Weekend Food Festival, najveći regionalni gourmet festival ponovno će otvoriti svoja vrata brojnim posjetiteljima od 14. do 16. travnja 2023. u Rovinju. Ovogodišnje izdanje Festivala održano u svibnju smjestilo je Hrvatsku i Rovinj na mapu najutjecajnijih europskih gastro događanja, okupivši na istom mjestu najbolje svjetske chefove i eno-gastro stručnjake, brojne izlagače i preko 2500 posjetitelja u jednom vikendu.
Massimo Bottura, Ana Roš i Dabiz Muñoz samo su neka od imena koja su svojim nastupima napunili dvorane stare Tvornice duhana u Rovinju, a za sljedeću godinu organizatori najavljuju još više programa, gostujućih chefova svjetske i domaće scene, masterclassova, gala večera, te raznoliku ponudu hrane uz zabavu koja je neizostavni dio ovog festivala.
Održivost - tema koja je zasigurno jedna od najvažnijih trenutno u gastronomskom svijetu, bit će ove godine u fokusu i u Rovinju, a tome će pridonijeti i brojni slavni chefovi. Jedan od najpoznatijih, Simon Rogan, chef restorana L’Enclume okrunjenog s čak tri Michelinove zvjezdice i jednom zelenom zvjezdicom, začetnik je pokreta farm-to-table i trenutni predsjednik britanskog Bocuse d'Or, a njegov restoran fokusiran je isključivo na hiperlokalne i sezonske sastojke.
U Rovinj dolazi i poznati chefovski trojac - Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas iz španjolskog restorana Disfrutar. Ova tri chefa godinama su zajedno radili uz legendarnog Ferrana Adriju, a nakon 12 godina u El Bulliju odlučili su zajedno otvoriti restoran. Danas je njihov Disfrutar okrunjen s dvije Michelinove zvjezdice te se nalazi na trećem mjestu najboljih World's 50 Best restorana.
Veliko je priznanje za Weekend Food Festival što se u Rovij vraća i Dabiz Muñoz, najbolji chef svijeta 2021/22. godine, čije je predavanje na prošlom izdanju izazvalo ogroman interes publike. Ovaj avangardni španjolski chef kojeg se smatra predvodnikom moderne kuhinje uskoro otvara i svoj treći restoran u Madridu, a brojnu publiku u Rovinju najviše je impresionirao svojim šarmom i pristupom i kuhinji i ljudima.
Na drugo izdanje Weekend Food Festivala stižu i chefovi restorana Gucci Osteria da Massimo Bottura, Karime Lopez i Takahiko ‘Taka’ Kondo, koji dolaze na preporuku poznatog talijanskog chefa, Massima Botture, najveće zvijezde ovogodišnjeg WFF-a. Svoju priču o ljubavi i gastronomiji koja ga je vratila s pogrešnog životnog puta, u Rovinju će ispričati chef Eric Vildgaard, čiji je restoran JORDNÆR, smješten u skromnom hotelu u predgrađu Kopenhagena, nedavno dobio svoju drugu Michelinovu zvjezdicu.
Osim spomenutih zvijezda svjetske gastronomije, organizatori najavljuju i brojne druge chefove te zvijezde mixology scene čija ćemo imena saznati uskoro. Weekend Food Festival ove godine želi okupiti “oko istog stola” sve one kojima su hrana i piće sastavni dio posla, od eno i gastro stručnjaka do proizvođača hrane i izlagača opreme te svih gourmet zaljubljenika.
Druženjima će svakako pridonijeti i street food court na kojem će se predstaviti brojni domaći i regionalni restorani i ugostitelji, a show cooking stage zadovoljit će sve one koji iz prve ruke žele vidjeti kako nastaju kreativna jela, sourdough tijesto ili vrhunska kava. Predstavit će se i brojni regionalni izlagači sa svojim vinima, maslinovim uljima, tartufima, kavama, vrhunskim pivima i pićima.
Raznolike delicije i široku ponudu pića pratit će i dobra zabava, pa će svaka večer festivala biti obilježena nastupom poznatih izvođača. Kao i na prvom izdanju, najbolji svjetski i domaći chefovi udružit će snage na gala večerama u restoranima Maistre, generalnog sponzora i partnera Festivala.