Zagrebačka Eateria ima novi jesenski degustacijski meni

Berislava Picek/Cropix Ponuda jesenskog degustacijskog menija u Eateriji
U restoranu Eateria koriste svježe lokalne namirnice, a novi degustacijski meni od 4, 6 ili 8 sljedova potpisuje chef Vilim Sikavica
Vidi originalni članak

Zagrebački restoran Eateria predstavio je novi jesenski degustacijski meni, baziran na pažljivo odabranim lokalnim namirnicama. O novom meniju priča vlasnica restorana Tena Majetić, idejna začetnica cijele priče.

“Strast mladih chefova koji kuhanje svakodnevno pretvaraju u umjetnost je upravo ono što me inspiriralo da pokrenem Eateriju. Iskreno vjerujem kako pružanjem povjerenja mladim snagama, da svoju inspiraciju i maštu pretoče u jela i vrhunsku uslugu - nastaju čuda. Iz tog razloga danas hrabro kročimo u fine dining svijet, a novi degustacijski menu samo je još jedna potvrda uspjeha cijelog tima Eaterije”, ispričala je Tena Majetić.

Novi degustacijski meni u Eateriji obogaćen je toplim jesenskim okusima. Sastoji se od 4, 6 ili 8 sljedova koji jedinstvenim okusima oživljavaju svaki tanjur. Koriste se vrhunske jesenske namirnice: gljive, pastrnjak, batat, suhe smokve…

Nova jela potpisuje chef Vilim Sikavica, zaljubljenik u lokalne i sezonske namirnice, koji osobno obrađuje vrt na terasi restorana, na sedmom katu zgrade. Njegova strast prema kuhanju vuče korijene još iz djetinjstva.

“Čari degustacijskog menija kriju se u njegovoj mističnosti. Uživati, doživjeti hranu - i jednostavno se prepustiti. Upravo ovaj koncept, kada ti gost da potpuno povjerenje izbora, predstavlja izazov, ali i priliku za svakodnevno eksperimentiranje s namirnicama i okusima.

Ljubav prema kuhanju je ono što me svakodnevno gura pomicati granice kulinarstva. Kuhanje je moj poziv. Bez obzira na to koliko čovjek bio mlad, iskusan, amater ili s diplomom prestižnih kulinarskih akademija - ljubav na tanjuru je ono što te dugoročno izdvaja od ostalih, što gosti osjete i zbog čega se iznova vraćaju", govori chef Sikavica.

Osim Vilima, Eateria se može pohvaliti i timom stručnjaka kao što su Andro Stupin, sous chef, koji doprinosi kreativnosti i organizaciji kuhinje te Boris Franetić, sommelier restorana i voditelj servisa. Franetić, osmislio je vinsku kartu, a brine se i o sljubljivanju vina s jelima iz degustacijskog menija, pažljivom odabiru čaše za pojedino vino i prezentaciji svakog slijeda.

Vedrana Hercigonja Majetić, ujedno i Tenina mama, potvrđuje duboku uključenost obitelji u cjelokupno iskustvo Eaterije. Ona upravlja restoranom i osigurava da obiteljski duh bude prisutan u cijeloj priči. Vjeruje u važnost timskog rada kao ključnog faktora za postizanje uspjeha što prepoznaju i cijene njihovi gosti.

Sve namirnice od kojih se u Eateriji pripremaju jela su iz lokalnog uzgoja, s OPG-ova, i koriste se za pripremu jela od nule, bez kupovnih temeljaca ili gotovih proizvoda.

"Iznimno sam ponosna na ustrajnost našeg tima da lokalne namirnice budu okosnica svakog našeg jela. To su vrijednosti iza kojih osobno stojim, koje smo utkali u identitet Eaterije i koje beskompromisno branimo ispred svih novih suvremenih kuhinja i ubrzanog načina života. Danas je sve veći izazov imati takve namirnice svakodnevno u ponudi.

Naš vrt na terasi sedmog kata je najbolji pokazatelj kako živimo svoje vrijednosti. Radimo na tome da u budućnosti sva naša jela budu bazirana na svježim, organskim i ekološkim namirnicama - u potpunosti iz našeg uzgoja. No to je dio jedne veće priče o kojoj ćete tek imati prilike čuti", zaključila je Tena Majetić.

Posjeti Gastro.hr