Kolumne 02. kolovoza 2018.

Tart s namazom od lješnjaka koji je osvojio društvene mreže

foto: Damira Kovačić
gastro postao gastro.24sata.hr
Lindtov namaz od lješnjaka  popriličan je luksuz pa ga nisam htjela samo namazati na kruh ili pojesti žlicom. Pripremila sam tart s kremastim mousseom i klasičnim ganacheom u kojem je zaista došao do izražaja.

Zainteresirala me ozbiljna pomama za ovim namazom na društvenim mrežama, ali ga nisam mogla pronaći u Hrvatskoj. Dostavljen je iz Njemačke, a malo pakiranje od 210 g košta otprilike 60 kuna. Cijenu opravdava visok postotak lješnjaka, čak 40%, što je daleko više od svih namaza velikih kompanija koji su dostupni na našem tržištu. Napomenula sam kako je Lindt Haselnusscreme luksuz, ali vi u pripremi ovog deserta možete koristiti svoj omiljeni i cjenovno prihvatljiviji namaz. 

 

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

 

Tart s Lindt mousseom i ganacheom

Ovaj sam tart radila u kalupu promjera 22 cm pa po potrebi prilagodite sastojke svom kalupu. 

Sastojci za prhko tijesto:

  • 250 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • Korica polovice limuna

Priprema:

  1. Brašno stavite na dasku, dodajte maslac narezan na listiće i mrvite tijesto prstima.
  2. Dodajte šećer, vrhnje i naribajte koricu limuna pa umijesite glatko tijesto.
  3. Stavite ga u hladnjak na pola sata, a zatim razvaljajte. Prije pečenja tijesto lagano probodite vilicom na nekoliko mjesta i pecite u pećnici na 160 stupnjeva.  

 

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić


Sastojci za mousse:

  • 3 žumanjka od malih jaja
  • 4 žlice vode
  • 1,5 žlica šećera
  • 100 g Lindt namaza od lješnjaka
  • 15 g maslaca
  • 150 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Namaz je na sobnoj temperaturi poprilično viskozan pa ćete trebati vrlo malo maslaca. Dodajte listiće maslaca u namaz, stavite na paru i miješajte dok se ne otopi. 
  2. Na pari mutilicom izradite tri žumanjka s vodom i šećerom.  Smjesa će nakon minutu do dvije postati svjetlija i pahuljasta. Nemojte pretjerati s kuhanjem na pari jer bi se žumanjci mogli zgrušati.
  3. Pomiješajte namaz sa smjesom od žumanjaka i stavite na hlađenje.
  4. Kad se smjesa ohladi, postepeno umiješajte istučeno slatko vrhnje. Vratite mousse u hladnjak.

 

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

 

Sastojci za ganache:

  • 100 g Lindt  Swiss Classic čokolade 
  • 120 ml slatkog vrhnja

Koristila sam Lindt Swiss Classic tamnu čokoladu, ali više možete odabrati bilo koju s postotkom kakaa 50% posto i više. 

Priprema:

  1. Zagrijte slatko vrhnje i prelijte njime nasjeckanu čokoladu. 
  2. Pričekajte minutu, a potom dobro izmiješajte. 

Tijesto za pitu ohladite, izvadite iz kalupa i ravnomjerno prekrijte mousseom. Potom na njega izlijte ganache. Po želji pospite tostiranim lješnjacima i stavite na nekoliko sati. Ako vam preostane moussea, podijelite ga u zdjelice i servirajte uz lješnjake i naribanu tamnu čokoladu. 

 

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.