Klasik ostaje klasik: Zdravi domaći kruh
Nedavno mi se dogodio jedan takav dan - kad radim samo ono što volim - a na takve dane obavezno pečem domaći kruh, jer nema ništa bolje od mirisa kruha koji ispuni stan. Zobene pahuljice inače jedem za doručak s mlijekom, voćem, cimetom, medom i lanom ili od njih spremam fine kesiće s dodatkom suhog voća.
Ovaj puta odlučila sam ih ubaciti u kruh - i to je bila dobra odluka. Dobila sam fini, puni kruh s tankom, ali hrskavom koricom kojem je bilo teško odoljeti. Idealan je u kombinaciji s maslacem i domaćim pekmezom i to dok je još malo topao. Spremajte ga s integralnim, crnim ili bijelim brašnom, a u tijesto možete ubaciti i razne vrste sjemenki. Dobar tek!
- 1 suhi kvasac
- 100 g zobenih pahuljica + 1 žlica za posipanje
- 300 g integralnog brašna
- 150 g mekog brašna
- žličica soli
- žličica šećera
- 200 ml vode + 100 ml
- 30 g maslaca
- žlica ulja
- Maslac i 200 ml vode zagrijte dok se maslac ne otopi. Zatim umiješajte zobene pahuljice i ostavite oko 5 min da malo omekšaju. U to umiješajte 100 ml hladne vode.
- Brašno, kvasac, sol i šećer pomiješajte u zdjeli pa tome dodajte pahuljice s vodom i maslacem. U zdjeli ili na pobrašnjeloj plohi umijesite tjesto, po potrebi dodajte još koju kap vode. Ostavite tijesto da se diže pod krpom dok se ne udvostruči, oko 1 sat. Zatim ga premijesite i oblikujte po želji - ja sam napravila štrucu.
- Pećnicu zagrijte na 200°C, a u pleh stavite papir za pečenje. Kruh prebacite u pleh, po površini oštrim nožem izrežite crte, premažite ga s malo ulja i posipajte zobenim pahuljicama. Neka odmori još 15 min, dok se pećnica ne zagrije.
- Pecite oko 35 min, tj. dok kruh ne primi lijepu smeđu boju. Izvadite odmah iz pleha i zamotajte u krpu. Kad se malo ohladi, spreman je!
Dobar tek!
Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastro-zvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :)