Tarta de Santiago - španjolska torta od tri sastojka

Sweety and Spicy
Ovoga puta odlučila sam „otputovati“ na sjeverozapad Španjolske, u pokrajinu Galiciju i isprobati njihovu najpoznatiju slasticu Tarta de Santiago, odnosno tortu sv. Jakova.
Vidi originalni članak

Španjolci ovu  tradicionalnu slasticu nazivaju i srednjovjekovnom kraljicom budući da recept datira još od srednjeg vijeka, a u svojim začecima bila je rezervirana samo za bogatije zbog količine utrošenih badema.

 

Sweety&Spicy Pastéis de Nata - okusi koje sam donio iz Portugala

 

Iz današnje perspektive Tarta de Santiago jedna je od jeftinijih slastica pošto se radi od samo tri osnovna sastojka, jaja, šećera i badema. Španjolci je najčešće rade u ljetnim mjesecima posebice za blagdan sv. Jakova 25. srpnja. no u samoj pokrajini Galiciji može se kušati u gotovo svim restoranima pa čak i kupiti u dućanima na hodočasničkom putu za Santiago de Compostelu tijekom cijele godine.

Specifičnost ove torte je što se radi u jednakim omjerima, svaki od tri glavna sastojka čini 33% torte dok je onaj 1% sačuvan za arome kao što su cimet limun ili desertno vino. Torta se ukrašava križem sv. Jakova po kojemu je i dobila ime i upravo zato je prepoznatljiva.

 

Sweety&Spicy M'hanncha - hrskavi, slatki smotuljci punjeni bademom

 

Radeći ovu tortu bojala sam se da će biti nejestivo preslatka upravo zbog tih omjera, no nisam htjela eksperimentirati i smanjivati šećer vođena mišlju: „Pa ako je opstala od srednjeg vijeka baš takva, postala tradicionalnom slasticom čitave zemlje i pritom su je 2006. godine zaštitili oznakom podrijetla, mora biti dobra takva kakva je.“

I uistinu je čarobna, mekana i prepuna aroma. Dovoljan je samo mali komadić uz čaj ili kavu da vas okusi asociraju i na sve ostale tradicionalne slastice Španjolske kao što je turron ili keksi od badema te da vas mislima odvedu u Španjolsku.

Kao što sam i prethodno napisala omjeri za ovu slasticu su 1:1:1 odnosno koliko šećera toliko badema i jaja. Za kalup od 20 cm ja sam koristila:

  • 130 g mljevenih badema
  • 130 g kristal šećera
  • 3 jaja ( velika)
  • korica limuna
  • žličica cimeta
  • žlica bijelog desertnog vina

Postupak pripreme:

  1. U jednoj posudi ručno umutite cijela jaja, dodaje šećer pa potom mljevene bademe i arome kao što su korica limuna i cimet.
  2. Tortu pecite 35 minuta na 180 ºC , odnosno dok ne dobije koricu na površini.
  3. Posipajte tortu šećerom u prahu, po želji za originalan izgled izrežite od papira „Cruz de Santiago“ ili križ sv. Jakova te ga koristite kao šablonu.

Dobar tek!

P.S. Želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
 

Posjeti Gastro.hr