Istarskom festivalu pašte prethodi Šetimana od pašte koja počinje 23. a završava 30. lipnja. Po promotivnoj cijeni od 40 kuna moći ćete pojesti dobar pjat pašte u sljedećim ugostiteljskim objektima: Konoba puli Jurića, konoba Puli Pineta, restoran Žminjka, restoran Pod ladonjon i Agroturizam familija Ferlin (uz najavu). Ponuđeni prigodni meni uključuje pijat pašte i 2 dcl vina ili soka.
Prigodnim otvorenjem koje počinje u 18 sati u subotu, 1. srpnja započinjemo avanturu Zad kaštela, te je i u nedjelju također početak u 18 sati.
Tijekom dva dana za vas će kuhati Agroturizam obitelji Ferlin, Lovačko društvo Zec iz Žminja, prof. Szabo, te chefovi Modrušan i Zembo.
U njihovim izvedbama moći ćete degustirati jela spravljena od tjestenina Tjestenina Marija, Tjestenine Nona, Marial te OPG-a Krušvar.
Radionice izrade tjestenina predstavit će naše domaćice, a u subotu će biti s nama i vlasnica Marial-a Alenka Fak koja će predstaviti jedan dio programa radionica na temu krafa.
Izradu tjestenine najbolje je naučiti kroz praktičan rad te vas zato očekujemo da ćete doći u Žminj, pokušati sudjelovati u radionicama ili barem zapisati recepte te pitati naše vrijedne domaćice koji savjet ili trik.
Za sada vam u nastavku donosimo jedan tradicionalni recept za makarune sa škorupon. Recept smo dobili od Agroturizma obitelji Ferlin.
Priprema:
- U jedan kilogram brašna stavite tople vode koliko treba da se tijesto umijesi. Tijesto treba odstajati pola sata. Nakon što je tijesto odmorilo, otkinite manje komadiće i formirajte dlanovima makarune.
- U vodu gdje ste kuhali makarune svakako ubacite malo soli.
- Makaruni se mogu kombinirati uz razna šuga i umake, tako ih možete pripremiti sa umakom od gljiva, škorupom ili s kobasicama.
Za pripremu umaka od škorupa uputa je sljedeća:
- Škorup (masnoća koja se stvori na domaćem mlijeku ili punomasnom mlijeku) sakupite i rastopite na tavi. Ako nemate škorupa, možete koristiti i slatko domaće vrhnje.
- Miješate škorup dok ne postane svijetložute do zlatne boje.
- Pripremljeni škorup prelijete preko skuhanih makaruna.
Festival pašte možete pratiti na sljedećim stranicama i društvenim mrežama:
https://www.festivalpaste.com/
Facebook: Festival pašte
Instagram: festivalpaste
Twitter: PastaZminj
Dobar tek i vidimo se!