Do(ručak) i slavlje glazbe u Mariji Bistrici!

Privatni album
Vjerujući u tradiciju, vrijednosti karakteristične za slavljenje Božića, ali i svoju prepoznatljivost, općina Marija Bistrica odlučila je svojim gostima, stanovnicima, ali i mnogobrojnim turistima pružiti više. Tako će u nedjelju, 17.12.2017., s početkom u 10 sati advent u Mariji Bistrici, spajajući gastronomiju i kulturu dobiti tradicionalni adventski (do)ručak, koji će biti slavlje vrhunske hrane i prepoznatljive adventske glazbe.
Vidi originalni članak

Adventski (do)ručak predstavit će vrhunsku gastronomiju, a svoja jela ponudit će renomirani ugostiteljski objekti Marije Bistrice. Na menijima će se između ostalog naći: zagorska juha od vrganja, krvavice sa zeljem, sendvič od mesa s paca, svinjska jetrica u saftu sa žgancima, Bluesun buncek burger, zagorski hrskavi kašoto, sarma te odojak s grah salatom. Za slatko će biti zadužena Udruga Hrvatska žena Marija Bistrica koja će «prostrti» svoj slatki stol, posebno mjesto naći će i domaća vina bistričkog kraja, dok će se kao dio tradicije nuditi i kuhani gvirc koji je posebnost Marije Bistrice.

Gvirc je tradicionalno piće od meda koje poslužuju medičari u Mariji Bistrici a samo na bistričkom Adventu nudit će se u kuhanom obliku. Gastronomska ponuda bit će tako bogatija i od puno razvikanijih manifestacija, ali i pozivnica svim ljubiteljima vrhunske hrane da dođu u Mariju Bistricu i uživaju u ovom lijepom adventskom događaju.

Uz recepte i okuse, koji će mnoge ostaviti bez daha, ništa skromniji neće biti ni glazbeni program, a svojim će ga nastupom obogatiti Damir Kedžo, glazbenik koji svojim glasom i pjesmama polako, ali i sigurno osvaja hrvatsku glazbenu scenu. Damir Kedžo predstavit će se svojim pjesmama, ali i tradicionalnim adventskim repertoarom u kojem će mu pomoći glazbeni sastav «Božja slava», prepoznatljiv po svojim duhovnim pjesmama. Uz njih pred publikom u Mariji Bistrici zapjevat će i ženski vokalni sastavi Allegre i Dora te upotpuniti bogatu adventsku nedjelju ove lijepe općine.




1. UGOSTITELJSTVO „PISK“
Meni I: Zagorska juha od vrganja 25,00 kn
Zagorska juha je pučko, krepko jelo, idealno za hladne zimske dane. Snažna je i zasitna i oduševit će vas bogatstvom okusa. Iako se najčešće poslužuje kao juha, može predstavljati i samostalan obrok. Kada se vrganj priprema, najvažnije ga je napraviti tako da on bude zvijezda jela.

Meni II: Krvavice sa zeljem 25,00 kn
Krvavice se pune kuhanom i nasjeckanom iznutricom, krvi i ječmenom kašom. Začinjavaju se sa soli, paprom, paprikom... Najčešće se peku i poslužuju u kombinaciji s pirjanim kiselim zeljem. Ovo tradicionalno, “zimsko” jelo, odlikuje prije svega bogatstvo okusa pirjanog kiselog kupusa (zelja) i krvavica, čije ime samo djelomično govori o jednom njenom sastojku. Pored toga što je ukusno, ovo jelo je jednostavno za pripremu.
Kontakt: Milena Pisk: 099 655 6481


2. BISTRO „HAUSTOR“
Meni I: Sendvič od mesa s paca 25,00 kn
Snack od domaćeg svinjskog mesa s paca odličan je za konzumiranje s nogu. Priprema mesa u pećnici naizgled se čini kao jednostavan zadatak no postoje određena pravila i trikovi 'pećnice' koji će vam ovih blagdana garantirati savršeno pečenje.

Meni II: Svinjska jetrica u saftu sa žgancima 25,00 kn
Svinjska jetra je prava delikatesa za sve ljubitelje mesa, a žganci su pak tradicionalno jelo naših mama i baka. žganci ili pura preporučuju se za predjelo, međuobrok, laganu večeru te kao prilog raznim jelima uz dodatak vrhnja, maslaca, mlijeka ili prepečenog špeka.
Kontakt: Zoran Hudek: 098 782 0628



3. BLUESUN HOTEL KAJ
Meni I: BLUESUN BUNCEK BURGER (BBB) 30,00 kn
Dinstano zelje, jaje, hren

Meni II: ZAGORSKI HRSKAVI KAŠOTO 20,00 kn
Špek, slatko-ljuti umak
Kontakt: Hrvoje Hudoletnjak: 099 218 8145

4. UGOSTITELJSTVO „MILIČKI“
Meni I: Sarma 25,00 kn
Postoji nekoliko jela koja se smatraju klasicima u kuhinji i za koje se smatra da bi ih svaka domaćica/kuharica trebala znati napraviti, a jedno od takvih jela zasigurno je sarma – kraljica zimskog obiteljskog stola. Sarma je jelo od miješanog mljevenog ili sjeckanog mesa i najčešće riže umotanih u list ukiseljena kupusa, svježeg kupusa.

Meni II: Odojak sa grah salatom 25,00 kn
Pečeni odojak i grah salata su uobičajeni dio blagdanskog, a posebice novogodišnjeg jelovnika. Tradicionalno, već desetljećima, za doček Nove jede se odojak. Razlog tomu je jer svinja ruje njuškom naprijed pa tako i godina ide u tom pravcu i bolja je od prošle. Što se tiče recepata, gotovo svaka kuća priprema ga na drukčiji način. Svaka kućanica ima svoju tajnu kako pečenku učiniti što sočnijom, s posebno hrskavom koricom.
Kontakt: Marina Milički 098 172 7195

UDRUGA HRVATSKA ŽENA MARIJA BISTRICA - SLATKI STOL
Bistrički advent ove godine posjetiteljima nudi bogatstvo mirisa i okusa pa će tako moći uživati u autohtonim zagorskim slasticama kao što su orehnjača, makovnjača, štruklji, zlevanka, gibanica na tenkom i buhtle na Tradicionalnom adventskom (do)ručku.

Kontakt Spomenka Skuliber: 098 946 1464

VINARIJA „MICAK“ – PONUDA DOMAĆIH VINA
Utkan u zelene brege bistričke, u samom podnožju vinograda, golemim trudom izgradili smo suvremen podrum - vinariju Micak, koristeći izvorne, prirodne materijale oblikovane u prikladnu arhitekturu. Vinarija je kapaciteta 70.000 litara, a vina su zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla i sva su u rangu kvalitetnih vina. U zadnje tri-četiri godine vinarija Micak osvojila je 20-ak zlatnih odličja za svoja vina na državnim i županijskim natjecanjima. Naša vinarija ima i šampiona kontinentalne Hrvatske: Cabernet sauvignon 2011. I zbog svega toga ponosno ističemo naše geslo: „Vina iz svetišta“.
Kontakt: Mladen Micak: 098 555 415

Posjeti Gastro.hr