Špajza 30. ožujka 2023.

Proljeće je idealno vrijeme za međimurski sauvignon!

Spot the Sauvignon
Spot the Sauvignon foto: Vinart
gastro postao gastro.24sata.hr
Na događanju nazvanom Spot the Sauvignon u zagrebačkom restoranu SOL tapas na hrvatski sudjelovalo je 14 međimurskih vinara - Banfi, Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak Kozol, Hažić, Jakopić, Kerman, Kocijan, Kunčić, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, Tomšić i Vuković

Sauvignon je jedna od trenutačno najpopularnijih sorti u svijetu – svjež, nježan, mirisan, vrlo prepoznatljivih sortnih aroma s raznolikim finesama koje čine razliku. A najljepše ga je piti upravo u proljeće, kada kreće sezona šparoga s kojima se sauvignon blanc odlično sljubljuje.

Potaknuti time, međimurski vinari okupljeni u udrugu Hortus Croatiae u restoranu SOL tapas na hrvatski chefa Mate Jankovića, smještenom u Gradskoj kavani na središnjem zagrebačkom trgu, odlučili su predstaviti svoju aktualnu ponudu sauvignona. Na događanju nazvanom Spot the Sauvignon sudjelovalo je 14 vinara - Banfi, Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak Kozol, Hažić, Jakopić, Kerman, Kocijan, Kunčić, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, Tomšić i Vuković, a neki od njih su donijeli po dva vina, tako da smo ukupno kušali njih 20 – iz berbi 2021. i 2022.

 | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart  | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart

Tradicija dulja od 70 godina

Da ne bi bilo zabune – sauvignoni u Međimurju nisu pomodna sorta koju su vrijedni međimurski vinari odlučili nedavno posaditi budući da tako dobro prolazi kod vinske publike. Prvi vinograd sauvignona bijelog u Međimurju je još 1951., dakle prije više od 70 godina zasadio legendarni Franjo Lebar, otac modernog sauvignona u Hrvatskoj. Danas sauvignon u ovoj regiji uzgaja gotovo svaka vinogradarska obitelj te je uz pušipel, omiljenu lokalnu sortu, vodeća sorta toga vinogorja.

 

Gala Pušipel Možda vas zanima... Večer posvećena pušipelu, svestranoj vinskoj sorti Špajza

 

 | Author: Vinart David Štampar i Saša Špiranec foto: Vinart

"Nakon pušipela mi u Međimurju najviše cijenimo sauvignon jer daje na našem podneblju izvrsne rezultate. Dokaz tome je i činjenica da smo prošle godine u čast Franji Lebaru osnovali nagradu za najbolji sauvignon koja nosi njegovo ime te se dodjeljuje u sklopu manifestacije Urbanovo kao rezultat zasebnog ocjenjivanja sauvignona.

Prošle godine rodila se ideja da se ove godine udružimo i zajedno obznanimo novu. Ideja je da naše sauvignone što više približimo hrvatskoj gastronomiji, da se kroz restorane 'protegne' taj međimurski sauvignon, a ovo je zaista najbolje vrijeme, jer je vrijeme šparoga s kojim se naši međimurski sauvignoni izvrsno slažu“, poručio je dopredsjednik udruge Hortus Croatiae, nagrađivani međimurski vinar David Štampar.

 | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart  | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart

Važna sorta u Međimurju

O tome koliko je sauvignon važna sorta u Međimurju, vinskoj regiji naslonjenoj na slovensku Štajersku (također idealnu uz uzgoj sauvignona) te obližnju austrijsku regiju Die Steiermark, govore i podaci – od ukupno 600 hektara vinograda u Međimurju, čak 80 hektara pripada upravo vinogradima zasađenim sauvignonima koji ovdje izvrsno uspijevaju zahvaljujući prohladnoj kontinentalnoj klimi, idealnoj upravo sa aromatične sorte.

 | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart  | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart

