Najave 20. svibnja 2018.

Isprobajte ponajbolje iz međimurskih vinskih podruma

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj smo vikend proveli na samom sjeveru Hrvatske – u Štrigovi na festivalu vina Urbanovo 2018.

Dan svetog Urbana, zaštitnika vinara, slavi se 25. svibnja, ali u Međimurju proslava traje puna dva tjedna. U štrigovskoj se dvorani posljednja dva desetljeća okupljaju međimurski vinari i predstavljaju svoje ponajbolje etikete i promiču kulturu uživanja u vinu.

 | Author: Promo foto: Promo

Prisustvovali smo samom otvorenju i uživali u zvijezdi Urbanova – autohtonoj sorti Pušipel. Predstavljena je i unikatna boca koju će svi međimurski vinari koristiti za ovu sortu, a rezultat je suradnje Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae, dizajnerskog studija Reci da i tvrtke Vetropack Straža.

„U Međimurju smo posebno posebni i na našu autohtonu sortu Pušipel u koju ulažemo zaista mnogo te radimo na podizanju kvalitete i afirmiranju sorte. Smatrali smo da je Pušipel zaslužio da se kroz originalnu bocu dodatno istakne sorta, koja je zasigurno simbol Međimurja. Od sada svi međimurski vinari imaju jedinstvenu bocu za naš Pušipel“, rekao je David Štampar, vinar i predsjednik Hortus Croatiae.

 

 | Author: Promo foto: Promo

Otvaranje je završeno dodjelom nagrada za najbolja vina u pet različitih kategorija, a najviše se spominjalo prezime Cmrečnjak. Ova je međimurska vinarija osvojila nagrade za svoj Pušipel Classic 1 iz 2017. godine, Sauvignon iz 2017.i Stridon Rose iz 2015. Jedna je plaketa otišla u ruke vinarije Jakopić za Pušipel Prestige, predikat 2015., a OPG Đurinski je nagrađen za izvrstan Traminac iz 2015.

 | Author: Promo foto: Promo

Slijedi desetak divnih dana za međimurske vinare, ali i vinske entuzijaste iz cijele zemlje. Posjetite Štrigovu, uživajte na mirnim bregima i isprobajte najbolje iz bogatih međimurskih podruma. Raspored pogledajte na web stranicama manifestacije Urbanovo!

 | Author: Promo foto: Promo

Ove su godine zajedničkim snagama festival organizirali Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae, Međimurska županija, Općina Štrihova, TU Međimurske županije i TZ Općine Štrigova.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.