Špajza 17. veljače 2023.

Večer posvećena pušipelu, svestranoj vinskoj sorti

Gala Pušipel
Tijekom gala večere mogli su se kušati klasični, odležani i predikatni pušipeli 11 međimurskih proizvođača, kao i pjenušci od te sorte foto: Vinart
gastro postao gastro.24sata.hr
Tijekom večere mogla su se kušati vina 11 međimurskih vinara od sorte pušipel - u svježoj, odležanoj i predikatnoj varijanti, ali i pjenušci od te svestrane sorte koju s razlogom opisuju kao vino koje izvrsno prati hranu

Na svečanoj večeri održanoj u restoranu Oxbo zagrebačkog hotela DoubleTree by Hilton, pod nazivom Gala Pušipel, jedanaest je međimurskih vinarija predstavilo svoja nova vina od sorte pušipel, zatim pjenušce od iste sorte, te na kraju i odležane pušipele. Okupila se prava međimurska vinarska reprezentacija, a sudjelovali su Vina Preiner, Vinarija Štampar, Vinarija Kocijan, Podrumi Štrigova, Vinarija Jakopić, Vinarija Horvat, Vina DK, Vina Tomšić, Vinarija Cmrečnjak, Vinarija Novak i Vina Banfi.

 | Author: Vinart Međimurska vinarska reprezentacija - predstavnici 11 vinarija - Vina Preiner, Vinarija Štampar, Vinarija Kocijan, Podrumi Štrigova, Vinarija Jakopić, Vinarija Horvat, Vina DK, Vina Tomšić, Vinarija Cmrečnjak, Vinarija Novak i Vina Banfi foto: Vinart

Gala večera bila je odlično koncipirana – svaki vinar imao je svoj stol za kojim su uz njega sjedili i gosti večere te su se za tim stolom pila isključivo njegova vina. Bila je to izvrsna prilika da doznamo detalje o ovoj sorti, postupcima u vinogradu i podrumu, planovima... No zbog toga nismo ostali uskraćeni, jer su na posebnom stolu bila poslužena sva vina pa smo mogli kušati i ona koja nam nisu ponudili tijekom večere, a posebno su nas zanimala, te otkriti neke svoje favorite.

Na meniju se za hladno predjelo posluživao tartar od lososa, guacamole quenelle i teriyaki kavijar, a za toplo predjelo poslužen je risotto milanese s carpacciom od hobotnice. Glavno jelo bio je pečeni teleći kare s granolom od bučinih sjemenki, šparoge, krema od pečenog krumpira, bukovača te umak od vrganja, a za desert poslužen je millefoglie sa slastičarskom kremom od bourbon vanilije i svježim malinama, uz salsu od malina i mente. Jela su bila sljubljena s najboljim pušipelima - pjenušcima, klasičnim svježim te odležanim varijantama.

 | Author: Vinart Svaki vinar imao je svoj stol na kojem su se pila isključivo njegova vina foto: Vinart  | Author: Vinart Gala Pušipel - jelovnik sa sljedovima uz koje su sljubljena vrhunska vina od sorte pušipel foto: Vinart

Projekt pušipela u Međimurju je započeo kada su vinari udruge Hortus Croatiae odlučili za sortu koja se u susjednim vinskim regijama i državama naziva furmint, šipon ili pak moslavac, nazivati starim i tradicionalnim međimurskim nazivom, pušipel. Stari je naziv zaštićen kao županijska robna marka, kako ga u budućnosti ne bi mogli koristiti proizvođači izvan udruge i Međimurja.

Zatim je osmišljen i dizajn boce za pušipel koja se i danas koristi samo za vina od te sorte proizvedena u Međimurju, i to tek kada zadovoljava zadani standard kvalitete i stila. Vina od te sorte koja se ne uklapaju u zadani standard, ili dolaze izvan udruge ili Međimurja i dalje najčešće nose naziv moslavac ili šipon. Od začetka projekta do danas potražnja za pušipelom neprekidno raste, što je nedvojbeni pokazatelj da je projekt pušipel na jako dobrom putu.

 

Možda vas zanima... Vina bregovite Hrvatske - od rizlinga i škrleta do šipona i pušipela Špajza

 

"Pušipel je prije bio zanemarena i podcijenjena sorta, a mi smo u zadnjih 15-20 godina uspjeli njezin potencijal pretočili u boce koje ovdje večeras možete kušati. Velik potencijal pušipela vidi se i u tome što pušipel ima vrlo široku lepezu proizvodnje – od klasičnih, svježih vina, odležanih vina, pjenušaca, ali i predikatnih vina", rekao je predsjednik udruge Hortus Croatiae David Štampar, naglasivši kako pušipel posljednjih godina niže velika priznanja na brojnim ocjenjivanjima, uključujući i ono najpoznatije – Decanterovo na kojem su pušipeli već osvojili zlato u kategoriji pjenušaca i predikatnih vina, a još im preostaje da željeno Decanterovo zlato osvoji i neki vrhunski pušipel u svježoj, klasičnoj varijanti.

"Koja to svojstva čine ovu sortu toliko privlačnom i potencijalnim vinom budućnosti za Međimurje i Hrvatsku? Pušipel je jedna od vrlo rijetkih sorti koja prosperira u evidentnim klimatskim promjenama. Prirodna sklonost višim kiselinama i kasnija priroda sorte omogućavaju da grožđe zrelost dočeka u idealno doba godine, ranu jesen…, jer i kod potpune zrelosti grožđa očuva elegantni karakter vina.

 | Author: Vinart Tatjana Pastuović Klaić, Emina Basara, Sandra Rončević i Mile Butorac foto: Vinart

Pušipel nije napadno aromatična sorta, zbog čega je široko upotrebljiv te je izvanredno food vino. Pušipel je izvrsna baza za klasične pjenušce. Brzo poprima tercijarne note i čini pjenušce elegantnima i osvježavajućima, a istodobno omogućava slojevitost i finesu. On je i nešto najbliže što Hrvatska može ponuditi obožavateljima rizlinga, a da je autentično, naše, srednjoeuropsko…“, riječi su Saše Špiranca, direktora Vinarta i vrsnog poznavatelja međimurskih vina i njihova projekta pušipel koji prati godinama.

 | Author: Vinart Gala Pušipel foto: Vinart

Tijekom večeri predstavljena je i najnovija faza projekta pušipel, nakon posebne boce za pušipel classic, a riječ je o uvođenju čaše specijalizirane samo za tu sortu, razvijene u suradnji sa slavnim proizvođačem čaša Riedel i njihovim predstavnikom za Hrvatsku, zagrebačkom tvrtkom Miva, u čijim vinotekama se spomenuta čaša može kupiti.

 

Možda vas zanima... Isprobajte ponajbolje iz međimurskih vinskih podruma Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.