Zlatarice - sorta o kojoj će se još pričati

Damir Fabijanić
Novotvoreni Laterral na krovu najviše zgrade u Hrvatskoj u Strojarskoj ulici 8. je svibnja bio mjesto događaja predstavljanja vrhunskih hrvatskih vina neretvanskog vinogorja - vina Zlatarice.
Vidi originalni članak

U organizaciji Women on Wine, kluba sretnih žena, kako same sebe nazivaju, održana je prezentacija četiri vrste vrlo rijetke, ali iznimno kvalitetne sorte vina - zlatarica.

Vinska stučnjakinja Martina Bek i vinarka Monika Prović, ujedno i jedna od kreatorica predstavljenog vina zlatarica, Prović 2016., održale su kratku prezentaciju te uz degustaciju goste provele kroz kratku povijest ove zbilja posebne sorte vina.
 



Ove poznavateljice dobrih vina naglasile su kako je kod ovakvih sorti poanta sačuvati aromatičnost te kako su upravo zlatarice bogate herbalnim, cvjetnim i voćnim notama. I zbilja, osvježavajuće i pune okusa, zlatarice su se pokazale kao iznimno pitko i fino vino.

Uz Monikinu, predstavljene su još i Zlatarica, Grmoja iz 2016., Zlatarica, Pilač i Zlatarica, Gašpar također iz 2016. godine. Sva vina dolaze s juga, iz neretvanskog i vrgoračkog vinogorja, a posebnu pažnju privukla je Zlatarica, Gašpar 2016. čiji je kreator također prisustvovao prezentaciji.
 



Sa samo tridesetak godina, Dario Gašpar prvi je proizveo monosortnu zlataricu. Njegovo je vino slatko i suho svježih, limun zagasitih boja i fantastičnih aroma. Uz nekoliko riječi o samom vinu, Dario Gašpar naglasio je kako mu je izuzetna čast naći se u skupini mladih, perspektivnih vinara pred kojima je još mnogo posla, ali i izvanrednih rezultata.

Važno je također naglasiti kako se zlatarice proizvode u manjim količinama pa tako svi proizvođači zajedno godišnje proizvedu tek oko 17 000 boca. 
 

Decanter London Siniša Lasan: Imamo ponajbolja svjetska vina!
 

Posjeti Gastro.hr