Najave 12. listopada 2023.

Zagrebačka Eateria ima novi jesenski degustacijski meni

Eateria
Ponuda jesenskog degustacijskog menija u Eateriji foto: Berislava Picek/Cropix
gastro postao gastro.24sata.hr
U restoranu Eateria koriste svježe lokalne namirnice, a novi degustacijski meni od 4, 6 ili 8 sljedova potpisuje chef Vilim Sikavica

Zagrebački restoran Eateria predstavio je novi jesenski degustacijski meni, baziran na pažljivo odabranim lokalnim namirnicama. O novom meniju priča vlasnica restorana Tena Majetić, idejna začetnica cijele priče.

“Strast mladih chefova koji kuhanje svakodnevno pretvaraju u umjetnost je upravo ono što me inspiriralo da pokrenem Eateriju. Iskreno vjerujem kako pružanjem povjerenja mladim snagama, da svoju inspiraciju i maštu pretoče u jela i vrhunsku uslugu - nastaju čuda. Iz tog razloga danas hrabro kročimo u fine dining svijet, a novi degustacijski menu samo je još jedna potvrda uspjeha cijelog tima Eaterije”, ispričala je Tena Majetić.

 | Author: Berislava Picek/Cropix Tena Majetić foto: Berislava Picek/Cropix  | Author: Berislava Picek/Cropix Ponuda jesenskog degustacijskog menija u Eateriji foto: Berislava Picek/Cropix

Novi degustacijski meni u Eateriji obogaćen je toplim jesenskim okusima. Sastoji se od 4, 6 ili 8 sljedova koji jedinstvenim okusima oživljavaju svaki tanjur. Koriste se vrhunske jesenske namirnice: gljive, pastrnjak, batat, suhe smokve…

Nova jela potpisuje chef Vilim Sikavica, zaljubljenik u lokalne i sezonske namirnice, koji osobno obrađuje vrt na terasi restorana, na sedmom katu zgrade. Njegova strast prema kuhanju vuče korijene još iz djetinjstva.

 | Author: Berislava Picek/Cropix Chef Vilim Sikavica foto: Berislava Picek/Cropix  | Author: Berislava Picek/Cropix Ponuda jesenskog degustacijskog menija u Eateriji foto: Berislava Picek/Cropix  | Author: Berislava Picek/Cropix Ponuda jesenskog degustacijskog menija u Eateriji foto: Berislava Picek/Cropix

“Čari degustacijskog menija kriju se u njegovoj mističnosti. Uživati, doživjeti hranu - i jednostavno se prepustiti. Upravo ovaj koncept, kada ti gost da potpuno povjerenje izbora, predstavlja izazov, ali i priliku za svakodnevno eksperimentiranje s namirnicama i okusima.

Ljubav prema kuhanju je ono što me svakodnevno gura pomicati granice kulinarstva. Kuhanje je moj poziv. Bez obzira na to koliko čovjek bio mlad, iskusan, amater ili s diplomom prestižnih kulinarskih akademija - ljubav na tanjuru je ono što te dugoročno izdvaja od ostalih, što gosti osjete i zbog čega se iznova vraćaju", govori chef Sikavica.

 | Author: Berislava Picek/Cropix Ponuda jesenskog degustacijskog menija u Eateriji foto: Berislava Picek/Cropix  | Author: Berislava Picek/Cropix Chef Vilim Sikavica foto: Berislava Picek/Cropix

Osim Vilima, Eateria se može pohvaliti i timom stručnjaka kao što su Andro Stupin, sous chef, koji doprinosi kreativnosti i organizaciji kuhinje te Boris Franetić, sommelier restorana i voditelj servisa. Franetić, osmislio je vinsku kartu, a brine se i o sljubljivanju vina s jelima iz degustacijskog menija, pažljivom odabiru čaše za pojedino vino i prezentaciji svakog slijeda.

Vedrana Hercigonja Majetić, ujedno i Tenina mama, potvrđuje duboku uključenost obitelji u cjelokupno iskustvo Eaterije. Ona upravlja restoranom i osigurava da obiteljski duh bude prisutan u cijeloj priči. Vjeruje u važnost timskog rada kao ključnog faktora za postizanje uspjeha što prepoznaju i cijene njihovi gosti.

Sve namirnice od kojih se u Eateriji pripremaju jela su iz lokalnog uzgoja, s OPG-ova, i koriste se za pripremu jela od nule, bez kupovnih temeljaca ili gotovih proizvoda.

 | Author: Berislava Picek/Cropix Vedrana Hercigonja Majetoć i Tena Majetić foto: Berislava Picek/Cropix  | Author: Berislava Picek/Cropix Eateria ima i vlastiti vrt koji obrađuje chef Sikavica foto: Berislava Picek/Cropix

"Iznimno sam ponosna na ustrajnost našeg tima da lokalne namirnice budu okosnica svakog našeg jela. To su vrijednosti iza kojih osobno stojim, koje smo utkali u identitet Eaterije i koje beskompromisno branimo ispred svih novih suvremenih kuhinja i ubrzanog načina života. Danas je sve veći izazov imati takve namirnice svakodnevno u ponudi.

Naš vrt na terasi sedmog kata je najbolji pokazatelj kako živimo svoje vrijednosti. Radimo na tome da u budućnosti sva naša jela budu bazirana na svježim, organskim i ekološkim namirnicama - u potpunosti iz našeg uzgoja. No to je dio jedne veće priče o kojoj ćete tek imati prilike čuti", zaključila je Tena Majetić.

 | Author: Berislava Picek/Cropix Ponuda jesenskog degustacijskog menija u Eateriji foto: Berislava Picek/Cropix  | Author: Berislava Picek/Cropix Ponuda jesenskog degustacijskog menija u Eateriji foto: Berislava Picek/Cropix  | Author: Berislava Picek/Cropix Ponuda jesenskog degustacijskog menija u Eateriji foto: Berislava Picek/Cropix

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.