TABASCO® – najomiljeniji ljuti umak od paprike na svijetu

TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co.
1865. godine, Edmund McIlhenny počeo je pripremati umak od paprike. Dalje je sve - legenda...
Vidi originalni članak

Povijest navodi da je McIlhenny u počecima upotrebljavao prazne bočice toaletnih voda s posebnim raspršivačem u kojima je davao umak rodbini i prijateljima. Raspršivač je bio vrlo bitan jer je njegov umak bio koncentriran i najbolji je kad se raspršuje, a ne polijeva.

Fires of Hell Ljuti pesto od ljubičastog tomatilla i jalapena

Već s prvim susretom s njegovim proizvodom poznanici su ga počeli ohrabrivati da umak od paprike počne proizvoditi na veliko. Ohrabren podrškama i instant uspjehom na lokalnom tržištu New Orleansa (tada trećeg grada po veličini u Sjedinjenim Američkim Državama) Edmund ranih 1870-ih šalje svoj proizvod na testiranje tržišta New Yorka. U to vrijeme, a i danas, najvažnijeg tržišta u Americi. Uspjeh koji je polučio lansirao je ovaj proizvod izravno u legendu ne samo Američke kuhinje već i Europske (gdje ga se može kupiti već krajem 1870- ih) i svjetske.

Već 1870. godine, Edmund McIlhenny zatražio je i dobio zaštitu patenta za svoju jedinstvenu formulu kojom papriku pretvara u ljuti, vatreni umak nazvan TABASCO® u prepoznatljivim bočicama čiji se je izgled očuvao do danas. Ta ista formula koristi se još i danas, a Avery Islands je još uvijek sjedište te globalne tvrtke koja se i danas nalazi u vlasništvu i pod vodstvom obiteljskih nasljednika Edmunda McIlhennyja.

Gdje god da se nalazi u cijelom svijetu TABASCO® zaštitni znak prepoznat je kao simbol za najkvalitetniji umak od ljutih papričica već više od 140 godina

ljuto i zdravo Ljuti pileći paprikaš za hladne dane

Kako bi se dobio vrhunski umak zgnječene crvene Capiscum papričice u hrastovim bačvama moraju dozrijevati tri godine uz dodatak soli i prirodnog bijelog vinskog octa. S obzirom na to da se Capiscum papričica koristi isključivo za crveni TABASCO® umak,1888. godine papričica je službeno klasificirana kako TABASCO® papričica.

Medicinske studije dokazale su da Capiscum papričica poboljšava metabolizam, slabu probavu, cirkulaciju krvi, stimulira rad srca, pomaže u kontroli razine šećera u krvi, a pokazala se i kao vrlo uspješna u liječenju astme i artritisa

Primjena TABASCO® umaka je široka tako ljubitelji ovog umaka mogu uživati u njemu kao dodatku svakom jelu. TABASCO® umak je prvenstveno pojačivač arome, a ne izvor ljutine, jelu daje specifičnu energičnost i oštar okus.Upravo iz navedenih razloga vrhunski svjetski kuhari smatraju ga prvorazrednim i neizostavnim sastojkom u svojim jelima. Zbog svoje široke primjene obogatit će razne aperitive, juhe, salate, priloge, pizze, umake i sve vrste glavnih jela, te deserte.

Oprez, ljuto! Slatko ljuti pileći medaljoni za prste polizati

Sve ljubitelje TABASCO® umaka i one koji će to tek postati, pozivamo na Chill&Grill festival, koji će se održati na Bundeku od 28. travnja do 1. svibnja!

Pripremite se na četiri dana odlične hrane i sjajne zabave, probajte sve okuse TABASCO® umaka i sudjelujte u zabavnim nagradnim natjecanjima. Za više informacija o festivalu kliknite ovdje.

 

Posjeti Gastro.hr