Savršeno sočne cimet rolice s preljevom od krem sira

Sweet 'n' Salty by Matea Cimet rolice s preljevom od krem sira
Sad kad su ljeto i vrućine konačno iza nas, možemo se prepustiti nježnim mirisima cimeta, klinčića, anisa… Sa sobom nose nagovještaj zime i zovu nas na uživanje uz toplu šalicu čaja ili kave, dekicu i kauč.
Vidi originalni članak

Ono što ti treba da bi užitak bio potpun su ove mirisne i sočne cimet rolice, kojima su nas jednom davno i zauvijek zadužili Skandinavci.

Često sam znala ostati razočarana probajući ih s velikim prethodnim uzbuđenjem i nažalost shvatiti da su suhe. Tome sam doskočila s jednim odličnim trikom uz koji više nikad nećete dobiti suhe cimet rolice, već one koje će se raspadati na lagan dodir vilice. Probaj i uvjeri se!

 

Sweet 'n' Salty Crno-bijeli princess uštipci s čokoladom i lješnjacima

 

Druge recepte blogerice Sweet 'n' Salty potraži na njenom Instagram profilu! 

Sastojci za tijesto:

  • 120 ml toplog mlijeka
  • 70 g otopljenog maslaca
  • 1 veće jaje sobne temperature
  • 250 g brašna
  • 60 g šećera
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • Prstohvat soli

 

Napomene:

Tijesto mora biti malo ljepljivo, no ne boj se dodati još brašna ako ti se u toku miješanja čini da je smjesa premokra.

Vrijeme dizanja tijesta uvelike ovisi o uvjetima u tvojoj kuhinji. Ako je prehladno, zagrij pećnicu na najnižu temperaturu, ugasi ju i stavite unutra posudu s tijestom.

 

Sastojci za punjenje:

  • 100 g omekšalog maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 žlice cimeta
  • 200 ml vrhnja za šlag

Sastojci za preljev:

  1. 100 g krem sira sobne temperature
  2. 2-3 žlice grčkog jogurta
  3. 60 g omekšalog maslaca
  4. 70 g šećera u prahu
  5. 2 žličice ekstrakta vanilije

 

Napomena:

Navedena količina šećera u prahu je po meni optimalna. Nakon što pomiješaš sastojke za preljev, probaj ga i, ako smatraš da vam je potrebno više šećera, slobodno dodaj još.

 

Priprema:

  1. Mlijeko zagrij i dodaj u njega kockice maslaca koje će se otopiti kroz nekoliko minuta.
  2. Pomiješaj brašno, šećer, sol i suhi kvasac. Smjesi dodaj jedno jaje i toplo mlijeko s maslacem. Miješaj koristeći mikser, toliko dugo dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude. Otprilike 10 minuta. Prebaci tijesto u nauljenu posudu, pokrij i ostavi na toplom da tijesto odmori i naraste barem za 50 posto.
  3. U međuvremenu pomiješaj omekšali maslac, šećer i cimet za punjenje. Vrhnje za šlag ćeš koristiti kasnije, nakon što posložiš rolice u lim za pečenje.
  4. Kad je tijesto dovoljno naraslo, razvaljaj ga u oblik pravokutnika, na debljinu od otprilike pola centimetra. Pobrašni površinu i valjak kako vam se smjesa ne bi lijepila.
  5. Pažljivo i po cijeloj površini premaži tijesto punjenjem koje si prethodno pripremila. Zarolaj tijesto s duže strane. Kad ste dobili roladu, odstrani neuredne krajeve i reži ju na jednake rolice, široke otprilike 4-5 centimetara. Ja sam od ove količine dobila 12 komada.
  6. Slaži rolice u namašćen lim, ostavljajući dovoljno razmaka između njih. Prekrij krpom i ostavi ih na toplom da se udvostruče. Prije samog pečenja zagrij vrhnje za šlag tek toliko da bude mlako na dodir i prelij ga preko rolica. Upravo to vrhnje je tajna sočnih i mekih rolica.
  7. Peci ih u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25 minuta. U toku pečenja ih pokrij aluminijskom folijom ako primijetiš da su dobile dovoljno boje.
  8. Dok se rolice peku, pripremi preljev tako da dobro izmiješaš sve navedene sastojke. Vodi računa da sastojci budu sobne temperature. Probaj preljev i dodaj još šećera ako smatraš da je potrebno.
  9. Gotove rolice pusti da se malo ohlade i dodaj im pripremljeni preljev.

Savjetovala bih ti da ne prelijevaš sve rolice odjednom nego neposredno prije jedenja. Naime, hlađenjem će doći do stvrdnjavanja maslaca i rolice je dobro najprije kratko zagrijati, u mikrovalnoj ili na niskoj temperaturi u pećnici te im tada dodati preljev. Iako postoji velika vjerojatnost da će biti toliko ukusne da se neće ni stići skroz ohladiti. Uživaj!

Posjeti Gastro.hr