U Rovinj se vraća Ana Roš, a stižu i druge zvijezde

Suzan Gabrijan Ana Roš
Vodeća tema ovogodišnjeg izdanja Weekend Food Festivala, koji se u Rovinju održava od 14. do 16. travnja, je održiva gastronomija i lokalni pristup o čemu će raspravljati najveće svjetske kulinarske zvijezde
Vidi originalni članak

Weekend Food Festival ponovno će u travnju smjestiti Hrvatsku u središte svjetske gastronomske scene - od 14. do 16. travnja u Rovinju će se okupiti neka od najpoznatijih imena svjetske gastronomske i barske scene te brojni stručnjaci, izlagači i predavači.

“Najveći uspjeh je što smo se već prvu godinu uspjeli pozicionirati kao jedan od najvećih gourmet festivala u regiji i tako stati uz bok najvećih europskih festivala, ako se uzme u obzir lista chefova koji su gostovali. Drugi uspjeh je što je Weekend Food Festival posjetilo oko 30 inozemnih novinara, gastro stručnjaka i food blogera koji su priču o Rovinju i Hrvatskoj, kao poželjnoj gourmet destinaciji, proširili diljem svijeta”, rekao je Boris Kovaček, direktor festivala.

Baš zato što je prošlogodišnje izdanje bilo tako uspješno u Rovinj se vraća i Dabiz Munoz, chef koji je dvije godine zaredom osvojio titulu najboljeg chefa na svijetu. Njegovi restorani StreetXO, RavioXo i perjanica DiverXO, koji ima tri Michelinove zvjezdice, i dalje nižu uspjehe, a ovaj ekstravagantni chef oduševljava svojim kulinarskim konceptima. Ove godine na pozornici Weekend Food Festivala, chef Munoz će posjetiteljima uživo pokazati kako nastaju neka od njegovih kreativnih jela.

Omiljena slovenska chefica Ana Roš također se vraća u Rovinj, a prvi put dolazi i poznato lice Netflixova serijala 'Chef’s Table: Pizza' Franco Pepe, najbolji piazziolo na svijetu. U programu će sudjelovati i poznati chefovski trojac Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañas iz španjolskog restorana Disfrutar, dok iz Italije stižu chefovi restorana Gucci Osteria da Massimo Bottura - Karime Lopez i Takahiko ‘Taka’ Kondo.

Chef Ricard Camarena (2 Michelinove zvjezdice), još jedno veliko ime kulinarske scene stiže iz Valencije kao predvodnik lokalnog i održivog pristupa gastronomiji, što je i ovogodišnja nit vodilja festivala. Istim pristupom vodi se i portugalski chef João Oliveira, koji od 2018. u svojoj domovini predvodi pokret Održivi Portugal. Stižu i chef Simon Rogan (L’Enclume, 3 Michelinove zvjezdice), Eric Vildgaard (Jordnaer, 2 Michelinove zvjezdice), Vanja Puškar (New Balkan Cuisine, Beograd), mladi izraelski chef Yehi Zino i brojni drugi sudionici.

"Želja mi je bila dovesti one koji svakodnevno rade i postižu iznimne rezultate u pogledu održivih koncepata svojih restorana. Većina chefova koji dolaze imaju i zelenu Michelinovu zvjezdicu koja se daje upravo za restorane koji su preuzeli odgovornost u očuvanju resursa i biološke raznolikosti te suzbijanju bacanja hrane. Osim chefova pozvali smo i vodeće aktere barske scene, ali i sommeliere, hotelske i restoranske managere, najpoznatija imena iz svijeta maslinovih ulja i brojne druge", izjavio je Hrvoje Petrić, direktor programa WFF-a.

I brojni domaći chefovi - David Skoko, Deni Srdoč, Jeffrey J Vella, Hrvoje Kroflin i brojni drugi sudjelovat će u programu, ali i udružiti snage i znanje u pripremi gala večera, koje će uskoro biti puštene u prodaju. Velika je novost da će u svom drugom izdanju Weekend Food Festival proširiti vidike i na području proizvodnje i maloprodaje prehrambenih proizvoda, s programom koji će se doticati upravo FMCG & retail sektora. Okupit će se svi akteri prehrambene industrije, stvarajući savršenu platformu za povezivanje, umrežavanje i upoznavanje s trendovima, a sve uz odličnu hranu i zabavu.

“Kako se radi o međusobno povezanim sektorima, nadogradnja ovog već bogatog programa bila je samo pitanje vremena. Mi smo odmah na početku prepoznali vrijednost Weekend Food Festivala i kao medij koji prati područje proizvodnje i trgovine hrane, maksimalno ćemo se potruditi da taj dio programa bude bogat, edukativan, informativan i inspirativan.

U sklopu programa planirane su i brojni paneli koje će okupiti ključne ljude industrije kako bi iz prve ruke imali priliku čuti njihova razmišljanja i perspektive proizvodnje i maloprodaje hrane u 2023. godini koja nedvojbeno obiluje izazovima”, izjavio je Maroje Sabljić, direktor portala i magazina Ja Trgovac, programskog partnera festivala.

Predstavit će se i domaći ugostitelji s raznovrsnom ponudom, a cijelu priču zaokružit će brojni izlagači vina iz različitih krajeva Hrvatske, proizvođači vrhunskih domaćih destilata, craft piva... Na izložbenom dijelu festivala, koji će biti otvoren od petka ujutro do nedjelje poslijepodne, predstavit će se i izlagači iz svijeta kave, maslinovog ulja, sireva i tartufa. Nakon predavanja i panela, diskutiranja i degustiranja, večeri će se nastaviti uz najbolji spoj glazbe i hrane.

 

weekend food festival Odlična vijest baš na Svjetski dan pizze: U Rovinj stiže slavni Franco Pepe!

 

I ove će godine priliku za mentoriranje i osvajanje vrijedne nagrade ponovno imati svi food startupovi kroz Food Tech natjecanje koje zajednički organiziraju Maistra, Infobip, Kaufland i agencija Pepermint. Prijave će započeti na Weekend Food Festivalu, a pobjednik će biti proglašen u rujnu na Weekend Media Festivalu. Ulaznice za Weekend Food Festival mogu se nabaviti na web stranici weekendfoodfestival.com.

 

weekend food festival Svjetske kulinarske zvijezde vraćaju se u Rovinj

 

Posjeti Gastro.hr