ŽMINJ ISTRA: Šetimana od pašte

EatOutZagreb
Kako smo prije nekoliko dana i najavili na našem portalu, od 23. lipnja počela je Šetimana od pašte - promo tjedan u žminjskim restoranima ususret glavnoj manifestaciji – Istarskom festivalu pašte, koji se održava 1. i 2.7.
Vidi originalni članak

Već prvi dan Šetimane od pašte mi iz ekipe EatOutZagreb tima uputili smo se put Žminja kako bismo probali specijalitete centralne Istre, pofotkali ih i podijelili ih s vama na Gastro.hr portalu. Bila je dvojba – ostati se cijeli dan kupati u moru u predivnom Brseču u kojem smo odsjeli ili... ili pašta. Vruća, friška, mirisna, s preljevima i dodacima koji su nam se rojili u glavi poput chia sjemenki koje se prospu po stolu kad ih precizno pokušavate usuti u shake bunovni ujutro. Ok – pašta i Žminju – eto nas! Bilo je baš žestoko vruće, a Žminj u srcu Istre nam je bio na dobrih pedesetak minuta vožnje, no nema veze. Ujutro smo se rano okupali u moru, spremili se i krenuli. 

 

A imamo i recept! Slasni tanjuri na istarskom festivalu pašte u Žminju

 

Na već spomenutoj Šetimani od pašte ovih dana sudjeluje pet žminjskih restorana: konoba Puli Jurića, restoran Žminjka, restoran Pod Ladonjon, agroturizam familija Ferlin te konoba Puli Pineta. S obzirom na to da naši trbusi ipak imaju određena ograničenja glede hrane i pića, odabrali smo dva zadnja objekta  s popisa (ne i slučajno, oni su jednostavno bili naš prvi odabir nakon internetskog istraživanja).


Red klime u autu, red mineralne vode, red klime... nas je doveo do Žminja, malenog drevnog gradića kojim dominira toranj lokalne crkve sv. Mihovila. Crkva se nalazi u sklopu kružne kule feudalnog kaštela. I zbilja – sve djeluje starinski, retro  i pitomo


 

Neizmjerno simpatična djelatnica Turističke zajednice Lenka upoznala nas je s gastro aktivnostima ovih dana u Žminju, a ima ih nemalo. Dan prije nego što smo došli imali su promociju žminjskih proizvoda u prostoru Milk & Cheese bara mljekare Latus. Predstavili su pijat (za one koji nisu skloni lokalnim izrazima: tanjur) vrhunskih domaćih proizvoda u čijoj kreaciji su sudjelovali chef Deniz Zenzo i sommelier Emil Perdec. To je bila svojevrsna najava 4. po redu Festivala pašte početkom srpnja, koji će se održati kraj crkve, zad Kaštela - kako bi rekli lokalci. A tamo je debeli hlad pod kestenima i pogled puca pod žminjsku uzvisinu. Čini se vrlo ugodno mjesto za festival tog tipa.

 

 

No vratimo se na našu misiju – posjetili smo na prvom ručku (od dva toga dana) Agroturizam familije Ferlin. U obiteljskoj kući dočekala nas je gospođa Nevenka, vlasnica i kako se kasnije pokazalo glavni faktor izvrsne domaće hrane u tom restoranu. U kratkom razgovoru rekla nam je kako je sve što je kod njih u ponudi njihovih ruku djelo – simpatično i iskreno je rekla kako su oni seljaci, imaju proizvodnju povrća i mesa na svom imanju i to nude gostima – jednostavno i iskreno. To nas je dirnulo jer znamo koliko je to mukotrpan put do tanjura – od tog puta nema težeg. 

Svaki restoran je imao po jedan promotivni  tanjur pašte tijekom ovog tjedna, koji je uz čašu vina ili soka stajao svugdje 40 kn po osobi. Kod Ferlina bili su to makaruni sa škorupom (masnoća koja se skupi na domaćem mlijeku, rastapa se na tavi i miješa do zlatnožute boje) i bili su uistinu specijalitet bez premca.

 

 

Srdačna kakva očito jest, gospođa Nevenka nas je ponudila i aperitivom: izvanrednim domaćim rakijama (medica, višnjevača, limončelo i travarica). Ne znamo kako bismo drugačije to uobličili ovdje pa bi bilo bolje da napišemo istinu – morali smo ih probati sve.

 

 

U unutrašnjosti restorana (mi smo bili na terasi u ugodnom hladu) stoje dvije istarske nošnje, rad koga drugog do opet gospođe Nevenke osobno. Očito žena ima dara za umjetnost, kako u folklornoj baštini tako i na tanjuru. 

 

 

Na kraju nas je još počastila i odličnom tortom od mrkve (treba li reći domaće mrkve?), a cijeli ručak nas je pratila domaća malvazija

 

Klasika koju volimo: Torta od mrkve

 

Kako napustiti ovo imanje bez da kažemo kako se radi o odličnoj destinaciji za prave gastronome, one koji su u blizini ili one koji dođu ciljano poput nas ili recimo gostiju iz Beča, koji iz Austrije nazovu ujutro i pitaju mogu li u 4 popodne doći na ručak. Očito se kuha odlično u Ferlina.


Hrana: 5    

Domaće rakije: 5    

Usluga: 5  

Desert: 5   

 

Nakon pauze od 3 sata u debelom hladu pri crkvi, odvezli smo se nekoliko minuta do konobe Puli Pineta, gdje nas je dočekala simpatična djelatnica i ponudila njihov promo pijat pašte: Makarune s rukolom i pršutom.  I tu nas je pratila odlična malvazija, cijene jela su vrlo pristupačne pa ne čudi da su trenutačno prvi na Trip Advisor aplikaciji. Jelo je bilo vrlo ukusno, uživali smo.

 

Za desert  smo si priuštili sladoled sa skutom i medom. Može li bolje od toga? Slatki (ne i preslatki) raj za nepce. 
 Jako lijepo uređen objekt, jednako takva terasa, užitak je biti tamo. 

 


Hrana: 4.5    

Usluga: 5      

Desert: 5


Zadovoljni smo krenuli nazad iz Žminja, jeli smo hranu koja je naoko jednostavna, ali iskrena i iznimno ukusna. Domaća, friška te iako nazovi jednostavna - ona je vrhunska.


Vas pozivamo da ako namjeravate ovih dana put Istre ili ste već tamo – obavezno odite do Žminja na Šetimanu od pašte do kraja srpnja ili prvog i drugog srpnja na Istarski festival pašte uz glazbeni program i tanjur pašte po promo cijeni od simboličnih 20 kuna. 

Posjeti Gastro.hr