Nova međimurska vinarija St. Jerome s pravom cilja na sam vrh hrvatskog vinarstva

Press Vina St. Jerome
Prije 5 godine vrijedna varaždinska obitelj Kišiček otkupila je propalu vinariju u Štrigovi te je ponovno podigla na noge. Imaju vinograde na najboljim položajima, doveli su vrhunskog enologa Klemena Jungera i postavili su si visoke ciljeve. Bili smo na predstavljanju
Vidi originalni članak

U svom poslu naišla sam, uz odličnu hranu i vina, i na brojne odlične, uspješne obiteljske priče. Takva priča je i ova, međimurska, u kojoj nešto više u nastavku.

Naime, prije 5 godina uspješna varaždinska obitelj Kišiček, na čelu s neumornim 89-godišnjim Rudolfom Kišičekom, odlučila je novac zarađen u drugoj djelatnosti uložiti u vinariju duge tradicije, koja je na žalost zbog lošeg vodstva bankrotirala. Riječ je o Podrumu Štrigova, smještenim u centru vinarstva Sjeverne Hrvatske – Štrigovi (tamo se već godinama na proljeće održava i odlično posjećeni vinski festival Urbanovo).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by St. Jerome (@st.jerome_croatia)

65 hektara vinograda

S prostorom vinarije koji su renovirali, obitelj Kišiček preuzela je i 65 hektara vinograda koji se nalaze na najboljim pozicijama te imaju ukupno oko 220.000 loza te su se odlučili za uzgoj sorti koje odlično uspijevaju u tome kraju – pušipela, sauvignona bijelog, chardonnaya, muškata. I tako je nastala lijepa priča o novom međimurskom vinskom brendu St. Jerome.

"Međimurje je jedna od najpropulzivnijih vinskih regija u Hrvatskoj koja već godinama zaista briljira. Iz te regije dolaze sve bolji i bolji vinari, i lijepo je vidjeti da su mlade generacije preuzele posao – ambicija i kvaliteta raste, prisutnost na tržištu raste i kod nas i u inozemstvu, odlučno se uklapaju u moderne trendove u vinarstvu (niži alkoholi, više svježine, manje filozofije – više vina…).

Međimurje ima neke svoje autentične sorte i neki stil vina koji njeguje. Imaju svoju sortu pušipel (neki ga zovu moslavac, neki šipon, neki furmint…). To je sorta i vino velike budućnosti, naročito sada kad je napravljena klonska selekcija – tijekom posljednjih 10 godina izdvojeni su neki izvrsni klonovi iz starih međimurskih vinograda koji zaista obećavaju", lijepo nas je u priču o novoj vinariji uveo Saša Špiranec.

Zašto baš - St. Jerome?

Direktor vinarije St. Jerome Karlo Kramar, unuk neumornog Rudolfa Kišičeka s početka priče, objasnio nam je pak kako su se odlučili za to ime koje nam svima zvuči pomalo francuski…

"Nakon što smo preuzeli podrum prije 5 godina napravili smo potrebnu obnovu. St. Jerome, odnosni Sveti Jeronim, prema mnogim istraživanjima, rođen je baš u Štrigovi (navodi se mjesto Stridona) i tako smo i odabrali ime vinarije.

Ono što smo si zadali za cilj jest da daljnjim kvalitetnim radom i planiranjem dignemo ovu vinariju na mjesto na kojem ona zaslužuje biti, na sami vrh na vinskoj sceni Hrvatske“, poručio je Karlo Kramar.

Stroga selekcija grožđa, minimalna intervencija

Glavni enolog vinarije St. Jerome je slovenski stručnjak Klemen Junger, koji je iskustvo stjecao u jednoj od najboljih vinarija u Austriji. Junger ima jasnu viziju o vinogradima, kao i o podrumu. Cijelom procesu – od vinograda do podruma - pristupa se promišljeno, s višestrukim berbama po sorti, strogom selekcijom grožđa, s minimalnom intervencijom i iznimno niskim sulfitiranjem vina.

Uz minimalnu intervenciju, Junger se u procesu rada u podrumu oslanja na očuvanje svježine i aromatičnosti kao ključnih svojstava međimurskih vina uz istovremeno postizanje dubine, mineralnosti i intenziteta okusa.

Izvrstan sauvignon i jako dobra desertna vina

Nova vinarija St. Jerome, nakon 5 godina marljivog i promišljenog rada daleko od očiju javnosti, predstavljena je jučer u zagrebačkom hotelu Zonar. I osim svega što sam već napisala jasno su poručili da imaju velike ambicije – žele proizvoditi vina najviše kvalitete, te ih plasirati na restoransko tržište, a velika očekivanja imaju i od u Međimurju sve prisutnijeg vinskog turizma u samoj vinariji.

Na predstavljanju smo, uz prigodne zalogaje, kušali 6 vina vinarije St. Jerome. Na početku smo njihovom uspjehu nazdravili pjenušcem Borealis Brut 2022 (chardonnay, klasična metoda, 11% alkohola, grožđe s položaja Trbučovka, dozrijevan u inoksu i u boci), a nastavili sortom koja je postala prava perjanica međimurskog kraja – odličnim svježim vinom Pušipel Charactere 2023 (12,5 % alkohola, s položaja Vukanovec, dozrijevan 10% u slavonskom hrastu i 90% u inoksu).

 

spot the sauvignon Proljeće je idealno vrijeme za međimurski sauvignon!

 

Treće vino na kraju je bilo i moj favorit cijelog predstavljanja - Sauvignon Charactere 2023 (sasvim suho, 12,5 % alkohola, s položaja Rotanić, dozrijevano 50% u slavonskom hrastu i 50% u inoksu). Četvrti smo kušali Chardonnay Charactere 2023 (sasvim suh, 12 % alkohola, s položaja Trbučovka, dozrijevan 30% u slavonskom hrastu i 70% u inoksu).

Za kraj stigla su i dva odlična vina iz linije Polemika - Muškat žuti Polemika 2023 (poluslatko, 11,5 % alkohola, s položaja Trbučovka, dozrijevan 100% u inoksu) i Traminac Prestige Polemika (slatko, kupaža izborne berbe bobica 2021. i izborne berbe 2022., s položaja Tkalec, dozrijevan 100% u inoksu).

Da netko ne bi krivo shvatio, sauvignon me se najbolje dojmio jer je potpuno spreman za konzumaciju, a znamo da je Međimurje odlično tlo za vrhunske sauvignone. I ostala svježa vina su odlična, no dala bih im još malo vremena i ponovno ih kušala za koji mjesec.

Dva kušana desertna vina doista bih preporučila uz deserte s voćem i mliječnim proizvodima, nikako uz one s čokoladom. I da, nakon dugo vremena kušala sam odličan, natprosječni muškat.

 

Posjeti Gastro.hr