Savjet omiljenog mesara: Kako da meso na roštilju uvijek bude mekano i sočno

Shutterstock Meso na grillu
Polako ali sigurno, s dolaskom proljeća kreće i sezona roštiljanja, a kupci od omiljenog mesara iz mesnice Ravlić sve češće traže nešto što će "baciti na vatru". A samo za nas, omiljeni mesar donosi najbolje savjete za odabir i pripremu mesa za roštilj. Također, imamo i savršen recept za marinadu koji će i one 'problematične' komade mesa učiniti podatnim za grilanje te im dodatno obogatiti okus
Vidi originalni članak

Proljeće je stiglo, a s njime i sezona roštiljanja. Primjećuje se to i u mesnici po zahtjevima kupaca koji me sve češće traže nešto što će "baciti na vatru".

Neki od njih pravi su znalci koji točno znaju što i zašto hoće, neki baš i nisu sigurni pa traže "šest šnicla krmenadla od vrata". Dobro, to su tri različite stvari u jednoj rečenici, ali lako se dogovorimo kad mi kažu da im treba "nešto za roštilj".

No kad smo kod već kod roštilja, posljednjih godina primjećujem i još jedan trend. Sve češće kupci me uoči vikenda zasipaju neobičnim zahtjevima: jedni kažu da bi entrañu, drugi me traže asado de tiru, ima i onih koji bi probali ispeći bife de lomo, culotte ili picañu.

Ljudi su se prikačili na YouTube i kulinarske TV programe i za oko im je očito zapela argentinska kuhinja i njihov churrasco, što je španjolski naziv za govedinu ili općenito meso s roštilja. Hmmm, kažem im, vaše je pravo da probate, ali moja je dužnost kao mesara da vas upozorim da bi ste se lako mogli završiti uplakani nad nejestivom, pougljenjenom masom nečega što je u mesnici i na televiziji obećavalo gurmanski pir.

Mora se priznati, i to ljudima uvijek kažem, veliki, moćni juneći šnicli, spravljeni na argentinski način, na ekranu doista izgledaju podatno i sočno, i čini se da bi ih mogao spraviti svatko. Jer, što bi uopće moglo poći po zlu kad kilu zdrave, podatne mesine baciš na žar? Pa, ovaj, nažalost ama baš sve...

Junetina je krasna, božanstvena, ali ona ipak nije za roštilj, barem ne za one kakvima se obično služimo u ovim našim krajevima, i ne za načine na koje mi meso spravljamo da bismo ga stavili na roštilj - svejedno bio on zidan, s dimnjakom, na otvorenom, na užarenom ugljenu ili plamenu iz plinske boce. Ovo je ipak podneblje svinjetine (dakako i piletine i raznog povrća).

Prvo i najvažnije, svinjetinu ne treba više dana marinirati i kupati u ulju, što je obavezno kod goveđeg mesa; svinjetinu je dovoljno preko noći staviti u pac po želji. Svinjsko je meso, kažem ja svojim kupcima, masnoćom prošarano na razne načine i svako će nepce tu naći nešto za sebe, svejedno voli li krto ili sočnije: od vratine, te kraljice roštilja s kostima ili bez, preko krmića, carskog mesa i lungića, do ražnjića i ćevapa. I dakako kobasica, svima nam dragih roštiljki, onih manje ili više ljutih.

Dakako, sve to nipošto ne znači da se zbog roštilja morate odreći junećeg mesa. Gauchosa u sebi uvijek možete nahraniti kakvim burgerom, pa još ako je fino začinjen kulenom i slaninom. Mi možda nemamo pampas, ali zato imamo slavonsku ravnicu, a ako netko zna dobro jesti onda su to - Slavonci. Zato, meso u pac, ugljen pod rešetku i zapalite vatru naoružani strpljenjem i veseljem.

Ako su ti od svih ovih savjeta počele curiti sline, najbolje je da se uputiš u mesnicu Ravlić u kojoj će ti omiljeni mesar ponuditi najbolji izbor mesa za roštilj, odnosno onoga iz kojeg će upravo takav način pripreme izvući ono najbolje! Ravlić meso je uvijek svježe i ukusno, začinjeno baš onako kako treba. Njihovi ćevapčići, pljeskavice i roštilj kobasice su pripremljene, pakirane i čuvane tako da sačuvaju svoju svježinu i okus.

Ravlić meso za roštilj ne sadrži alergene, umjetne boje i sladila, tako da kupci mogu biti sigurni da kupuju najbolje proizvode za sebe i svoju obitelj. Sve proizvode za roštilj - ćevapčiće, pljeskavice, roštilj kobasice, ljute roštilj kobasice, slavonski burger te odreske koje će tvoj omiljeni mesar posebno za tebe pripremiti - možeš pronaći u bogatoj ponudi u mesnicama Ravlić.

A ako baš želiš na grill baciti i govedinu, prvo je mariniraj u ovoj sjajnoj marinadi čiji recept donosimo. Ona će omekšati svaki komad mesa, ali i dodati mu na okusu. Naravno, možeš je koristiti i za komade mesa koja nije potrebno omekšati jer je tako ukusna...

Savršena marinada za grill

Sastojci:

  • 1/4 šalice soja sosa
  • 1/4 šalice Worcestershire umaka
  • 1/4 šalice maslinova ulja
  • 2 žlica balzamičnog octa
  • 1 žlica limunova soka
  • 2 češnja češnjaka, jako sitno nasjeckana ili mljevena
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1/8 žličice kajenske papričice u prahu

Postupak:

  1. Dobro izmiješaj sve sastojke, sve dok se potpuno ne prožmu.
  2. Marinadu prelij preko steakova i dobro umasiraj u meso.
  3. Ostavi meso u marinadi oko 8 sati, najbolje je meso marinirati večer prije planiranog roštiljanja.

 

 

Posjeti Gastro.hr