Zainteresirala me ozbiljna pomama za ovim namazom na društvenim mrežama, ali ga nisam mogla pronaći u Hrvatskoj. Dostavljen je iz Njemačke, a malo pakiranje od 210 g košta otprilike 60 kuna. Cijenu opravdava visok postotak lješnjaka, čak 40%, što je daleko više od svih namaza velikih kompanija koji su dostupni na našem tržištu. Napomenula sam kako je Lindt Haselnusscreme luksuz, ali vi u pripremi ovog deserta možete koristiti svoj omiljeni i cjenovno prihvatljiviji namaz.
Tart s Lindt mousseom i ganacheom
Ovaj sam tart radila u kalupu promjera 22 cm pa po potrebi prilagodite sastojke svom kalupu.
Sastojci za prhko tijesto:
- 250 g brašna
- 150 g maslaca
- 50 g šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
- Korica polovice limuna
Priprema:
- Brašno stavite na dasku, dodajte maslac narezan na listiće i mrvite tijesto prstima.
- Dodajte šećer, vrhnje i naribajte koricu limuna pa umijesite glatko tijesto.
- Stavite ga u hladnjak na pola sata, a zatim razvaljajte. Prije pečenja tijesto lagano probodite vilicom na nekoliko mjesta i pecite u pećnici na 160 stupnjeva.
Sastojci za mousse:
- 3 žumanjka od malih jaja
- 4 žlice vode
- 1,5 žlica šećera
- 100 g Lindt namaza od lješnjaka
- 15 g maslaca
- 150 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Namaz je na sobnoj temperaturi poprilično viskozan pa ćete trebati vrlo malo maslaca. Dodajte listiće maslaca u namaz, stavite na paru i miješajte dok se ne otopi.
- Na pari mutilicom izradite tri žumanjka s vodom i šećerom. Smjesa će nakon minutu do dvije postati svjetlija i pahuljasta. Nemojte pretjerati s kuhanjem na pari jer bi se žumanjci mogli zgrušati.
- Pomiješajte namaz sa smjesom od žumanjaka i stavite na hlađenje.
- Kad se smjesa ohladi, postepeno umiješajte istučeno slatko vrhnje. Vratite mousse u hladnjak.
Sastojci za ganache:
- 100 g Lindt Swiss Classic čokolade
- 120 ml slatkog vrhnja
Koristila sam Lindt Swiss Classic tamnu čokoladu, ali više možete odabrati bilo koju s postotkom kakaa 50% posto i više.
Priprema:
- Zagrijte slatko vrhnje i prelijte njime nasjeckanu čokoladu.
- Pričekajte minutu, a potom dobro izmiješajte.
Tijesto za pitu ohladite, izvadite iz kalupa i ravnomjerno prekrijte mousseom. Potom na njega izlijte ganache. Po želji pospite tostiranim lješnjacima i stavite na nekoliko sati. Ako vam preostane moussea, podijelite ga u zdjelice i servirajte uz lješnjake i naribanu tamnu čokoladu.