Konavosko grožđe u istarskoj vinariji

Stancija Meneghetti, jedna od najpoznatijih istarskih vinskih destinacija, prošlog je tjedna predstavila nekoliko noviteta. Unutar same vinarije otvorena je nova kušaona, zamišljena kao prostor gdje gosti mogu kušati, ali i kupiti vina te doznati sve potrebne informacije.
Vidi originalni članak

Također, na Stanciji Meneghetti kušači i kupci mogu i razgledati vinograde i sam podrum, a sve uz stručno vodstvo. Na ovaj je način Stancija dodatno proširila svoju ponudu - naime, odnedavno je tamo moguće i prespavati u luksuznom wine hotelu (4 sobe) i uživati u restoranu koji je otvoren i za goste koji nisu nužno smješteni u hotelu.

A u novoj kušaoni, kušala su se i nova vina - vina Meneghetti i Kuća Glavić iz 2013. godine. Premijeru su dočekali Meneghetti Malvazija i Chardonnay iz 2013. te tri vina linije Kuća Glavić iz iste godine - Rose, Malvasija dubrovačka i Syrah. Posljednja tri vina rezultat su suradnje s partnerom Mihom Glavićem, vlasnikom autohtone konavoske kuće koja odnedavno nastavlja tradiciju proizvodnje vina koja datira još iz 1896. godine. Grožđe se tako hladnjačama doprema na stanciju u Balama gdje se vinificira i njeguje.

Konačan proizvod je na taj način zadržao lokalni karakter Konavala, no, odražava i karakteristike po kojima su Meneghetti vina poznata. Iza uspjeha brenda Meneghetti stoji Miroslav Plišo koji je s radošću gostima prezentirao novitete na stanciji. Također, bila je ovo jedinstvena prilika za kušanje vina Meneghetti Crveno iz 15-litarske boce koja je po prvi puta otvorena. Plišo u nadolazećim godinama želi još proširiti kapacitete i postati regionalni lider u sve popularnijem vinskom turizmu.

Foto: Danilo Dragosavac

Posjeti Gastro.hr