Ovo su mala umjetnička djela od voća i povrća

Instagram/gaku carving
Jednom kada pogledaš fotografije, bit će ti jasno zašto je ovaj japanski kuhar prikupio toliko Instagram pratitelja.
Vidi originalni članak

Takehiro Kishimoto, japanski kuhar iz Kobea, sedmog po veličini grada u Japanu smještenog na otoku Honshu, postao je prava senzacija. Na Instagramu su brojni pratitelji zamijetili njegov talent rezbarenja voća i povrća od kojih, uz pomoć tajlandske tehnike rezbarenja, stvara prava mala umjetnička djela.

Sve je započelo učenjem mukimono - japanske umjetnosti izrade ukrasne hrane pomoću rezbarenja koja ga je odvela do tajlandske tehnike, a upravo mu je ona pomogla da svoju strast podigne na novu razinu.

Tajlandska tehnika tradicionalna je umjetnost koja postoji već stoljećima, a nerijetko ju se moglo vidjeti u kraljevskim obiteljima. Iako se smatra umirućom umjetničkom formom, ljudi širom Tajlanda još je uvijek primjenjuju, ali i u ponekim restoranima i na različitim manifestacijama, prenosi CNN.

"Mukimono se vrši korištenjem kuhinjskog noža, dok se za tajlandsku tehniku koristi posebni, oštri i tanki nož", objasnio je Takehiro koje je 2016. otvorio svoj Instagram profil imena gaku carving kako bi mogao zabilježiti, ali i prezentirati svoj rad.

Ono što je također zanimljivo jest činjenica da sve ovo voće i povrće na kraju dana ipak završi iskorišteno - u tempuri. 

Posjeti Gastro.hr