Tart s namazom od lješnjaka koji je osvojio društvene mreže

Damira Kovačić
Lindtov namaz od lješnjaka  popriličan je luksuz pa ga nisam htjela samo namazati na kruh ili pojesti žlicom. Pripremila sam tart s kremastim mousseom i klasičnim ganacheom u kojem je zaista došao do izražaja.
Vidi originalni članak

Zainteresirala me ozbiljna pomama za ovim namazom na društvenim mrežama, ali ga nisam mogla pronaći u Hrvatskoj. Dostavljen je iz Njemačke, a malo pakiranje od 210 g košta otprilike 60 kuna. Cijenu opravdava visok postotak lješnjaka, čak 40%, što je daleko više od svih namaza velikih kompanija koji su dostupni na našem tržištu. Napomenula sam kako je Lindt Haselnusscreme luksuz, ali vi u pripremi ovog deserta možete koristiti svoj omiljeni i cjenovno prihvatljiviji namaz. 

 

 

Tart s Lindt mousseom i ganacheom

Ovaj sam tart radila u kalupu promjera 22 cm pa po potrebi prilagodite sastojke svom kalupu. 

Sastojci za prhko tijesto:

  • 250 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • Korica polovice limuna

Priprema:

  1. Brašno stavite na dasku, dodajte maslac narezan na listiće i mrvite tijesto prstima.
  2. Dodajte šećer, vrhnje i naribajte koricu limuna pa umijesite glatko tijesto.
  3. Stavite ga u hladnjak na pola sata, a zatim razvaljajte. Prije pečenja tijesto lagano probodite vilicom na nekoliko mjesta i pecite u pećnici na 160 stupnjeva.  

 


Sastojci za mousse:

  • 3 žumanjka od malih jaja
  • 4 žlice vode
  • 1,5 žlica šećera
  • 100 g Lindt namaza od lješnjaka
  • 15 g maslaca
  • 150 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Namaz je na sobnoj temperaturi poprilično viskozan pa ćete trebati vrlo malo maslaca. Dodajte listiće maslaca u namaz, stavite na paru i miješajte dok se ne otopi. 
  2. Na pari mutilicom izradite tri žumanjka s vodom i šećerom.  Smjesa će nakon minutu do dvije postati svjetlija i pahuljasta. Nemojte pretjerati s kuhanjem na pari jer bi se žumanjci mogli zgrušati.
  3. Pomiješajte namaz sa smjesom od žumanjaka i stavite na hlađenje.
  4. Kad se smjesa ohladi, postepeno umiješajte istučeno slatko vrhnje. Vratite mousse u hladnjak.

 

 

Sastojci za ganache:

  • 100 g Lindt  Swiss Classic čokolade 
  • 120 ml slatkog vrhnja

Koristila sam Lindt Swiss Classic tamnu čokoladu, ali više možete odabrati bilo koju s postotkom kakaa 50% posto i više. 

Priprema:

  1. Zagrijte slatko vrhnje i prelijte njime nasjeckanu čokoladu. 
  2. Pričekajte minutu, a potom dobro izmiješajte. 

Tijesto za pitu ohladite, izvadite iz kalupa i ravnomjerno prekrijte mousseom. Potom na njega izlijte ganache. Po želji pospite tostiranim lješnjacima i stavite na nekoliko sati. Ako vam preostane moussea, podijelite ga u zdjelice i servirajte uz lješnjake i naribanu tamnu čokoladu. 

 

Posjeti Gastro.hr