Moćne chia sjemenke na jelovniku

Promo
Hranjive sjemenke već odavno se koriste u ishrani kao važan izvor proteina, vlakana, željeza, vitamina i masnih kiselina, ali svoju su primjenu našle i u njezi kože.
Vidi originalni članak

Avon predstvalja snagu sjemenki u svojoj novoj NutraEffects liniji, snagu koja hidratizira i hrani kožu i bori se protiv znakova starenja, pružajući koži sve što joj je potrebno za lijep, blistav i zdrav izgled.

Chia je jestiva sjemenka pustinjske biljke poznate kao Salvia hispanica. Potječe iz Meksika, a njezin naziv na jeziku drevnih Maja znači "snaga". Drevnim Astecima bila je jedan od primarnih izvora hrane i treća najvažnija kultura, nakon kukuruza i graha. Znanstvena istraživanja dokazuju zdravstvene prednosti chie. Jedno od najvrijednijih svojstava chia sjemenki visoka je razina esencijalnih masnih kiselina, omega-3 i omega-6, i to u savršenom omjeru 3:2. Njih organizam ne može sam proizvesti, pa ih je potrebno unositi hranom.

Prema Jamesu F. Scheeru, autoru knjige "The Magic of Chia", chia sjemenke su iznimno bogate alfa-linolenskom kiselinom koja je dobra za kardiovaskularno zdravlje. Odličan su izvor antioksidansa, pa uklanjanjem slobodnih radikala štite organizam od bolesti srca i krvnih žila.

Osim što je nutritivno izutezno vrijedna namirnica, chia sjemenka izuzetno je efikasna u njezi kože. Sjemenka kao izvor života sadrži i do 30 puta više hranjivih sastojaka nego odrasla biljka. Hranjive sjemenke već odavno se koriste u ishrani kao važan izvor proteina, vlakana, željeza, vitamina i masnih kiselina, ali svoju su primjenu našle i u njezi kože. Nakon više godina istraživanja i razvoja u laboratorijama u Suffernu, New York, Avon i opet pronalazi put na sve zahtjevnijem tržištu te izlazi s najnovijom inovacijom u njezi kože: aktivnim kompleksom na bazi sjemenki. Avon demonstrira snagu sjemenki u svojoj novoj NutraEffects liniji, snagu koja hidratizira i hrani kožu i bori se protiv znakova starenja, pružajući koži sve što joj je potrebno za lijep, blistav i zdrav izgled. Ovi su proizvodi 100% testirani na alergije, ne sadrže parabene, ftalate i bojila. NutraEffects linija uključuje šest kolekcija, a svaka od njih u sebi sadrži specijalno odabrane sjemenke za specifične potrebe određenog tipa kože. Nutra Effects linija pomaže vraćanje mladolikog izgleda i tonusa kože, osigurava besprijekornu hidrataciju koja će održavati optimalnu vlažnost kože već od prvog dana korištenja.

Štapići sa chia sjemenkama

Sastojci za 20-ak komada:

  • 320 g brašna po želji
  • pola praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 2 dcl vode
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 1 žlica sezama po želji: mak, kim, razni mediteranski začini, sušene rajčice, češnjak, razni sirevi..

Priprema:

  1. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije. Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje.
  2. Zamijesite glatko tijesto od svih sastojaka. Razvaljajte ga na debljinu od 0.5 cm, izrezujte oblike po želji.
  3. Poslažite ih na tepsiju na gusto, premažite s malo ulja, dodatno posujte s krupnom soli ili sjemenkama.
  4. Pecite ih oko 10-15 minuta dok ne porumene. 
Posjeti Gastro.hr