Klasik ostaje klasik: Zdravi domaći kruh

U zadnje vrijeme su mi lijene nedjelje pravi luksuz. Znate one dane kad nemate obveza, kad možete sjesti za stol i doručkovati na miru, pogledati omiljeni film na televiziji, prošetati gradom...
Vidi originalni članak

Nedavno mi se dogodio jedan takav dan - kad radim samo ono što volim - a na takve dane obavezno pečem domaći kruh, jer nema ništa bolje od mirisa kruha koji ispuni stan. Zobene pahuljice inače jedem za doručak s mlijekom, voćem, cimetom, medom i lanom ili od njih spremam fine kesiće s dodatkom suhog voća.

 

Intervju Katin kruh bez glutena - hrabra priča o finom kruhu

 

Ovaj puta odlučila sam ih ubaciti u kruh - i to je bila dobra odluka. Dobila sam fini, puni kruh s tankom, ali hrskavom koricom kojem je bilo teško odoljeti. Idealan je u kombinaciji s maslacem i domaćim pekmezom i to dok je još malo topao. Spremajte ga s integralnim, crnim ili bijelim brašnom, a u tijesto možete ubaciti i razne vrste sjemenki. Dobar tek!

 

Fittness klinika Plan za vikend: Fini domaći kruh

 

Kruh sa zobenim pahuljicama

  • 1 suhi kvasac
  • 100 g zobenih pahuljica + 1 žlica za posipanje
  • 300 g integralnog brašna
  • 150 g mekog brašna
  • žličica soli 
  • žličica šećera 
  • 200 ml vode + 100 ml 
  • 30 g maslaca 
  • žlica ulja
  1. Maslac i 200 ml vode zagrijte dok se maslac ne otopi. Zatim umiješajte zobene pahuljice i ostavite oko 5 min da malo omekšaju. U to umiješajte 100 ml hladne vode.
  2. Brašno, kvasac, sol i šećer pomiješajte u zdjeli pa tome dodajte pahuljice s vodom i maslacem. U zdjeli ili na pobrašnjeloj plohi umijesite tjesto, po potrebi dodajte još koju kap vode. Ostavite tijesto da se diže pod krpom dok se ne udvostruči, oko 1 sat. Zatim ga premijesite i oblikujte po želji - ja sam napravila štrucu.
  3. Pećnicu zagrijte na 200°C, a u pleh stavite papir za pečenje. Kruh prebacite u pleh, po površini oštrim nožem izrežite crte, premažite ga s malo ulja i posipajte zobenim pahuljicama. Neka odmori još 15 min, dok se pećnica ne zagrije.
  4. Pecite oko 35 min, tj. dok kruh ne primi lijepu smeđu boju. Izvadite odmah iz pleha i zamotajte u krpu. Kad se malo ohladi, spreman je!

    Dobar tek!

Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastro-zvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :) 

 

Posjeti Gastro.hr