"Odavde dolaze neki od najboljih sauvignona svijeta – nisu zeleni kao novozelandski, nisu ni jako na šparoge ili neku težu vegetalnu notu kao oni iz Loire. Oni su neka vlastita kategorija, uglavnom poznata po voćnosti, nema zelene paprike, više prevladavaju citrusne, herbalne, mineralne arome… jedna specifična nota sauvignona dolazi iz tog dijela svijeta – Međimurje, Štajerska, Die Steiermark, koji zapravo predstavljaju jednu vinsku regiju smještenu u tri države… Posebno valja naglasiti kvalitetu međimurskih sauvignona. Naime, prvo Decanterovo zlato za sauvignon iz Hrvatske otišlo je baš u Međimurje", rekao je Saša Špiranec, direktor tvrtke Vinart koja je organizirala događanje Spot the Sauvignon.

 | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart  | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart

Suhi i živahni

Svi su predstavljeni sauvignoni sasvim suhi, ugodno osvježavajućeg karaktera, impresivnog intenziteta i trajanja okusa. Stilski gledano, međimurski sauvignoni se nalaze u vlastitoj kategoriji, sasvim različitoj od drugih popularnih regija poput Marlborougha s Novog Zelanda, francuske Loire ili Sancerrea.

Suhi su i živahni, ponajviše citrusnih aroma, s limetom i grejpom kao vodećima, zatim s jasnom herbalnom notom i svježinom, a potom i s blagim cvjetnim notama u pozadini. Među svim tim sjajnim vinima bilo je teško odabrati najbolji, i nećemo ga ovdje isticati, no ono što moramo reći jest da se svi izvrsno slažu s ponuđenom hranom.

 | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart  | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart

Izvrsni sljedovi jela i vina

A kušali su se sjajna autorska jela Mate Jankovića, koji u svom restoranu SOL na čaše nudi isključivo vina od hrvatskih autohtonih sorti, uz jedan sauvignon, ali domaćeg proizvođača. Redom su stizali slasni zalogaji, raspoređeni u četiri slijeda. U prvom slijedu kušali smo tartar od simentalskog goveda s tartufima i profiterol punjen dimljenim vrhnjem s mariniranom pastrvom uz koje su ponuđeni sauvignoni Preiner 2022., Jakopić 2022. te Vuković 2021.

 | Author: Vinart Sauvignon Hažić 2021. - prošlogodišnji dobitnik nagrade Franjo Lebar za najbolji sauvignon foto: Vinart

 | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart

U drugom slijedu uz tatarski od tune sa šparogama te krokete od pršuta pili su se sauvignoni Kerman 2022., Kocijan 2022. te Banfi 2022., dok su se uz treći slijed – kroket od skradinskog rižota, pogaču od janjetine i confit od svinjskog vrata s bučinim uljem i kremom od graha pratili sauvignoni Dvanajščak Kozol classic 2022., Štampar 2022., Cmrečnjak 2022. i Belović 2021.

Uz posljednji, četvrti slijed koji se sastojao od telećeg carpaccia s tvrdim kravljim sirom i kremom od divljih šparoga, tartara od bijele ribe s grilanim šparogama i confita od patke s ukiseljenom smokvom, pili smo sauvignone Hažić 2021. (vino koje je prošle godine osvojilo nagradu Franjo Lebar za najbolji sauvignon), Tomšić 2021., Podrumi Štrigova Trokut 2022. te Kunčić 2022.

 | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart

 | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart

S kojim jelima se najbolje slažu

Gastronomski gledano međimurski sauvignoni su savršena pratnja jelima baziranim na šparogama, školjkama, rakovicama i salatama od plodova mora, kao i jelima japanske kuhinje, kao što su sushi i sashimi. Osobito dobro prate i bijelu ribu poput brancina i orade, a zatim i oceansku poput lososa.

Piletina i puretina, bilo sa žara, pohana ili u blagim umacima također je odličan odabir uz međimurske sauvignone. Sve vrste mladih kravljih sireva, zatim feta, pa chèvre i drugi kozji sirevi su također sjajan odabir. Međimurski sauvignon dobro prati i jela od svinjetine, osobito klasične šnicle i kotlete, čija se masnija i aromatičnija struktura slaže s aromatičnim svojstvima sauvignona i njegovoj naglašenijoj kiselini.

 | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart  | Author: Vinart Spot the Sauvignon foto: Vinart

 | Author: Vinart Vrijedan Vinartov tim foto: Vinart

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.