadulje, sol i papar. Takvom smjesom premažite jednu stranu lungića kojeg ste prethodno malo posolili.
  3. Zarolajte širu stranicu lungića, a potom ga omotajte pancetom Okusi zavičaja.
  4. Lungić pecite na roštilju 20-ak minuta povremeno ga okrećući.

Sastojci za povrtne ražnjiće:

  • paprika
  • ljubičasti luk
  • cherry rajčice
  • tikvice
  • maslinovo ulje

Priprema ražnjića:

  1. Povrće narežite na kockice i nabodite na štapiće za ražnjiće te lagano namastite maslinovim uljem i pecite na roštilju dok ne omekša.

Sastojci za umak: 

  • 300 ml kiselog vrhnja Okusi zavičaja
  • 1 grčki jogurt
  • malo limunovog soka
  • svježi ružmarin
  • 2 češnja češnjaka
  • sol 
  • papar

Postupak za umak:

  1. Narežite češnjak i ružmarin na sitno i pomiješajte s ostalim sastojcima dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  2. Umak dobro ohladite prije serviranja.

Posjeti Gastro.hr