Dvije su vrste roštiljanja koje prakticiram. Prva je ona uobičajena verzija u kojoj ne kompliciram previše nego jednostavno ispečem ćevape, vratinu, krmiće, kobasice, tikvice, par šnita kupljene lepinje te sve poslužim uz kupovne umake i rajčicu i luk narezane na šnite. I takav roštilj je odličan kada se želiš fokusirati na druženje s ekipom i uživanje, no ako želiš napraviti pravi gurmanski roštilj nakon kojeg ćete svi još danima razmišljati, e onda trebaš zasukati rukave i dobro se primiti posla.
Nedavno sam u suradnji s Lidlom odlučio svojim ukućanima prirediti jedan takav gurmanski roštilj. Između ostalog na vrućoj rešetki našao se i lungić punjen krem sirom i kaduljom te omotan u Okusi zavičaja pancetu. Volim da je hrana šarena pa su mi se ražnjići s povrćem činili kao dobra kombinacija, a za umak sam se odlučio na još malo mediteranskog duha pa sam pomiješao Okusi zavičaja kiselo vrhnje s grčkim jogurtom, češnjakom, limunom i svježim ružmarinom. Sve zajedno bilo je eksplozija divnih okusa, a kako to pripremiti pročitaj u receptu koji slijedi.
I ne zaboravi grillati i chillati uz odlične recepte Gastrolovaca!
Sastojci za rolani lungić:
- 400 g lungića iz Lidlove mesnice
- 200 g krem sira
- listovi svježe kadulje
- pakiranje pancete Okusi zavičaja
- sol
- papar
Priprema rolanog lungića:
- Lungić očistite od opne, a potom zarežite po sredini pritom pazeći da ga ne prerežete. Laganim potezom noža zarezujte lungić od sredine prema lijevoj i desnoj strani kako biste ga rastvorili. Nakon što poprimi oblik pravokutnika, batom ga stanjite do željene debljine. Trebao bi biti barem centimetar debeo.
- Pomiješajte u posudi krem sir, nasjeckane listove kadulje, sol i papar. Takvom smjesom premažite jednu stranu lungića kojeg ste prethodno malo posolili.
- Zarolajte širu stranicu lungića, a potom ga omotajte pancetom Okusi zavičaja.
- Lungić pecite na roštilju 20-ak minuta povremeno ga okrećući.
Sastojci za povrtne ražnjiće:
- paprika
- ljubičasti luk
- cherry rajčice
- tikvice
- maslinovo ulje
Priprema ražnjića:
- Povrće narežite na kockice i nabodite na štapiće za ražnjiće te lagano namastite maslinovim uljem i pecite na roštilju dok ne omekša.
Sastojci za umak:
- 300 ml kiselog vrhnja Okusi zavičaja
- 1 grčki jogurt
- malo limunovog soka
- svježi ružmarin
- 2 češnja češnjaka
- sol
- papar
Postupak za umak:
- Narežite češnjak i ružmarin na sitno i pomiješajte s ostalim sastojcima dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Umak dobro ohladite prije serviranja.