Najave 21. veljače 2024.

Nova međimurska vinarija St. Jerome s pravom cilja na sam vrh hrvatskog vinarstva

St. Jerome
Vina St. Jerome foto: Press
gastro postao gastro.24sata.hr
Prije 5 godine vrijedna varaždinska obitelj Kišiček otkupila je propalu vinariju u Štrigovi te je ponovno podigla na noge. Imaju vinograde na najboljim položajima, doveli su vrhunskog enologa Klemena Jungera i postavili su si visoke ciljeve. Bili smo na predstavljanju

U svom poslu naišla sam, uz odličnu hranu i vina, i na brojne odlične, uspješne obiteljske priče. Takva priča je i ova, međimurska, u kojoj nešto više u nastavku.

Naime, prije 5 godina uspješna varaždinska obitelj Kišiček, na čelu s neumornim 89-godišnjim Rudolfom Kišičekom, odlučila je novac zarađen u drugoj djelatnosti uložiti u vinariju duge tradicije, koja je na žalost zbog lošeg vodstva bankrotirala. Riječ je o Podrumu Štrigova, smještenim u centru vinarstva Sjeverne Hrvatske – Štrigovi (tamo se već godinama na proljeće održava i odlično posjećeni vinski festival Urbanovo).

65 hektara vinograda

S prostorom vinarije koji su renovirali, obitelj Kišiček preuzela je i 65 hektara vinograda koji se nalaze na najboljim pozicijama te imaju ukupno oko 220.000 loza te su se odlučili za uzgoj sorti koje odlično uspijevaju u tome kraju – pušipela, sauvignona bijelog, chardonnaya, muškata. I tako je nastala lijepa priča o novom međimurskom vinskom brendu St. Jerome.

"Međimurje je jedna od najpropulzivnijih vinskih regija u Hrvatskoj koja već godinama zaista briljira. Iz te regije dolaze sve bolji i bolji vinari, i lijepo je vidjeti da su mlade generacije preuzele posao – ambicija i kvaliteta raste, prisutnost na tržištu raste i kod nas i u inozemstvu, odlučno se uklapaju u moderne trendove u vinarstvu (niži alkoholi, više svježine, manje filozofije – više vina…).

St. Jerome | Author: Press Saša Špiranec, Karlo Kramar, Klemen Junger foto: Press

Međimurje ima neke svoje autentične sorte i neki stil vina koji njeguje. Imaju svoju sortu pušipel (neki ga zovu moslavac, neki šipon, neki furmint…). To je sorta i vino velike budućnosti, naročito sada kad je napravljena klonska selekcija – tijekom posljednjih 10 godina izdvojeni su neki izvrsni klonovi iz starih međimurskih vinograda koji zaista obećavaju", lijepo nas je u priču o novoj vinariji uveo Saša Špiranec.

Zašto baš - St. Jerome?

Direktor vinarije St. Jerome Karlo Kramar, unuk neumornog Rudolfa Kišičeka s početka priče, objasnio nam je pak kako su se odlučili za to ime koje nam svima zvuči pomalo francuski…

"Nakon što smo preuzeli podrum prije 5 godina napravili smo potrebnu obnovu. St. Jerome, odnosni Sveti Jeronim, prema mnogim istraživanjima, rođen je baš u Štrigovi (navodi se mjesto Stridona) i tako smo i odabrali ime vinarije.

Ono što smo si zadali za cilj jest da daljnjim kvalitetnim radom i planiranjem dignemo ovu vinariju na mjesto na kojem ona zaslužuje biti, na sami vrh na vinskoj sceni Hrvatske“, poručio je Karlo Kramar.

St. Jerome | Author: Press Rudolg Kišiček sa šarmantnim članicama obitelji Kišiček foto: Press Stroga selekcija grožđa, minimalna intervencija

Glavni enolog vinarije St. Jerome je slovenski stručnjak Klemen Junger, koji je iskustvo stjecao u jednoj od najboljih vinarija u Austriji. Junger ima jasnu viziju o vinogradima, kao i o podrumu. Cijelom procesu – od vinograda do podruma - pristupa se promišljeno, s višestrukim berbama po sorti, strogom selekcijom grožđa, s minimalnom intervencijom i iznimno niskim sulfitiranjem vina.

Uz minimalnu intervenciju, Junger se u procesu rada u podrumu oslanja na očuvanje svježine i aromatičnosti kao ključnih svojstava međimurskih vina uz istovremeno postizanje dubine, mineralnosti i intenziteta okusa.

St. Jerome | Author: Press Predstavljanje vinarije St. Jerome u hotelu Zonar foto: Press

St. Jerome | Author: Press Vina St. Jerome foto: Press

Izvrstan sauvignon i jako dobra desertna vina

Nova vinarija St. Jerome, nakon 5 godina marljivog i promišljenog rada daleko od očiju javnosti, predstavljena je jučer u zagrebačkom hotelu Zonar. I osim svega što sam već napisala jasno su poručili da imaju velike ambicije – žele proizvoditi vina najviše kvalitete, te ih plasirati na restoransko tržište, a velika očekivanja imaju i od u Međimurju sve prisutnijeg vinskog turizma u samoj vinariji.

Na predstavljanju smo, uz prigodne zalogaje, kušali 6 vina vinarije St. Jerome. Na početku smo njihovom uspjehu nazdravili pjenušcem Borealis Brut 2022 (chardonnay, klasična metoda, 11% alkohola, grožđe s položaja Trbučovka, dozrijevan u inoksu i u boci), a nastavili sortom koja je postala prava perjanica međimurskog kraja – odličnim svježim vinom Pušipel Charactere 2023 (12,5 % alkohola, s položaja Vukanovec, dozrijevan 10% u slavonskom hrastu i 90% u inoksu).

 

Spot the Sauvignon Možda vas zanima... Proljeće je idealno vrijeme za međimurski sauvignon! Špajza

 

Treće vino na kraju je bilo i moj favorit cijelog predstavljanja - Sauvignon Charactere 2023 (sasvim suho, 12,5 % alkohola, s položaja Rotanić, dozrijevano 50% u slavonskom hrastu i 50% u inoksu). Četvrti smo kušali Chardonnay Charactere 2023 (sasvim suh, 12 % alkohola, s položaja Trbučovka, dozrijevan 30% u slavonskom hrastu i 70% u inoksu).

Za kraj stigla su i dva odlična vina iz linije Polemika - Muškat žuti Polemika 2023 (poluslatko, 11,5 % alkohola, s položaja Trbučovka, dozrijevan 100% u inoksu) i Traminac Prestige Polemika (slatko, kupaža izborne berbe bobica 2021. i izborne berbe 2022., s položaja Tkalec, dozrijevan 100% u inoksu).

St. Jerome | Author: Emina Basara Vina St. Jerome - od pjenušca do slatkog traminca foto: Emina Basara

Da netko ne bi krivo shvatio, sauvignon me se najbolje dojmio jer je potpuno spreman za konzumaciju, a znamo da je Međimurje odlično tlo za vrhunske sauvignone. I ostala svježa vina su odlična, no dala bih im još malo vremena i ponovno ih kušala za koji mjesec.

Dva kušana desertna vina doista bih preporučila uz deserte s voćem i mliječnim proizvodima, nikako uz one s čokoladom. I da, nakon dugo vremena kušala sam odličan, natprosječni muškat.

St. Jerome | Author: Press Karlo Kramar i Klemen Junger foto: Press

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.