Zagreb proglašen Top 10 gastro destinacijom u 2024.!

Igor Kralj/PIXSELL Zagreb je uvršten na Top 10 listu najpoželjnijih gastro destinacija u 2024. godini
Novinar uglednog gastro portala Finedininglovers.com Zagreb je uvrstio među Top 10 svjetskih gastro destinacija koje valja posjetiti ove godine
Vidi originalni članak

Kraj jedne i početak nove godine uvijek su odličan povod za slaganje raznih top lista, a jednu takvu, nama jako dragu napravio je i ugledni gastro portal Finedininglovers.com. Njihov suradnik, irski novinar Hugo McCafferty, složio je, naime, top listu najboljih gastro destinacija za 2024. godinu i u nju uvrstio i naš Zagreb!

 

odlična reklama Američki Vogue oduševljen hrvatskim vinskim regijama

 

Hrana kao razlog putovanja

"Nakon nekoliko godina stagnacije (zbog korone, op. a.) u 2023. napokon su zabilježeni pozitivni trendovi u turizmu. Očekuje se rast brojki i u 2024.-oj, jer ljubitelji putovanja jedva čekaju da iskuse nešto novo i neočekivano.

Puno je razloga zašto se ljudi odlučuju na putovanja – kultura, priroda, umjetnost, povijest, ali mnoge pokreće i velika strast prema hrani. Bilo je gotovo nemoguće suziti ovu listu na samo 10 gradova, no dali smo sve od sebe i ovo je naš popis. Koje od ovih gradova ćete posjetiti ove godine?!", napisao je u svom tekstu McCafferty.

Osim Zagreba, na svoj popis hit gastro destinacija za 2024. Fine Dining Lovers uvrstio je i Toronto, Vallettu, Istanbul, sve gradove u Ujedinjenom kraljevstvu osim Londona, Singapur, Milano, Rijad, Cape Town i Miami.

A što kaže o našem Zagrebu?

"Zagreb je dugi niz godina bio ispod radara, baš kao i čitava Hrvatska, no vrijeme je da shvate svoj puni potencijal u smislu gastro destinacije. Hrvatska nudi jako puno, od spektakularnih dalmatinskih planina do veličanstvene Istre i općenito zadivljujuće obale pune otoka. Zagreb predstavlja savršenu lokaciju s koje se može krenuti u nezaboravnu gastro turu.

Grad ima poseban šarm, s brutalističkom arhitekturom iz doba Jugoslavije te središtem grada s brojnim povijesnim zgradama. Zagreb ima puno izvrsnih restorana, poput Noela u kojem možete pronaći vrhunski, izvrsno izveden degustacijski meni", piše o Zagrebu i Hrvatskoj novinar portala Finedininglovers.com.

Od Plešivice do Istre

Preporučuje izlet u obližnju vinsku regiju Plešivicu gdje se obavezno mora uživati u vrhunskoj, održivoj kuhinji restorana Korak. Njegova preporuka je i gastro putovanje u Istru koju opisuje kao "predivan dio Hrvatske u kojem se nudi vibrantna fine dining scena s očitim talijanskim utjecajem". Kao odličan primjer navodi rovinjski restoran Agli Amici u kojem nude talijansko-hrvatsku kuhinju zavidne kvalitete na zadivljujućoj lokaciji uz more.

Što kažeš na izbor glasovitog gastro portala? Koje od navedenih gradova na njihovoj listi želiš posjetiti?

 

slavna gošća Caroline Gilby, slavna vinska stručnjakinja, hrvatska vina ima u malom prstu

 

Posjeti Gastro.hr