Najave 27. studenoga 2025.

Kristijan Harjač brani naslov najboljeg sommeliera Hrvatske

prvenstvo sommeliera hrvatske, kristijan harjač
Kristijan Harjač
foto: Hrvatski sommelier klub
U opatijskom hotelu Ambasador u ponedjeljak i utorak 1. i 2. prosinca održat će se 28. Prvenstvo sommeliera Hrvatske. Među natjecateljima je i pobjednik protekla 2 natjecanja Kristijan Harjač

U ponedjeljak i utorak 1. i 2. prosinca u opatijskom hotelu Ambasador održat će se 28. Prvenstvo sommeliera Hrvatske. Organizator je Hrvatski sommelier klub, u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom te pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera.

Protekle dvije godine titulu najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je mladi Kristijan Harjač, glavni sommelier i voditelj zagrebačkog Noela koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu, a hoće li titulu uspjeti obraniti doznat ćemo uskoro.

prvenstvo sommeliera hrvatske Možda vas zanima... Kristijan Harjač ponovno je najbolji sommelier Hrvatske! Najave

Četvrtfinale u ponedjeljak, polufinale  finale u utorak

Prvenstvo započinje u ponedjeljak, 1. prosinca u 13 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Pisani ispit traje 60 minuta, anoniman je (pod šifrom), a obuhvaća pitanja iz vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija, podjela), te pitanja iz struke.

Praktičan dio sastoji se od degustacije naslijepo, pisanog opisa kušanog vina i prepoznavanja žestokih pića te brzog posluživanja vina. Kandidat je dužan: ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja podrijetla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo.

prvenstvo sommeliera hrvatske, kristijan harjač | Author: Petar Kurschner Prošlogodišnji finalisti: Mate Negulić (2. mjesto); Kristijan Harjač (1. mjesto) i Siniša Lasan (3. mjesto) s Veljkom Ostojićem i Krešimirom Mikincem foto: Petar Kurschner

Program prvenstva nalazi se u nastavku:

Ponedjeljak, 1. prosinca:

  • 13.00 – 15.00  Četvrtfinalno natjecanje
  • 15.00 – 16.00  Godišnja skupština HSK
  • 16.00 – 18.00  Masterclass Chateau Musar by Marc Hochar
  • 18.00 – 19.00  Masterclass "Wines of Hungary" by Mihaly Lippai

Utorak, 2. prosinca:

  • 09.00 – 11.00  Proglašenje polufinalista i polufinalno natjecanje
  • 11.00 – 12.00  Masterclass Discovering Saint-Émilion through the 2019 vintage
  • 15.00 – 17.00  Finalno natjecanje
  • 17.00 – 18.00  Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada (prezentacija sponzora)

U polufinale ulazi 8 natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu. U finalnom natjecanju, 3 najbolja kandidata pokazat će svoje umijeće u opisu domaćih i stranih vina naslijepo, prepoznavanju različitih destilata, posluživanju aperitiva i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i slično.

prvenstvo sommeliera hrvatske | Author: Screenshot: Youtube Prošle godine jedna od najneizvjesnijih finalnih disciplina bilo je rastakanje pjenušca foto: Screenshot: Youtube

Napeto natjecanje i 3 sjajne masterclass radionice

U sklopu natjecanja održat će se 3 masterclass radionice: Masterclass Chateau Musar by Marc Hochar, Masterclass "Wines of Hungary" by Mihaly Lippai i Masterclass "Discovering Saint-Émilion through the 2019 vintage".

Finalni dio natjecanja održat će se 2. prosinca u hotelu Ambasador s početkom u 15 sati i otvoren je za publiku te će se izravno prenositi putem live streama.

ASI; kristijan harjač Možda vas zanima... Na Europskom prvenstvu sommeliera Hrvatsku predstavlja Kristijan Harjač Najave

Na ovom popisu krije se budući pobjednik

Natjecatelji su iz svih hrvatskih regija, a rade u renomiranim hotelskih kućama, poznatim restoranima i wine barovima.

Ovo su prijavljeni kandidati:

  • Alen Vukić, Food and wine bar Ganeum, Lovran
  • Anto Prgomet, Udruga "BrodWine", Slavonski Brod
  • Antonio Gregorić
  • Denis Piršić, Hotel Zorna, Plava Laguna, Poreč
  • Dobroslav Juraga, Pizzeria-Buffet Kamičac, Murter
  • Domagoj Perković, Family Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
  • Đurđica Borojević, Hotel Sheraton, HUP, Zagreb
  • Emir Ahmetbašić, Hiša Franko, Kobarid
  • Igor Klarić, Family Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
  • Ivan Blažević, Konoba Bokun, Valamar Camping Istra, Poreč
  • Josip Orišković, Dvorac Belaj, Belaj
  • Kristijan Harjač, Restoran Noel, Zagreb
  • Mate Negulić, Belaj winery, Belaj
  • Matej Knežević, Restaurant Spinnaker, Valamar, Poreč
  • Matej Bubalo, Food and wine bar Ganeum , Lovran
  • Mladen Jaklinović, Miramare by Fratelli Cerea,Valamar, Poreč
  • Predrag Isajlov, Hotel Westin, HUP, Zagreb
  • Siniša Lasan, Cru Premium d.o.o, Dubrovnik

Pobjednik ovogodišnjeg Prvenstva predstavljat će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest Best Sommelier of the World, koje će se održati iduće godine u Lisabonu od 11. do 17. listopada 2026.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.