U ponedjeljak i utorak 1. i 2. prosinca u opatijskom hotelu Ambasador održat će se 28. Prvenstvo sommeliera Hrvatske. Organizator je Hrvatski sommelier klub, u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom te pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera.
Protekle dvije godine titulu najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je mladi Kristijan Harjač, glavni sommelier i voditelj zagrebačkog Noela koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu, a hoće li titulu uspjeti obraniti doznat ćemo uskoro.
Četvrtfinale u ponedjeljak, polufinale finale u utorak
Prvenstvo započinje u ponedjeljak, 1. prosinca u 13 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Pisani ispit traje 60 minuta, anoniman je (pod šifrom), a obuhvaća pitanja iz vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija, podjela), te pitanja iz struke.
Praktičan dio sastoji se od degustacije naslijepo, pisanog opisa kušanog vina i prepoznavanja žestokih pića te brzog posluživanja vina. Kandidat je dužan: ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja podrijetla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo.
Prošlogodišnji finalisti: Mate Negulić (2. mjesto); Kristijan Harjač (1. mjesto) i Siniša Lasan (3. mjesto) s Veljkom Ostojićem i Krešimirom Mikincem
Program prvenstva nalazi se u nastavku:
Ponedjeljak, 1. prosinca:
- 13.00 – 15.00 Četvrtfinalno natjecanje
- 15.00 – 16.00 Godišnja skupština HSK
- 16.00 – 18.00 Masterclass Chateau Musar by Marc Hochar
- 18.00 – 19.00 Masterclass "Wines of Hungary" by Mihaly Lippai
Utorak, 2. prosinca:
- 09.00 – 11.00 Proglašenje polufinalista i polufinalno natjecanje
- 11.00 – 12.00 Masterclass Discovering Saint-Émilion through the 2019 vintage
- 15.00 – 17.00 Finalno natjecanje
- 17.00 – 18.00 Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada (prezentacija sponzora)
U polufinale ulazi 8 natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu. U finalnom natjecanju, 3 najbolja kandidata pokazat će svoje umijeće u opisu domaćih i stranih vina naslijepo, prepoznavanju različitih destilata, posluživanju aperitiva i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i slično.
Prošle godine jedna od najneizvjesnijih finalnih disciplina bilo je rastakanje pjenušca
Napeto natjecanje i 3 sjajne masterclass radionice
U sklopu natjecanja održat će se 3 masterclass radionice: Masterclass Chateau Musar by Marc Hochar, Masterclass "Wines of Hungary" by Mihaly Lippai i Masterclass "Discovering Saint-Émilion through the 2019 vintage".
Finalni dio natjecanja održat će se 2. prosinca u hotelu Ambasador s početkom u 15 sati i otvoren je za publiku te će se izravno prenositi putem live streama.
Na ovom popisu krije se budući pobjednik
Natjecatelji su iz svih hrvatskih regija, a rade u renomiranim hotelskih kućama, poznatim restoranima i wine barovima.
Ovo su prijavljeni kandidati:
- Alen Vukić, Food and wine bar Ganeum, Lovran
- Anto Prgomet, Udruga "BrodWine", Slavonski Brod
- Antonio Gregorić
- Denis Piršić, Hotel Zorna, Plava Laguna, Poreč
- Dobroslav Juraga, Pizzeria-Buffet Kamičac, Murter
- Domagoj Perković, Family Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
- Đurđica Borojević, Hotel Sheraton, HUP, Zagreb
- Emir Ahmetbašić, Hiša Franko, Kobarid
- Igor Klarić, Family Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
- Ivan Blažević, Konoba Bokun, Valamar Camping Istra, Poreč
- Josip Orišković, Dvorac Belaj, Belaj
- Kristijan Harjač, Restoran Noel, Zagreb
- Mate Negulić, Belaj winery, Belaj
- Matej Knežević, Restaurant Spinnaker, Valamar, Poreč
- Matej Bubalo, Food and wine bar Ganeum , Lovran
- Mladen Jaklinović, Miramare by Fratelli Cerea,Valamar, Poreč
- Predrag Isajlov, Hotel Westin, HUP, Zagreb
- Siniša Lasan, Cru Premium d.o.o, Dubrovnik
Pobjednik ovogodišnjeg Prvenstva predstavljat će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest Best Sommelier of the World, koje će se održati iduće godine u Lisabonu od 11. do 17. listopada 2026.