Kolumne 24. rujna 2017.

Plan za vikend: Fini domaći kruh

foto: Fitness Klinika
gastro postao gastro.24sata.hr
Kruh, jedna tako „obična“ i svakodnevna namirnica i baš iz tog razloga po domaćem kruhu se poznala domaćica. Kruh koji danas možemo kupiti u dućanima i pekarama većinom je napravljen od manje kvalitetnog brašna uz razne dodatke. Dodaju se biljna ulja (suncokretovo, palmino), šećer, dekstroza, mlijeko, konzervansi, tvari za rahljenje i sl.

Ako želite izbjeći dodatke čudnih imena i nepoznatog djelovanja, ispecite svoj kruh za kojeg ćete biti sigurni od čega se sastoji. Bit će to najomiljeniji dio obroka. Mijesi, mijesi tijesto… hmm, nisam baš bila ljubitelj toga, ali baš zato mi je moj način pripreme prirastao srcu. Ovaj kruh se ne mijesi! Dovoljno je samo kuhačom promiješati sastojke.

 | Author: Fitness Klinika foto: Fitness Klinika

Male tajne… brašno… ma rekla bi da zaboravite na pšenično, jednostavno poigrajte se nečim drugačijim. Ja za kruh najčešće koristim kombinacije integralnih brašna (raženo, pirovo, zobeno,heljdino, proseno) kao i već gotove mješavine brašna (npr. proja-mješavina 6 žitarica). Izbor je ogroman i tek kad krenete tražiti iznenadit ćete se kolika je ponuda zapravo. Potražite na placu ili nekim manjim specijaliziranim trgovinama.

Za ovakav kruh potreban je starter. To je mješavina brašna i vode koja prirodno fermentira pomoću bakterija i koju koristim umjesto kupovnog kvasca. Takva mješavina drži se u hladnjaku do upotrebe kada se dio koristi za pripremu kruha, a dio se „nahrani“ novim brašnom i čuva do iduće upotrebe. Kako pripremiti starter pisat ćemo uskoro na Fitness klinika Facebook stranici i zato slobodno lajkajte. Bit će i drugih zanimljivih recepata.

 | Author: Fitness Klinika foto: Fitness Klinika

Ako vam se ovo čini komplicirano, za prve susrete s vlastitim kruhom koristite običan kvasac ili prašak za pecivo. S vremenom možete prijeći i na ovu varijantu, ali svakako isprobajte kako je to napraviti vlastiti kruh. Zapamtite, za odličan domaći kruh igrajte se s različitim vrstama žitarica. Rezultat je uvijek odličan!

POTREBNO (za kalup sa slike):

  • 150g startera
  • 320g brašna
  • cca 2,5 dcl mlake vode
  • 0,5 žlice soli


Po želji razne sjemenke (bućine, suncokretove, lanene)

PRIPREMA:
1. U plastičnu posudu prvo staviti starter, dodati vodu i sol, promiješati kuhačom
2. Dodavati brašno uz miješanje kuhačom dok se sve jednolično poveže.
3. Ako je smjesa jako gusta dodati još vode. Količina vode ovisi o tome koliko brašno upije, neko brašno upije više, neko manje. Na kraju umiješati sjemenke po izboru.
4. Smjesu staviti u kalup obložen papirom za pečenje i ostaviti dizati nekoliko sati (5-8) na toplom. Najčešće zamiješam kruh navečer, ostavim ga dizati preko noći i ujutro upalim pećnicu. Peći na 180 stupnjeva 1,5 sat.

Miris pečenog kruha… mljac!


Kliknite nas na FITNESS KLINIKA Facebook i Instagram.
Za vas pišu Sanja Starešinić, trener osobnog razvoja i Dražen Starešinić, instruktor fitnesa.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.