Najave 17. veljače 2023.

Američki Vogue oduševljen hrvatskim vinskim regijama

Dingač
Vinograd plavca malog u Dingaču, zaštićenom vinogradarskom položaju foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
U članku u prestižnom američkom Vogueu navode se činjenice zašto Hrvatsku treba smatrati ozbiljnom vinskom zemljom: rekordne 3 platine i 16 zlata osvojenih prošle godine na Decanteru, kao i činjenica da imamo više od 130 autohtonih sorti

Da je Hrvatska puno više od omiljene turističke destinacije s predivnim plažama, starim gradovima prepunim povijesnih i kulturnih spomenika… shvatila je i novinarka američkog Voguea Julia Eskins, autorica članka "Toskano, stani u stranu: Zašto hrvatske vinske regije moraju biti na vašem radaru". Povod za članak su rekordne 3 platine te 16 zlata koje su hrvatski vinari prošle godine osvojili na Decanterovu ocjenjivanju vina.

 | Author: Shutterstock Vinograd s pogledom - okolica Motovuna foto: Shutterstock

Osvojena prestižna priznanja te činjenica da mala Hrvatska ima više od 130 autohtonih vinskih sorti te višestoljetnu tradiciju pravljenja vina od grožđa uzgojenog u vinogradima u kojima se grožđe još uvijek uzgaja na tradicionalan način, najbolja su pozivnica za vinoljupce diljem svijeta koji još nisu otkrili Hrvatsku kao zemlju vrhunskih vina. Novinarka Voguea naglašava još dvije bitne činjenice koje će sigurno olakšati život turistima i ljubiteljima vina – ulazak Hrvatske u Schengen te korištenje eura kao službene valute u Lijepoj našoj.

U Konavlima, Vogue posebno ističe autohtonu sortu malvasiju dubrovačku koju je nakon Domovinskog rata od zaborava spasio enolog Niko Karaman. Ovo područje sada ima 20-ak vinarija koje proizvode vina od te autohtone sorte, a novinarka posebno ističe nagrađivanu vinariju Karaman.

 | Author: Instagram @korta_katarina Vinarija Korta Katarina u Orebiću foto: Instagram @korta_katarina

Autorica teksta impresionirana je i obližnjim poluotokom Pelješcem, i to s razlogom jer dobro znamo da se tamo nalazi slavni zaštićeni vinogradarski položaj Dingač na kojem se uzgaja autohtona sorta plavac mali. Na Pelješac je od prošle godine puno jednostavnije doći zahvaljujući Pelješkom mostu, a prije obilaska vinarija i položaja Dingač i novinarka Voguea rado bi svratila i u Malostonski zaljev te kušala tamošnje vrhunske kamenice. Od vinarija, autorica na Pelješcu ističe vinariju Miloš i njihovo kultno vino Miloš Stagnum u Ponikvama te vinariju Korta Katarina u Orebiću.

Vogueova novinarka impresionirana je i Istrom, za koju zna da je nazivaju „hrvatskom Toskanom“, a osim vina kao gastronomske atrakcije spominje i vrhunska maslinova ulja te nadaleko poznate istarske tartufe. Na njezinu radaru su vinarije Kabola, Cattunar, Roxanich, Kozlović, Meneghetti i Clai, a preporučuje i mjesta gdje se u Istri može odsjesti – u wine boutique hotelima, vilama…

Kabola | Author: Gastro.hr Vinarija Kabola u Istri foto: Gastro.hr

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.